Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2026

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα έξω από Α.Τ.: Νέα αναβολή στο ΣτΕ για τις πειθαρχικές ευθύνες των αστυνομικών

Η διαδικασία στο ΣτΕ κινήθηκε μετά από προσφυγή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία ζητάει την επανεξέταση των πειθαρχικών αποφάσεων θεωρώντας ότι είναι ανεπαρκείς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δολοφονία Κυριακής Γρίβα έξω από Α.Τ.: Νέα αναβολή στο ΣτΕ για τις πειθαρχικές ευθύνες των αστυνομικών (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Σε νέα αναβολή οδηγήθηκε η κρίσιμη συζήτηση στο Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις πειθαρχικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους τέσσερις αστυνομικούς οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα. Η εκδίκαση, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, μεταφέρθηκε τελικά για τις 4 Ιουνίου 2026, αποτελώντας τη δεύτερη κατά σειρά αναβολή της υπόθεσης στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Η διαδικασία στο ΣτΕ κινήθηκε μετά από προσφυγή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), η οποία ζητάει την επανεξέταση των πειθαρχικών αποφάσεων, θεωρώντας τες ανεπαρκείς σε σχέση με τη βαρύτητα του περιστατικού. Οι αρχικές ποινές που είχαν επιβληθεί στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, καθώς κρίθηκαν ιδιαίτερα επιεικείς, με τις κυρώσεις να κυμαίνονται από ένα απλό πρόστιμο 300 ευρώ έως την προσωρινή παύση από την εργασία τους για διάστημα έξι μηνών.

Το ιστορικό της γυναικοκτονίας

Η Κυριακή Γρίβα δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2024, σε ένα έγκλημα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς διαπράχθηε μόλις λίγα μέτρα από την είσοδο του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων. Η 28χρονη είχε μεταβεί στο Τμήμα ζητώντας προστασία από τον πρώην σύντροφό της, με τον οποίο είχε ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς. Παρά την παρουσία της Αστυνομίας, και ενώ βρισκόταν σε διαδικασία αναζήτησης βοήθειας, δέχθηκε θανάσιμη επίθεση με μαχαίρι από τον δράστη, ο οποίος την περίμενε έξω από το κτίριο.

Στο επίκεντρο της δικαστικής διερεύνησης για την αστυνομική ανταπόκριση βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα που κατείχαν κρίσιμες θέσεις εκείνη τη νύχτα: η αξιωματικός υπηρεσίας, η επόπτρια του τμήματος, ο φρουρός που ήταν παρών στο σημείο της δολοφονίας, καθώς και ο τηλεφωνητής της Άμεσης Δράσης που είχε απευθύνει στο θύμα τη φράση «τα περιπολικά δεν είναι ταξί».

Εκτός από το πειθαρχικό σκέλος, οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί είναι αντιμέτωποι και με ποινικές διώξεις για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης διά παραλείψεως. Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κακουργηματική πράξη υποστηρίζοντας ότι ενήργησαν σύμφωνα με τα υπάρχοντα πρωτόκολλα, και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Η καταδίκη του δράστη

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών καταδίκασε τον δράστη σε ισόβια κάθειρξη χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών, κρίνοντας ότι η ανθρωποκτονία τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και με πλήρη επίγνωση των πράξεών του. Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς περί μειωμένου καταλογισμού και επισήμανε τον ιδιαίτερα σκληρό και προσχεδιασμένο χαρακτήρα του εγκλήματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ