Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: “Μανώλη, ψυχή μου, δεν πρόλαβα να μπω μπροστά να φάω εγώ τη σφαίρα”

Πάνω από δύο ώρες κράτησε η κατάθεση της χήρας του Λευτέρη Καλομοίρη και μητέρας του κατηγορούμενου. Η δίκη συνεχίζεται στις 23 Φεβρουαρίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διπλό φονικό στα Ανώγεια: “Μανώλη, ψυχή μου, δεν πρόλαβα να μπω μπροστά να φάω εγώ τη σφαίρα” zarpanews.gr

Συνεχίστηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου η δίκη στο Μικρό Ορκωτό Εφετείο Χανίων για τη διπλή δολοφονία στα Ανώγεια, που σόκαρε την Κρήτη, το Μάιο του 2020.

Από το πρωί, μαυροφορεμένα μέλη των δύο οικογενειών, Ξυλούρη και Καλομοίρη, βρέθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων, απομονωμένα σε διαφορετικές αυλές και υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία ενώ δεν τους επετράπη η είσοδος στην αίθουσα.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, η συνεδρίαση περιελάμβανε την κατάθεση μαρτύρων του κατηγορητηρίου ενώ δραματική ήταν η κατάθεση της μητέρας του κατηγορούμενου και χήρας του Λευτέρη Καλομοίρη, η οποία κατέθετε για περισσότερες από δύο ώρες.

Όσα κατέθεσε η μητέρα, συγκλόνισαν το δικαστήριο παρότι έγιναν δεκτά με πολλές επιφυλάξεις, καθώς η συγκεκριμένη μάρτυρας τόσο στο πρωτόδικο δικαστήριο όσο και στην ανάκριση υποστήριξε πως δεν είχε δει το συμβάν.

Διπλό φονικό στα Ανώγεια

zarpanews.gr

Διπλή δολοφονία στα Ανώγεια: Η κατάθεση της μητέρας του κατηγορούμενου

Αναφερόμενη στα γεγονότα εκείνης της ημέρας η μητέρα του κατηγορούμενου ανέφερε πως «ο Μανώλης είχε βγει απ’ το σπίτι, ήταν βράδυ, εμείς με τον άντρα μου είχαμε ξαπλώσει και βλέπαμε τηλεόραση. Ξαφνικά ακούσαμε φωνές, ήταν ο Γιώργος  Ξυλούρης, φώναζε, απειλούσε. Εμείς παραξενευτήκαμε. Ανοίξαμε να δούμε τι γίνεται. (…) Μας απειλούσε ο Ξυλούρης ότι θα γυρίσει να μας σκοτώσει. Και αυτό έκανε: Γύρισε, μας σκότωσε και μου έκλεισε το σπίτι. Ο άντρας μου στο χώμα, ο γιος μου στη φυλακή».

Στη συνέχεια περιέγραψε -για πρώτη φορά- τη σκηνή του φόνου του συζύγου της από τη στιγμή που είδε τον Γιώργο Ξυλούρη να επιστρέφει:  «Το βλέμμα του λυσσασμένο. Τον βλέπω ανοίγει την πόρτα, παίρνει το πιστόλι. Είχε λυσσάξει, τα μάτια του γυαλίζανε. Σαν το αγρίμι το λυσσασμένο. Παίζει έναν πήδο, πώς πηδάει ο Νίντζα, ένα τέτοιο πήδο έπαιξε. Δεν μπορούσε να τον κάνει κανείς καλά. (…) Ο άντρας μου γονατιστός τον εκλιπαρούσε. Και τότε τον σημάδεψε στην καρδιά και τον εκτέλεσε μπροστά μου. Κι εγώ να είμαι 5 μέτρα μακριά».

Στη συνέχεια, σε δραματικούς τόνους, είπε: «Τότε έρχεται ο Μανώλης μου, φώναζε, μάνα πού είναι ο κύρης μου; Εγώ δεν ήθελα να δει τον πατέρα του νεκρό, φοβόμουνα» και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου πλησίασε τον κατηγορούμενο γιο της και τον αγκάλιασε φωνάζοντας, «Μανώλη ψυχή μου συγνώμη δεν πρόλαβα να μπω μπροστά να φάω εγώ τη σφαίρα»..

Το γεγονός αυτό έκανε την πρόεδρο να θέλει να διακόψει την δίκη, κάτι όμως που τελικά δεν συνέβη και η κατάθεση συνεχίστηκε: «Ο γιος μου έρχεται, ζωντανός νεκρός πιάνει τον πατέρα του αγκαλιά (…)». Ακολούθησε η ομολογημένη δολοφονία του Ξυλούρη και στη συνέχεια η μητέρα συνέχισε: «Μας λέγανε ψέματα, άντε να πάμε στο νοσοκομείο, μας λέγανε πως είναι τραυματισμένοι κι οι δυο για να μας παρηγορήσουνε».

Η ίδια στην συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι εκδιώχτηκε από το χωριό την επόμενη κιόλας μέρα, καθώς ένας αστυνομικός πήγε στο σπίτι της και της ζήτησε να πάρει τα δύο άλλα παιδιά της και να φύγουν γιατί οι Ξυλούρηδες θα έπαιρναν αντεκδίκηση. Ακόμη, τόνισε πως «τον Λευτέρη τον σκότωσαν δύο φορές» αναφερόμενη στην μετέπειτα βεβήλωση του τάφου του συζύγου της από αγνώστους.

Διπλό φονικό στα Ανώγεια

zarpanews.gr

Διπλή δολοφονία στα Ανώγεια: “Κλειδί”  η χρονική ακολουθία των δύο φόνων

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, στην υπόθεση καταθέτουν συνολικά 13 μάρτυρες υποστήριξης κατηγορίας και μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορούμενου.

“Κλειδί” στην υπόθεση, θεωρείται η χρονική ακολουθία των δύο τραγικών γεγονότων. Αυτό που καλείται να απαντήσει το δικαστήριο είναι το εάν ο ομολογημένος φόνος του Γιώργη Ξυλούρη από τον κατηγορούμενο ήταν μια ανθρωποκτονία από πρόθεση ή μια πράξη αντεκδίκησης στη θέα του νεκρού πατέρα του, από το όπλο του πρώτου.

Σημειώνεται πως η δίκη έχει ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου 2022 σε δεύτερο βαθμό ενώ πρωτόδικα ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί σε ισόβια. Η δίκη συνεχίζεται στις 23 Φεβρουαρίου.

Πηγή: zarpanews.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ