Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023

Δικηγόροι επί ποδός: “Μας τσουβαλιάζουν ενιαία και μας χαρακτηρίζουν συλλήβδην φοροφυγάδες” δήλωσε ο Δ. Βερβεσός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες – ΒΙΝΤΕΟ

Ανάλογη άποψη εξέφρασαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των φορέων εναντιωνόμενοι στο προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Δεν κάνουν πίσω στις αντιδράσεις τους. Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι επί ποδός: “Μας τσουβαλιάζουν ενιαία και μας χαρακτηρίζουν συλλήβδην φοροφυγάδες” δήλωσε ο Δ. Βερβεσός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες – ΒΙΝΤΕΟ youtube

Για οριζόντιο μέτρο που πλήττει τη μεσαία τάξη έκαναν λόγο οι δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, οι οποίοι πήραν μέρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου ενώ ο Δημήτρης Βερβεσός μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο υπογράμμισε πως “μας τσουβαλιάζουν ενιαία και μας χαρακτηρίζουν συλλήβδην φοροφυγάδες”.

Δικηγόροι

youtube

Βερβεσός για φορολογικό νομοσχέδιο: “Θα βρεθούμε απέναντί τους στους δρόμους, στα δικαστήρια, όπως κάναμε το νόμο Κατρούγκαλου”

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του ΔΣΑ, που άνοιξε την κοινή συνέντευξη, υπήρξε σαφής: «Θα βρεθούμε απέναντί τους στους δρόμους, στα δικαστήρια, όπως κάναμε το νόμο Κατρούγκαλου», επαναλαμβάνοντας πως το προωθούμενο νομοσχέδιο επιχειρεί μία «ταξική και τοξική μεταχείριση έναντι των μεγάλων εταιρειών». Όπως ανέφερε πρόκειται για «νομικό οξύμωρο και αντισυνταγματικό».

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος ο Γ. Ρούσκας, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος. «Από το 1980 έχουν έρθει 200 φορολογικά νομοσχέδια. Είμαστε ο καλύτερος πελάτης του φορολογικού συστήματος» τόνισε.

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν πως ο νέος νόμος είναι φοροεισπρακτικός και δεν «χτυπάει» την φοροδιαφυγή, ενώ σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» και κάλεσαν την κυβέρνηση «να κάτσουμε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε ένα νόμο που να χτυπάει πραγματικά τη φοροδιαφυγή»

«Μας τσουβαλιάζουν ενιαία»: Οι καταγγελίες δικηγόρων και ελεύθερων επαγγελματιών

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 18) με τη συμμετοχή των ακόλουθών φορέων:

* Γενική Συνομοσπονδία, Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)

* Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

* Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

* Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

* Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ)

* Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών

* Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

* Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ)

* Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας

* Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Επιμελητών Ελλάδας

* Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

* Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος

Το κοινό ανακοινωθέν της συντονιστικής επιτροπής ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων – επαγγελματοβιοτεχνών – εμπόρων

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους».

Αυτό τονίσθηκε στην συνέντευξη που έδωσαν σήμερα  οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, για τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση, τονίσθηκε στην συνέντευξη, δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού.

Δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Δείχνει να αγνοεί ότι πολλοί εξ αυτών χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν υπαχθεί και βρίσκονται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων.

Και αυτούς, αντί να τους στηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, έρχεται να τους δώσει τη χαριστική βολή.

Οι εκπρόσωποι των φορέων επεσήμαναν μεταξύ άλλων:

—–Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.

—- Η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών.

Σημειωτέον δε, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών. Περαιτέρω, το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

Το τελευταίο, έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα όχι με βάση το δικό τους εισόδημά αλλά το εισόδημα άλλων, κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος.

Η επίκληση δε, ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσχηματική, αφού αφορά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (εγκυμοσύνη, ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυλάκιση) και στην πράξη, όπως έχει αποδειχθεί, κατά το παρελθόν, η αμφισβήτησή τους είναι ανέφικτη.

—–Διαχωρισμός Α.Φ.Μ: Ειδικά για τις Ατομικές επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, ζητούν εδώ και χρόνια, τον διαχωρισμό του Α.Φ.Μ της επιχειρηματικής οντότητας, από εκείνον του φυσικού προσώπου. Αυτό, θα αποτελούσε ένα γενναίο βήμα για τον απεγκλωβισμό των νοικοκυριών και την αποφυγή της πτώχευσης ολόκληρων οικογενειών, που ακολουθούν τις δεσμεύσεις της επιχείρησης και την πορεία της στην πτώχευση, ή στην καλύτερη περίπτωση σε μόνιμα χρέη.

—–Η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κ.λπ).

Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτή τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνει στο απυρόβλητο εταιρίες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους.

—-Για όλους εμάς, το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας και την αξιοπρέπειά μας.

Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο αλλά και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις κυβερνητικές επιλογές, που κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό, που στοχοποιείται γενικά και αδιάκριτα και άδικα ως φοροφυγάς.

—-Έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε έντονα και μαζικά

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς που συμμετέχουμε αποφασίσαμε:

  1. Το συντονισμό της δράσης μας και τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους.
  2. 2. Τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22/11/2023 και ώρα 13:00 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών .
  3. Τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας των μελών όλων των φορέων και την αποστολή τους στον Πρωθυπουργό.
  4. Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το συντονισμό εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε Πανελλαδικό επίπεδο, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος, με αποφάσεις των θεσμικών μας οργάνων.

Το νέο διήμερο αποχής των δικηγόρων

Όπως έχει ανακοινωθεί οι δικηγόροι θα προχωρήσουν στο νέο διήμερο καθολικής αποχής στις 21 και 22 Νοεμβρίου, ενώ ετοιμάζεται στις 22 Νοεμβρίου 2023 πανδικηγορική αποχή από τις 10 το πρωΐ έως τις 4 το απόγευμα όλων των μαχόμενων δικηγόρων, έμμισθων δικηγόρων στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, Τραπεζών, ΔΕΚΟ, συνεργατών δικηγορικών γραφείων και δικηγορικών εταιρειών, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας και στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Τα νέα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης είναι άδικα. Πλήττουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στις 11:00, στον ΔΣΑ» αναφέρεται, για την πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ