Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δημοσιεύθηκε ο καινοτόμος Χάρτης Δεοντολογίας των δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Είναι μια σημαντική καινοτομία για τη Δικαιοσύνη, καθώς πρόκειται για το πρώτο Δικαστήριο της χώρας που λαμβάνει αντίστοιχη απόφαση, η οποία προήλθε ύστερα από μελέτες και εισηγήσεις ανωτάτων στελεχών και φορέων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημοσιεύθηκε ο καινοτόμος Χάρτης Δεοντολογίας των δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ο Χάρτης Δεοντολογίας των Δικαστικών λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, και στον οποίο καταγράφονται η συμπεριφορά και οι αξίες που πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών, όπως δικαιότητα, αμεροληψία, αξιοπρέπεια, κλπ, τίθεται πλέον σε εφαρμογή.

Ειδικότερα, μετά τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Χάρτης Δεοντολογίας είναι γεγονός.

Πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία για τη Δικαιοσύνη, καθώς πρόκειται για το πρώτο Δικαστήριο της χώρας που λαμβάνει αντίστοιχη απόφαση, η οποία προήλθε ύστερα από μελέτες και εισηγήσεις ανωτάτων στελεχών και φορέων, όπως ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννης Σαρμάς, ομάδα δικαστικών λειτουργών υπό την προεδρία της Αντιπροέδρου κ. Μαρίας Βλαχάκη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Τι περιλαμβάνει

Ο Χάρτης Δεοντολογίας είναι πρωτότυπο ελληνικό κείμενο, εκπονήθηκε όμως λαμβάνοντας υπόψη την παγκοσμίως πλέον, τηρούμενη καλή πρακτική ομοειδών με το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαιοδοτικών θεσμών, σύμφωνα με τις διεθνείς Αρχές της Μπανγκαλόρε για τη δικαστική δεοντολογία (The Bangalore Principles of Judicial Conduct), που συντάχθηκαν από ομάδα εργασίας του ΟΗΕ, όπως αναθεωρήθηκαν το 2002 στη Χάγη και υιοθετήθηκαν από το γνωμοδοτικό Συμβούλιο των Ευρωπαίων Δικαστών. Με το Χάρτη Δεοντολογίας, δεν θεσπίζονται κανόνες δικαίου, ούτε εισάγονται υποχρεώσεις ή αναγνωρίζονται δικαιώματα, αλλά καταγράφονται διαπιστώσεις περί των αξιών και αρχών που διέπουν τη συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών, διακηρύσσονται οι αξίες και αρχές αυτές στην κοινωνία και διατυπώνονται κατευθύνσεις απευθυνόμενες στους δικαστικούς λειτουργούς προς επίλυση διλημμάτων τους αναφορικά με τον σεβασμό των αξιών και αρχών αυτών.

Η δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως : εδώ  

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ