Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2023

Έχασαν την επιμέλεια των παιδιών – Ο πατέρας κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος τους

Παρά την αθώωσή του, οι αρχές έκριναν πως το περιβάλλον ανατροφής τους δεν ήταν κατάλληλο και τοποθετήθηκαν σε ανάδοχη οικογένεια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έχασαν την επιμέλεια των παιδιών – Ο πατέρας κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος τους Freepik

Το 2015 το σχολείο μίας 7χρονης επικοινώνησε με τις αρχές παιδικής μέριμνας επειδή είχε εκμυστηρευτεί σε μια δασκάλα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και τις ανησυχίες της για τη μητέρα και τον αδερφό της. Είχε σχεδιάσει και μια εικόνα, δείχνοντας πώς ο πατέρας της είχε χαϊδέψει εκείνη και τον αδερφό της στα «απόκρυφα σημεία» τους.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε αμέσως στην αστυνομία και, το 2017, ο πατέρας κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση κατά της 7χρονης και του μικρότερου ανήλικου γιου του. Αθωώθηκε την ίδια χρονιά καθώς τα δικαστήρια διαπίστωσαν ότι οι ισχυρισμοί δεν είχαν αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας.

Παρά την αθώωση, τελικά αφαιρέθηκε η επιμέλεια των παιδιών από τους γονείς και τοποθετήθηκαν σε ανάδοχη οικογένεια, έχοντας περιορισμένη επαφή με τη βιολογική τους μητέρα, ενώ επιτρέπεται καμία επικοινωνία εκ μέρους του πατέρα.

Η τελική απόφαση ελήφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας και βασίστηκε σε μεγάλο αριθμό αναφορών, εκτιμήσεων και καταθέσεων μαρτύρων. Έδωσε μεγάλη βαρύτητα σε μια αναφορά του 2018 από το διορισμένο από το δικαστήριο ψυχολόγο, ο οποίος είχε διαπιστώσει ότι το ζευγάρι δεν είχε γονικές ικανότητες, ότι δεν ήταν σε θέση να παρέχει στα παιδιά αίσθημα ασφάλειας και ότι τα παιδιά επιθυμούσαν ξεκάθαρα να παραμείνουν με τους ανάδοχους γονείς τους. Όσον αφορά ειδικότερα τον πατέρα, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι και τα δύο παιδιά τον φοβόντουσαν και ότι η υγεία και η ανάπτυξή τους κινδύνευαν εάν παρέμεναν υπό την φροντίδα του.

Επιμέλεια παιδιών

freepik

Επιμέλεια παιδιών: Η προσφυγή στο ΕΔΔΑ

Οι δύο γονείς προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταγγέλλοντας παραβίαση του σεβασμού της οικογενειακής ζωής από τις αρμόδιες αρχές της χώρας τους.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε συγκεκριμένα ότι η απόφαση να αφαιρεθεί η επιμέλεια από τους προσφεύγοντες γονείς δεν είχε βασιστεί στην αξιολόγηση της ενοχής του πατέρα, αλλά στο συμφέρον των παιδιών. Η απόφαση είχε επίσης αιτιολογηθεί από μεγάλο αριθμό εκθέσεων, εκτιμήσεων και μαρτυρικών καταθέσεων – πολλές από τις οποίες αποκτήθηκαν μετά την ποινική διαδικασία – υποδεικνύοντας ότι το ζευγάρι δεν είχε γονικές ικανότητες, ότι τα παιδιά φοβόντουσαν τον πατέρα τους και προτιμούσαν σαφώς να παραμείνουν μαζί με τους ανάδοχους γονείς τους.

Ακόμη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρχές είχαν ενεργήσει κατά την κρίση τους («περιθώριο εκτίμησης») όταν εξισορρόπησαν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα σε μια τόσο πολύπλοκη κατάσταση και διαπίστωσε ότι ήταν αναγκαία η αφαίρεση της επιμέλειας των παιδιών από τους γονείς.

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ