Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025

Δωρεάν υπηρεσία διατροφικής τηλεσυμβουλευτικής για παιδιά

Τι λέει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δωρεάν υπηρεσία διατροφικής τηλεσυμβουλευτικής για παιδιά (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στη νέα δωρεάν υπηρεσία Διατροφικής Τηλεσυμβουλευτικής που παρέχεται από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει μία μεγάλη πρωτοβουλία, που αφορά συνολικά την πρόληψη. Το πρόγραμμα “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ” αποτελεί την αιχμή του δόρατος, καθώς προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Παράλληλα θέτουμε έναν διπλό εθνικό στόχο: Καλύτερη υγεία για όλους και ένα γερό ξεκίνημα για τα παιδιά μας στη ζωή», σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη μιλώντα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Όταν οι οικογένειες επισκέπτονται τον παιδίατρό τους, το παιδί αξιολογείται ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα υπερβάλλοντος βάρους ή παχυσαρκίας. Αν υπάρχει, παραπέμπεται δωρεάν για Διατροφική Τηλεσυμβουλευτική στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παχυσαρκίας, το οποίο έχουμε δημιουργήσει και στελεχώσει με ειδικούς στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τη UNICEF. Εκεί οι οικογένειες έχουν δωρεάν υποστήριξη από διατροφολόγους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, από τον Μάιο μέχρι σήμερα ήδη έχουν παραπεμφθεί περίπου 200 οικογένειες. Οι περισσότερες αφορούν παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών μόλις 2 ετών. «Η χώρα μας εμφανίζει, δυστυχώς, υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας ακόμη και σε τόσο μικρές ηλικίες», τόνισε για να συμπληρώσει:

«Οι γονείς μάς μεταφέρουν δύο πράγματα: Πρώτον, ότι δεν περίμεναν ποτέ πως θα λάβουν τόσο ολιστική υποστήριξη δωρεάν. Και δεύτερον, ότι για πολλά από αυτά τα παιδιά η στήριξη είναι ακόμη πιο σημαντική, γιατί έχουν βιώσει απώλεια ενός ή και των δύο γονιών και συνοδεύονται από κηδεμόνες, παππούδες ή γιαγιάδες. Υπάρχουν, επίσης, παιδιά που έχουν δεχτεί έντονο μπούλινγκ λόγω της παχυσαρκίας τους, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ψυχολογία τους».

Δωρεάν υπηρεσία διατροφικής τηλεσυμβουλευτικής: Η δράση για την παχυσαρκία

Όπως επεσήμανε η κ. Αγαπηδάκη, η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και είναι βασικό να έχουν οι οικογένειες πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα.

«Γι’ αυτό και στο πλαίσιο του προγράμματος, σε συνεργασία με την οργάνωση “Μπορούμε” υλοποιούμε δράσεις δωρεάς τροφίμων, φτάνοντας σε πολλά σημεία της χώρας. Μέχρι τώρα συμμετέχουν στη δράση αυτή 60.000 παιδιά από 907 σχολεία, συλλέγοντας δεκάδες τόνους τροφίμων από λαϊκές αγορές, τα οποία μας τα δωρίζουν και τα παρέχουμε σε οικογένειες που έχουν δυσκολία να τα αγοράσουν».

Τέλος, αναφέρθηκε και στη σπατάλη τροφίμων στη χώρα μας, η οποία αντιστοιχεί, κατά μέσο όρο, σε 1.000 ευρώ ανά πολίτη. «Δηλαδή, πετάμε καθένας μας, κάθε χρόνο, τρόφιμα αξίας 1.000 ευρώ και την ίδια στιγμή στη γειτονιά μας υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα. Το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη UNICEF, καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Καλώ κάθε δήμο που έχει ανάγκες και δυσκολεύεται να τις καλύψει, να επικοινωνήσει μαζί μας. Έχουμε τη δυνατότητα, με αξιοπρέπεια και σεβασμό, να προσφέρουμε τρόφιμα στις οικογένειες που τα χρειάζονται», κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ