Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Δικηγόροι για πλειστηριασμούς: Καθυστερημένη δικαίωση μας το πάγωμα για 15 μήνες για τους ευάλωτους δανειολήπτες

Με την αποχή μας από πλειστηριασμούς δώσαμε εξαρχής μόνοι μας τον αγώνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αναφέρουν. Οι κυβερνητικές διευκρινίσεις για την εφαρμογή του μέτρου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι για πλειστηριασμούς: Καθυστερημένη δικαίωση μας το πάγωμα για 15 μήνες για τους ευάλωτους δανειολήπτες freepik

Δικηγόροι Πλειστηριασμοί: Για καθυστερημένη δικαίωση του αγώνα που έδωσαν από την πρώτη στιγμή, αποφασίζοντας να απέχουν από κάθε διαδικασία πλειστηριασμού ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, κάνουν λόγο οι δικηγόροι μετά την εξαγγελία της Τετάρτης στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου για πάγωμα των πλειστηριασμών.

Δικηγόροι Πλειστηριασμοί

freepik

Είναι χαρακτηριστικό – όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση τους και όπως έγραψε το dikastiko.gr– ότι η κυβερνητική απόφαση ελήφθη αμέσως μετά την νέα απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για την συνέχιση της αποχής από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών μέχρι 30/6/2022, διαψεύδοντας όσους αντέδρασαν με σκεπτικισμό απέναντι στη συγκεκριμένη απόφαση του δικηγορικού σώματος.

Δικηγόροι Πλειστηριασμοί: Τι επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή 

«Η απόφαση της Κυβέρνησης να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες, δικαιώνει -αν και καθυστερημένα- τις θέσεις και τον αγώνα του δικηγορικού σώματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών κατά την έννοια του Ν. 4738/2020, μετά την παντελή αποτυχία δημιουργίας του Φορέα που προβλεπόταν στον άνω νόμο για την εξαγορά και επαναμίσθωση των συγκεκριμένων κατοικιών» τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή.

Και προσθέτει: «Τον αγώνα αυτόν δώσαμε κατ’ ουσίαν μόνοι, χωρίς κανένα άλλο φορέα ή συσσωμάτωση στο πλευρό μας (έμπρακτα και πέρα από τις όποιες ρηματικές διακοινώσεις), με τη στοχευμένη αποχή των δικηγόρων πανελλαδικά από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών».

Δικηγόροι Πλειστηριασμοί

Freepik

Δικηγόροι Πλειστηριασμοί: Γ. Οικονόμου- Επιδότηση ευάλωτων δανειοληπτών για προστασία ακινήτων

Τον τρόπο προστασίας της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών περιέγραψε κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών  παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού χιλιάδων ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του  κάθε νοικοκυριού, το οποίο θα καταβάλλεται, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών».

Σύμφωνα, εξάλλου, με την επεξήγηση του μέτρου προστασίας που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη αναφέρεται πως θα υπάρξει ενδιάμεσο Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου για τη στήριξη ευάλωτων οφειλετών.

Και διευκρινίζεται:

  • Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1023/2019 ψηφίστηκε ο Νόμος 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας». Στον νόμο αυτό προβλέπεται η ίδρυση ενός ιδιωτικού Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, μέσω της οποίας θα επιλεγεί ο ιδιώτης που θα συστήσει τον Φορέα, ενεργοποιείται ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας ευάλωτων οφειλετών. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ (ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού), το οποίο θα καταβάλλεται, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών.
  • Ο άμεσος στόχος του προγράμματος είναι η αποτροπή των πλειστηριασμών και εξώσεων πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, που έχουν χρέη σε πιστωτές, μέχρι την ίδρυση του ιδιωτικού Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης που προβλέπεται στον Ν. 4738/2020 (Α’ 207) και αποτελεί μια μόνιμη λύση. Ο Φορέας αυτός θα προβαίνει στην αγορά της πρώτης κατοικίας και την επαναμίσθωσή της στον ευάλωτο οφειλέτη για χρονικό διάστημα μέχρι 12 έτη εντός του οποίου εκείνος μπορεί να προβεί στην επαναγορά της. Κατά συνέπεια, το πρόγραμμα αυτό παρέχει τον απαιτούμενο χρόνο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του δικαιώματος στέγασης των ευάλωτων νοικοκυριών. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η θέσπιση πολιτικών κοινωνικής προστασίας για τους ευάλωτους οφειλέτες.
  • Το πρόγραμμα θεσπίζεται αποκλειστικά για τους ευάλωτους πολίτες, καθώς η Πολιτεία λαμβάνει υπόψη της ότι οι οικονομικές δυνατότητες δεν είναι οι ίδιες και ότι η λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης και η παροχή οικονομικών διευκολύνσεων για την περαιτέρω στήριξη αυτών των οφειλετών, είναι καταλυτικής σημασίας για την κοινωνική συνοχή. Αναδεικνύει, επιπλέον, την κρατική ευθύνη, διασφαλίζοντας την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών κοινωνικής πρόνοιας. Επιπρόσθετα εδραιώνεται το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος και ενισχύεται η εμπιστοσύνη στο Κράτος δικαίου, αφού εξασφαλίζεται  η πρόληψη γένεσης  κοινωνικών προβλημάτων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ