ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Δικηγόροι: “SOS” για την έλλειψη ιατρικής μέριμνας στα Δικαστήρια – Τι ζητούν από τον υπουργό Υγείας

Σε επιστολή του ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός επαναφέρει αίτημα ετών μετά και το πρόσφατο επεισόδιο έξω από το Εφετείο Αθηνών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: “SOS” για την έλλειψη ιατρικής μέριμνας στα Δικαστήρια – Τι ζητούν από τον υπουργό Υγείας eurokinissi

Άμεση στελέχωση των Δικαστηρίων με γιατρούς και εξοπλισμό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ζητούν οι δικηγόροι. Το αίτημα είχε υποβληθεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 και επανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη την οποία κοινοποίησε και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και τους προϊσταμένους των Δικαστηρίων της Αθήνας.

Το αίτημα, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βερβεσός, αφορά το Πρωτοδικείο Αθηνών και το δικαστικό συγκρότημα Αρείου Πάγου – Εφετείου και Ειρηνοδικείου Αθηνών και είναι επιτακτικό μετά και από τα τελευταία περιστατικά που έλαβαν χώρα τόσο στο Εφετείο Αθηνών την 22.3.2023 με τον σοβαρό τραυματισμό, με μαχαίρι, διαδίκου από άγνωστους, όσο και περιστατικών παθολογικών/καρδιολογικών σε διάδικο στο Πρωτοδικείο Αθηνών την 20.3.2023.

«Με δεδομένο ότι στους χώρους των δικαστηρίων της Αθήνας ασκούν τα καθήκοντά τους καθημερινά χιλιάδες δικηγόροι, δικαστές και δικαστικοί γραμματείς και προσέρχονται για τις υποθέσεις τους πλήθος πολιτών (διάδικοι και μάρτυρες), είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων (8.00 – 15.00) ιατρός, ιατροτεχνολογικά μέσα και ιατροφαρμακευτικό υλικό για την προστασία της υγείας όλων των ευρισκομένων στους χώρους τους» σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Εφετείο Αθηνών

eurokinissi

«Η παντελής απουσία σχετικής μέριμνας εκ μέρους της Πολιτείας δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους λόγω της αδυναμίας έγκαιρης παροχής πρώτων βοηθειών και εν γένει ιατρικής περίθαλψης σε επείγοντα περιστατικά. Τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης πρέπει, για το λόγο αυτό, να εφαρμόσουν άμεσα τη διάταξη του άρθρου 61 ν. 4356/2015 που προβλέπει ότι “με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να συστήνονται θέσεις ιατρών στα δικαστήρια της χώρας. Οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν την αρμοδιότητα να επιλέξουν το ιατρικό προσωπικό που θα στελεχώσει τα ιατρεία των δικαστηρίων της χώρας”» υπογραμμίζει ο κ. Βερβεσός.

Και καταλήγει: «Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες κατά λόγο αρμοδιότητας, ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση των δικαστηρίων με ιατρούς, εφοδιασμένους με τα απαραίτητα μέσα για την επιτέλεση του έργου τους».

Εισαγγελέας "ανακρίθηκε" από παιδιά

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου του ΔΣΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ