Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ: Όχι γραπτές εξετάσεις μετά από σεμινάρια για τους εν ενεργεία δικαστές

Επιφυλάξεις εξέφρασε η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ (κυρίως) για δυο διατάξεις του νομοσχεδίου της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Η απόφαση έχει γνωμοδοτική και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά πιθανόν αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με την προωθούμενη διάταξη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ: Όχι γραπτές εξετάσεις μετά από σεμινάρια για τους εν ενεργεία δικαστές EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Ναι» στα υποχρεωτικά σεμινάρια στους εν ενεργεία δικαστές αλλά «όχι» στις γραπτές εξετάσεις, είπε η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας , γνωμοδοτώντας για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητείται στην Επιτροπή της Βουλής για τη Σχολή Δικαστών (ΕΣΔΙ).

Η Ολομέλεια εξέφρασε προβληματισμούς και διαφωνίες για δυο διατάξεις, μεταξύ των οποίων και αυτή για τις γραπτές εξετάσεις των εν ενεργεία δικαστών, που αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για την Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων η οποία προχώρησε σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της με αποτέλεσμα 1075 δικαστές να μετάσχουν και το 97,1% από αυτούς να ψηφίσουν “όχι”.

Υποχρεωτικά σεμινάρια: Επιφυλάξεις

Για αυτή τη διάταξη η οποία προβλέπει ότι κάθε χρόνο σεμινάρια για δύο ημέρες θα παρακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια και θα βαθμολογούνται μετά την παρακολούθηση τους (και θα μπαίνουν στον υπηρεσικαό τους φάκελο), το ΣτΕ έκρινε ότι τα σεμινάρια πρέπει να είναι μεν υποχρεωτικά, αλλά οι δικαστές δεν πρέπει να εξετάζονται στη συνέχεια για το τί κατάλαβαν από την παρακολούθηση τους.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξη για την πρακτική άσκηση των νέων δικαστικών και την αξιολόγηση της απόδοσης τους κατά το στάδιο αυτό, κρίθηκε ότι οι υποψήφιοι δικαστές στους οκτώ μήνες που θα κάνουν πρακτική στα δικαστήρια, θα αξιολογούνται, θα βαθμολογούνται και η απόδοση τους θα μετρά για την τελική τους αξιολόγηση, όπως προβλέπεται να μετρά και η παρακολούθηση των θεωρητικών μαθημάτων. Ομως κατά το ΣτΕ οι επόπτες της πρακτικής άσκησης των δικαστών θα έχουν ελεύθερη επιλογή για τον τρόπο της τελικής βαθμολόγησης των υποψηφίων δικαστικών.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνεδρίασε ως διοικητικό όργανο και όχι ως δικαστικό κρίνοντας με γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ