Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Δημητρακόπουλος: “Όσοι ομολογούν ενοχή αποφυλακίζονται, οι αθώοι παραμένουν φυλακή” – ΒΙΝΤΕΟ

«Είναι προφανές ότι το ποινικό δικονομικό σύστημα του Βελγίου επιβραβεύει τους εγκληματίες» τόνισε ο συνήγορος της Εύας Καϊλή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημητρακόπουλος: “Όσοι ομολογούν ενοχή αποφυλακίζονται, οι αθώοι παραμένουν φυλακή” – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Ελεύθερος αφέθηκε την Παρασκευή ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος επιστρέφει στο σπίτι του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, αναλαμβάνοντας πλέον και τη φροντίδα της κόρης του, ενόσω η σύντροφός του ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή παραμένει προφυλακισμένη για την υπόθεση Qatargate.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, η αποφυλάκιση με τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης δρομολογήθηκε μετά την τελευταία ακρόασή του ενώπιον των βελγικών δικαστικών αρχών την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενες πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ένα άτομο παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών.

Το συμβούλιο επιβεβαίωσε σήμερα την προληπτική κράτηση του Φ. Τ. αλλά υπό τους όρους, ηλεκτρονικό βραχιόλι. Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, θα εμφανιστεί ενώπιον του εφετείου εντός δεκαπέντε ημερών. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία δεν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση».

Qatargate

Eurokinissi

Δημητρακόπουλος: “Όσοι ομολογούν αποφυλακίζονται, όσοι δηλώνουν αθώοι παραμένουν φυλακή”

Σχολιάζοντας την απόφαση των Βελγικών Αρχών για τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος τόνισε πως «δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση, αν ανοίγει ο δρόμος αποφυλάκισης για την κυρία Καϊλή, γιατί παρατηρώ ότι όσοι ομολογούν ότι είναι ένοχοι αποφυλακίζονται και όσοι δηλώνουν αθώοι παραμένουν φυλακή, κόντρα στο τεκμήριο αθωότητας, που σημαίνει ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός».

Αναλυτικά, ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρει: «Είναι προφανές ότι το ποινικό δικονομικό σύστημα του Βελγίου επιβραβεύει τους εγκληματίες, που ομολογούν την ενοχή τους και λιώνει όσους μάχονται για την αθωότητά τους, περιφρονώντας θεσμικά το τεκμήριο της αθωότητας, πυλώνα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Η Εύα Καϊλή αντέχει, δε θα ομολογήσει αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα συνεχίσει να μάχεται για την αθώωσή της. Αλήθεια, πόσο νομικά οξύμωρο φαίνεται να παραμένει στη φυλακή η κυρία Καϊλή, επειδή θεωρείται ότι θα καταστρέψει στοιχεία της υπόθεσης, αν αφεθεί ελεύθερη, ενώ οι πρωταγωνιστές που αποφυλακίζονται, αν υπάρχουν άλλα αποδεικτικά μέσα…θα τα ποτίζουν για να αναπτυχθούν και μετά θα τα προσφέρουν στις αρχές», σημείωσε με νόημα.

Qatargate: Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Εύα Καϊλή

Η Εύα Καϊλή προσέφυγε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπως αναφέρει ο δικηγόρος της για αυτό το σκέλος της υπόθεσης, Σπύρος Παππάς, υποστηρίζοντας ότι η άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού από τις βελγικές Αρχές ήταν παράνομη.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς κατέθεσε προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να ζητήσει την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, ισχυριζόμενος ότι ήταν παράνομη γιατί δεν πληρούνταν καμία από τις προϋποθέσεις για μια τέτοια κίνηση.

Το περιεχόμενο της προσφυγής δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, το EURACTIV ενημερώθηκε ότι η προσφυγή υποδηλώνει ότι η πρώτη προϋπόθεση για την άρση της ασυλίας ενός νομοθέτη της ΕΕ  -να συλληφθεί στα πράσα ότι διαπράττει αδίκημα- δεν πληρείται, δεδομένου ότι τα εικαζόμενα αδικήματα που σχετίζονται με τους μισθούς των βοηθών έλαβαν χώρα το 2014 – περίοδος 2020.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ