Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Δικηγόροι: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε ότι “δεν αλλάζει ο δικαστικός χάρτης της χώρας”

Το παρασκήνιο της συνάντησης των δικηγόρων με τον Κώστα Τσιάρα. Μεταφέρεται στα διοικητικά δικαστήρια της περιφέρειας δικαστηριακή ύλη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε ότι “δεν αλλάζει ο δικαστικός χάρτης της χώρας” Freepik

Την διαβεβαίωση ότι δεν θα αλλάξει ο δικαστικός χάρτης της χώρας, τουλάχιστον “ότι δεν υπάρχει στο Υπουργείο κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας”, φέρεται από τους δικηγόρους να έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, στη συνάντηση που είχε με την με την Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

eurokinissi

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον στο αμέσως προσεχές μέλλον δεν υφίσταται τέτοιο σχέδιο, παρά το γεγονός ότι , όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας στο ΣτΕ τον Μάρτιο του 2021 από την τότε πρόεδρο του ΣτΕ Μαίρη Σαρπ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Μιχ. Πικραμένο με στόχο:

α) την οργάνωση των δικαστικών περιφερειών της χώρας στον τομέα της διοικητικής Δικαιοσύνης και στο πλαίσιο αυτό την αναδιάρθρωση των δικαστικών δομών με βάση αντικειμενικά κριτήρια

β) την ορθολογική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων σε σχέση με την χωροταξική αναδιάρθρωση

γ) την εσωτερική οργάνωση και διοίκηση των δικαστηρίων, όπως διαμορφώνονται μετά την χωροταξική αναδιάρθρωση και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων”.

Δικαστικός χάρτης: Όχι αλλαγή τώρα

Όπως λένε οι δικηγόροι , το θέμα της κατάργησης ή συγχώνευσης δικαστηρίων δεν τίθεται αυτή τη στιγμή, αλλά ο Υπουργός “…δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να λάβει χώρα οποιαδήποτε αλλαγή, χωρίς να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους φορείς της δικαιοσύνης και της κοινωνίας, γεγονός που απαιτεί βάθος χρόνου”.

Παράλληλα “…δήλωσε ότι μελετά την επέκταση της καθ’ ύλην αρμοδιότητας των δικαστηρίων, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι περιφερειακοί σχηματισμοί και να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες”.

Εν ολίγοις πως πλέον οι υποθέσεις π.χ του ΕΦΚΑ δεν θα εκδικάζονται όλες στην Αθήνα ή στον Πειραιά, όπου είναι η έδρα του Ορφανισμού, αλλά θα κατανεμηθούν στα περιφερειακά δικαστήρια , εκεί δηλαδή που βρίσκεται ο έχων το έννομο συμφέρον της προσφυγής.

Δικαστικός χάρτης

eurokinissi

Αναλυτικά οι δικηγόροι αναφέρουν:

“Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, συναντήθηκε χθες, 9.5.2022, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον Υφυπουργό Γεώργιο Κώτσηρα και συζήτησε μαζί τους σημαντικά θέματα του κλάδου και συγκεκριμένα:

  • Σχέδιο νόμου «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών».

Η Συντονιστική Επιτροπή, στα πλαίσια της από 2-4-2022 απόφασης της Ολομέλειας, εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της για τα ζητήματα της τροποποίησης του καθεστώτος προαγωγικής εξέλιξης των δικαστικών λειτουργών και της επιθεώρησης των δικαστηρίων αλλά και την αντίθεσή της σε συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου και ιδίως:

α) Την έκφραση γνώμης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, την επέκταση ή τον περιορισμό της περιφέρειάς τους ή τη μετατροπή τους σε δικαστήρια τηλεματικής και τη μεταβολή της έδρας τους. .

Η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε, σε κάθε περίπτωση, να απαιτείται η προηγούμενη γνώμη της Ολομέλειας των οικείων Εφετείων, πολιτικών και διοικητικών, μετά από προηγούμενη διαβούλευση με τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους.

β) Τη λειτουργία Δικαστηρίων τηλεματικής και τη διενέργεια πολιτικών και ποινικών δικών με τηλεδιάσκεψη, κατά το μέρος που οδηγούν  στην κατάργηση της προφορικής, δια ζώσης, διαδικασίας στο ακροατήριο, που είναι αναγκαία για την αναζήτηση της αλήθειας και της απόδοσης του δικαίου.

γ) Τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα πολιτικά Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης για την εκδίκαση, κατά την τακτική διαδικασία, των ενδίκων βοηθημάτων και των αντίστοιχων ενδίκων μέσων και αφορούν συγκεκριμένης φύσεως υποθέσεις, αποδυναμώνοντας τους περιφερειακούς δικαστικούς σχηματισμούς και σωρεύοντας δικαστική ύλη στα μεγάλα Δικαστήρια με κίνδυνο την περαιτέρω επιβράδυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Ο Υπουργός ενημέρωσε την Συντονιστική Επιτροπή για τις θέσεις του Υπουργείου και δήλωσε ότι δεν υπάρχει στο Υπουργείο κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας. Περαιτέρω, δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να λάβει χώρα οποιαδήποτε αλλαγή, χωρίς να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους φορείς της δικαιοσύνης και της κοινωνίας, γεγονός που απαιτεί βάθος χρόνου.

Επίσης, δήλωσε ότι μελετά την επέκταση της καθ’ ύλην αρμοδιότητας των δικαστηρίων, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι περιφερειακοί σχηματισμοί και να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες.

Κατόπιν αυτών, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

  1. Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας προκειμένου να ενημερωθεί αυτή αναλυτικά για τη συνάντηση με τον Υπουργό.
  2. Την προβολή των θέσεων του δικηγορικού σώματος με κάθε πρόσφορο τρόπο, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
  3. Την ενημέρωση των βουλευτών, των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικών και οικονομικών φορέων για τις δυσμενείς συνέπειες από τυχόν κατάργηση υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών.
  4. Να προτείνει στην Ολομέλεια να προβεί σε όποιες άλλες δράσεις ενίσχυσης και διεκδίκησης των θέσεών της”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ