Δευτέρα 29 Μαϊου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Δικηγόροι για Οικογενειακό Δίκαιο: Αναγνώριση της γονικής σχέσης ανεξάρτητα από τον τρόπο σύλληψης ή γέννησης τέκνου και ανεξάρτητα από το είδος της οικογένειας του

Η πρόταση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) για τον Κανονισμό που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά θέματα οικογενειακού δικαίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι για Οικογενειακό Δίκαιο: Αναγνώριση της γονικής σχέσης ανεξάρτητα από τον τρόπο σύλληψης ή γέννησης τέκνου και ανεξάρτητα από το είδος της οικογένειας του freepik

Την απουσία εναρμονισμένων ενωσιακών δικαϊκών κανόνων που αφορούν την αναγνώριση της γονικής σχέσης στα κράτη μέλη της ΕΕ και δημιουργούν συχνά προβλήματα για τα δικαιώματα των παιδιών, ιδίως στις περιπτώσεις μετακόμισης ή ταξιδιού εντός της ΕΕ επισήμανε η Κομισιόν και για το λόγο αυτό συνέταξε τη σχετική πρόταση Κανονισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση και των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, εκδόθηκε ενημερωτικό σημείωμα από το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) για τον Κανονισμό.

Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει την αναγνώριση της γονικής σχέσης ανεξάρτητα από τον τρόπο σύλληψης ή γέννησης του τέκνου και ανεξάρτητα από το είδος της οικογένειας του τέκνου. Περιλαμβάνει επίσης την αναγνώριση της γονικής σχέσης με γονείς του ιδίου φύλλου καθώς και υιοθετημένου τέκνου.

Ομόφυλα ζευγάρια

freepik

Κομισιόν: Ο προτεινόμενος Κανονισμός

Ειδικότερα, σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2022 δημοσίευσε πρόταση για Κανονισμό του Συμβουλίου που αφορά κρίσιμα ζητήματα του οικογενειακού δικαίου σχετικά  με τη γονική σχέση.

Το αντικείμενο της πρότασης αφορά θέματα που ανακύπτουν σε διασυνοριακές καταστάσεις: α) διεθνούς δικαιοδοσίας, β) εφαρμοστέου δικαίου, γ) αναγνώρισης αποφάσεων, δ) αποδοχής δημοσίων εγγράφων σε θέματα γονικής σχέσης. Επίσης προβλέπει την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού γονικής σχέσης.

Επαγγελματική αναδοχή

FREEPIK

Τα νομικά ζητήματα

Όπως αναφέρεται από τον CCBE τα κρίσιμα νομικά ζητήματα προς ρύθμιση που ανακύπτουν είναι:

* τα κριτήρια τα οποία θα προσδιορίζουν τα αρμόδια δικαστήρια στις διασυνοριακές διαφορές για αναγνώριση της γονικής σχέσης,

*  το εφαρμοστέο δίκαιο,

* η αναγνώριση αποφάσεων και δημοσίων εγγράφων που αφορούν τη γονική σχέση εκδοθέντα από κράτος μέλος και

* το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό γονικής σχέσης.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός των παρατηρήσεων που υποβλήθηκαν στο αρχικό στάδιο διαβούλευσης η CCBE, μετά την δημοσίευση του σχεδίου πρότασης Κανονισμού, επεξεργάζεται τις θέσεις της στη δημοσιευθείσα πρόταση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ