Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

ΔΝΤ: Προβλέπει για την Ελλάδα ύφεση  9.5% 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΔΝΤ: Προβλέπει για την Ελλάδα ύφεση   9.5% 

Για ύφεση 9,5% εφέτος κάνει λόγο το ΔΝΤ, αντί τουλάχιστον 10% που προέβλεπε πριν έξι μήνες στην αρχή της κρίσης, με βάση της εξέταση του Άρθρο IV για τη χώρα μας. Διαπιστώνει ότι «το σοκ του COVID-19 διέκοψε τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» αλλά παραδέχεται ότι «η ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης έναντι της πανδημίας είναι αξιέπαινη. Η έγκαιρη εφαρμογή ταξιδιωτικών περιορισμών, η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων και άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν στη συγκράτηση της αρχικής έξαρσης του ιού. Σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ο κατά κεφαλήν αριθμός κρουσμάτων και το ποσοστό θνησιμότητας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η πρόσφατη αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων χρήζει προσοχής. Το πακέτο οικονομικής στήριξης της Κυβέρνησης είναι μεγάλο, έγκαιρο, και κατάλληλα αποτελούμενο από κυρίως προσωρινά μέτρα εντός του προϋπολογισμού που στοχεύουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν σφοδρά».

Παρόλα αυτά, η πρόβλεψη για την ύφεση παραμένει υψηλότερη από την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης που την τοποθετεί στα επίπεδα του 8-9%. Το χειρότερο είναι όμως ότι προβλέπει αργή ανάκαμψη, μόλις 5% ετησίως για την προσεχή διετία. Με άλλα λόγια, το 2023 θα φτάσει ξανά η Ελλάδα εκεί που ήταν το 2019.

 

Στην έκθεση του για την Ελλάδα το ΔΝΤ παροτρύνει την κυβέρνηση το 2021 να αποφύγει την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή και να στοχεύσει σε πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών για το 2021 σχεδιάζεται το πρωτογενές έλλειμμα το 2021 να κυμανθεί περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ