Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023

Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα: Η τουρκική ακτοφυλακή κατεύθυνε λέμβο με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα – ΒΙΝΤΕΟ

Στα πλάνα φαίνονται οι προσπάθειες των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, που πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα: Η τουρκική ακτοφυλακή κατεύθυνε λέμβο με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα – ΒΙΝΤΕΟ

Στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Λέσβου επιχείρησε να εισέλθει το πρωί της Τρίτης πνευστή λέμβος με περίπου 40 πρόσφυγες, με τη συνοδεία σκαφών που ανήκουν στην τουρκική ακτοφυλακή. Οι προσπάθειες φαίνονται σε βίντεο.

Στα πλάνα φαίνονται οι προσπάθειες των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, που πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς, να κατευθύνουν τη λέμβο με τους αλλοδαπούς προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παρανόμως σε αυτά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, με τη συνοδεία σκαφών τουρκικής ακτοφυλακής, πνευστή λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιχείρησε, πρωινές ώρες σήμερα, να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Λέσβου, όπως διαπιστώνεται από το οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Από το εν λόγω υλικό προκύπτουν, αναμφίβολα, οι εμφανείς προσπάθειες των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, με επικίνδυνους ελιγμούς, να κατευθύνουν τη λέμβο με τους αλλοδαπούς, την οποία συνοδεύουν, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παρανόμως σε αυτά.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και από τα περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελέγησαν τελικά από τις τουρκικές ακταιωρούς.

Παράλληλα σημειώθηκε και περιστατικό παρενόχλησης σκαφών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ από τουρκική ακταιωρό.

Τουρκική ακτοφυλακή – Πλακιωτάκης: Κράτος – πειρατής η Τουρκία

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κΓιάννης Πλακιωτάκης μετά το περιστατικό δήλωσε τα εξής:

«Για μια ακόμα φορά, η Τουρκία συμπεριφέρθηκε ως κράτος – πειρατής στο Αιγαίο.

Κατά παράβαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα το πρωί, τουρκικές ακταιωροί συνόδευσαν λέμβο με δεκάδες άτομα που προσπάθησαν να παραβιάσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

Η έγκαιρη και ψύχραιμη αντίδραση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, απέτρεψε την παραβίαση των συνόρων μας και σταμάτησε την εξέλιξη του επεισοδίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να πιέσει πολύ περισσότερο την Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Η Ελλάδα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ