Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δικηγόροι: Οι 9 στους 10 ζητούν αύξηση των δικηγορικών αμοιβών – Τι προβλέπει πρωτοβουλία των αντιπροέδρων του ΔΣΑ Κουτσόλαμπρου και Μαντζούτσου

Οι αμοιβές παραμένουν στάσιμες εδώ και χρόνια, παρά την πρόβλεψη νόμου του 2013 για επανακαθορισμό ανά τριετία. Η κοινή εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: Οι 9 στους 10 ζητούν αύξηση των δικηγορικών αμοιβών – Τι προβλέπει πρωτοβουλία των αντιπροέδρων του ΔΣΑ Κουτσόλαμπρου και Μαντζούτσου FREEPIK

Στον «πάγο» έχουν μπει εδώ και 9 χρόνια οι αυξήσεις στις δικηγορικές αμοιβές και η καθιέρωση αμοιβής στις αναβολές. Αυτό αναφέρουν οι δύο Αντιπρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Ανδρέας Κουτσόλαμπρος και Αλέξανδρος Μαντζούτσος, παρουσιάζοντας την κοινή εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους παραπέμπουν και στην από 6-10-2022 άτυπη σχετική «δημοσκόπηση» που τέθηκε με πρωτοβουλία του κ. Κουτσόλαμπρου στο Facebook στην «e-ΕΦΚΑ Επιστημονική Ομάδα», στην οποία έχουν ήδη συμμετάσχει 1.158 δικηγόροι, από αυτούς 1.008 δικηγόροι (ποσοστό 87%) ψήφισαν ΝΑΙ τόσο στην αύξηση των γραμματίων όσο και στο γραμμάτιο αναβολής! Δικηγορικές αμοιβές

Με τα δεδομένα αυτά, οι δύο Αντιπρόεδροι του ΔΣΑ εκτιμούν ότι το αίτημα για αύξηση δικηγορικών αμοιβών και καθιέρωση αμοιβής στις αναβολές έχει τη σχεδόν καθολική υποστήριξη του δικηγορικού σώματος.

Δικηγορικές αμοιβές: Αυξάνονται τα έξοδα, οι νόμιμες αμοιβές μένουν στάσιμες

Όπως επισημαίνουν ο κ. Κουτσόλαμπρος και ο κ. Μαντζούτσος, με το σχετικό άρθρο του Κώδικα Δικηγόρων του 2013 ορίζεται ότι: «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, μετά από γνώμη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, οι αμοιβές που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του Κώδικα, επανακαθορίζονται ανά τριετία».

Δικηγορικές Αμοιβές

dikastiko

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν «εν έτει 2022, εννέα χρόνια μετά την ψήφιση της άνω διάταξης, έχουν αυξηθεί δραματικά τα δικαστικά έξοδα, οι δαπάνες λειτουργίας των δικηγορικών γραφείων, το σύνολο των εξόδων άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, και εν γένει το κόστος διαβίωσης. Αντιθέτως, οι «νόμιμες» δικηγορικές αμοιβές, αντί να έχουν αυξηθεί ανάλογα -και μάλιστα τρεις φορές μέχρι σήμερα, ανά τρία χρόνια, όπως προβλέπει ο νόμος- έχουν παραμείνει στάσιμες! Στην πράξη μάλιστα, ενόψει και της δυνατότητας που δίνει ο νέος Κώδικας Δικηγόρων να μην τηρούνται ούτε καν οι «νόμιμες» αμοιβές εφόσον υφίσταται έγγραφη συμφωνία, οι πραγματικές αμοιβές του μέσου δικηγόρου βαίνουν ολοένα και μειούμενες».

Καμία πρόβλεψη αμοιβής σε αναβολές

Συγχρόνως, οι Αντιπρόεδροι του ΔΣΑ επισημαίνουν ότι, ενώ με το άρθρο 35 Ν. 4446/2016 – πέρα από τις συνολικές αυξήσεις μεγαροσήμων, τελών και παραβόλων – καθιερώθηκε και ειδικό «αναβολόσημο», δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για δικηγορική αμοιβή κατά την παράσταση σε αναβολή, με αποτέλεσμα ο Δικηγόρος, όχι μόνο να μη λαμβάνει καμία αμοιβή για το χρόνο που αφιερώνει και τα έξοδα μετάβασης από και προς το Δικαστήριο, αλλά να καταβάλλει ο ίδιος το παράβολο για τη χορήγηση της αναβολής!

Σημειωτέον δε ότι, υπό το καθεστώς του προηγούμενου Κώδικα Δικηγόρων, είχε κριθεί ότι ο Δικηγόρος δικαιούται αμοιβή για την παράσταση για αναβολή ενώπιον Δικαστηρίου, υπολογιζόμενη στο μισό της προβλεπόμενης αμοιβής για παράσταση στο Δικαστήριο (ΑΠ 862/2015).

Τα πλεονεκτήματα από την αποδοχή της εισήγησης

Ειδικότερα, ο κ. Κουτσόλαμπρος και ο κ. Μαντζούτσος τονίζουν ότι η άμεση αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης θα έχει μόνο πλεονεκτήματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Δικηγόρου, την απρόσκοπτη άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος:

α) Η αύξηση των «νόμιμων» δικηγορικών αμοιβών θα οδηγήσει συνολικά τις δικηγορικές αμοιβές προς τα πάνω.

β) Ένας δίκαια αμειβόμενος Δικηγόρος θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στον εντολέα του.

γ) Η καθιέρωση εύλογων δικηγορικών αμοιβών θα αποτρέπει την καταχρηστική προσφυγή στα Δικαστήρια, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των πινακίων και στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ ο Δικηγόρος θα έχει υψηλότερα εισοδήματα με μικρότερο φόρτο εργασίας.

δ) Η αύξηση των δικηγορικών αμοιβών συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση εσόδων και για το Ελληνικό Δημόσιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΣΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ