Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Αντίδραση της εισαγγελέως στην κατάθεση ψυχιάτρου για «μειωμένο καταλογισμό» του κατηγορούμενου

Η εισαγγελέας της έδρας του ΜΟΔ ζήτησε σαφή σύνδεση της φερόμενης ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής με την εγκληματική πράξη.

NEWSROOM
Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Αντίδραση της εισαγγελέως στην κατάθεση ψυχιάτρου για «μειωμένο καταλογισμό» του κατηγορούμενου

Την πιθανότητα ο 40χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα να τελούσε υπό μειωμένο καταλογισμό κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης άφησε ανοιχτή ο θεράπων ιατρός του, καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοϊατροδικαστικής στο ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δουζένης, καταθέτοντας σήμερα (17/7) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Ο καθηγητής, που παρακολουθούσε τον κατηγορούμενο μετά το περιστατικό, σκιαγράφησε την ψυχική του κατάσταση, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο «συντετριμμένο», με διαταραχές ύπνου και σύγχυση, ενώ ανέφερε πως είχε ιστορικό εξάρτησης και εμφάνιζε στοιχεία διαταραχής προσωπικότητας και καταθλιπτικής συνδρομής.

«Σωρευτικά υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να έχει μειωμένο καταλογισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, διευκρινίζοντας πως ο κατηγορούμενος του είχε αναφέρει ότι δεν θυμόταν τι συνέβη κατά την τέλεση του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Δουζένη, αυτό το «κενό μνήμης» ενδεχομένως να συνδέεται με αλκοολικό μπλακ άουτ – μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο μπορεί να λειτουργεί φυσιολογικά αλλά αργότερα να μην θυμάται τίποτα από όσα συνέβησαν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου, ο καθηγητής σημείωσε ότι η χρήση αλκοόλ σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες, όπως το στεντόν, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να προκαλέσει απώλεια συνείδησης, αν και τόνισε ότι η αντίδραση διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Δίκη για δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Τι είπε η εισαγγελέας

Αμφισβήτηση για τη βάση των εκτιμήσεων του καθηγητή εξέφρασε η εισαγγελέας, ζητώντας σαφή σύνδεση της φερόμενης ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής με την εγκληματική πράξη. Ο κ. Δουζένης απάντησε ότι η διαταραχή προσωπικότητας από την οποία φέρεται να πάσχει ο κατηγορούμενος είναι χρόνια, ενώ κατά τον χρόνο της πράξης βρισκόταν, όπως είπε, και σε καταθλιπτική φάση. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι αυτές οι παθήσεις δεν οδηγούν αυτομάτως σε εγκληματική συμπεριφορά και πως η απόφαση για την ύπαρξη μειωμένου καταλογισμού εναπόκειται στο δικαστήριο.

Ο καθηγητής υπογράμμισε επίσης ότι τέτοιου είδους ψυχικές διαταραχές συνδέονται συχνότερα με αυτοκαταστροφικές τάσεις, χωρίς να αποκλείεται και η ετεροκαταστροφική συμπεριφορά, την οποία χαρακτήρισε ως «την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος».

Όταν η εισαγγελέας εξέφρασε επιφυλάξεις για την επάρκεια των στοιχείων, ο μάρτυρας επανέλαβε πως μοιράζεται την προσωπική του εκτίμηση ως θεράπων ιατρός, χωρίς να ισχυρίζεται ότι έχει πλήρη εικόνα για το σύνολο των περιστάσεων. «Ίσως να ήθελε να πεθάνει μαζί της», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τέτοιες ακραίες εκδηλώσεις συναισθήματος περιγράφονται και στην ψυχιατρική βιβλιογραφία.

Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του, ο κ. Δουζένης τόνισε ότι κρίσιμη είναι η γνώμη των διορισμένων πραγματογνωμόνων, υποβαθμίζοντας την οριστικότητα της δικής του εκτίμησης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr