Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Έχασαν βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη – Τι καταγγέλλουν αστυνομικοί της ΕΛΑΣ που προέρχονται από το σώμα συνοριακών φυλάκων, υποστηρίζοντας πως η υπόθεση μπορεί και να αφορά 2.000 ένστολους

 Διακριτική μεταχείριση εις βάρος τους διακρίνουν οι πρώην συνοριακοί φύλακες, που μετατάχθηκαν στο αστυνομικό σώμα. Υποστηρίζουν στην προσφυγή τους στο ΣτΕ πως έτυχαν δυσμενέστερης μεταχείρισης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έχασαν βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη – Τι καταγγέλλουν αστυνομικοί της ΕΛΑΣ που προέρχονται από το σώμα συνοριακών φυλάκων, υποστηρίζοντας πως η υπόθεση μπορεί και να αφορά 2.000 ένστολους

Αντίθετη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας θεωρούν πως είναι η μισθολογική και βαθμολογική τους κατάταξη.

Στην προσφυγή τους προς το Ανώτατο Δικαστήριο, 50 αστυνομικοί υπάλληλοι που εισήχθησαν αρχικώς στο σώμα συνοριακών φυλάκων και στη συνέχεια μετατάχθηκαν στην ΕΛΑΣ καταγγέλλουν πως έτυχαν δυσμενέστερης μισθολογικής μεταχείρισης έναντι συναδέλφων που προέρχονταν από παραγωγικές και μη σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. ΣτΕ

«Με την προσφυγή τους αυτή οι αιτούντες ζητούν να ακυρωθούν, άλλως να μεταρρυθμιστούν, τα αναλυτικά σημειώματα αποδοχών τους (μισθοδοτικές καταστάσεις) των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2018, καθ’ ο μέρος δι’ αυτών κατετάγησαν στην μισθολογική κατηγορία Γ΄ αντί της Β΄ του άρθρου 124 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), προβάλλοντας ότι: i) η κατ’ εφαρμογήν του τελευταίου αυτού άρθρου του νέου ειδικού μισθολογίου (ν. 4472/2017) κατάταξή τους στην μισθολογική κατηγορία Γ΄, βάσει του κριτηρίου της αρχικής κατάταξης αυτών στο σώμα των συνοριακών φυλάκων, συνιστά δυσμενέστερη μισθολογική μεταχείρισή τους έναντι των συναδέλφων τους που κατατάσσονται στην μισθολογική κατηγορία Β΄ της ανωτέρω διατάξεως, λόγω της προέλευσής τους από παραγωγικές και μη σχολές της ΕΛΑΣ, και ii) η, κατά τα ανωτέρω, μισθολογική διαφοροποίηση αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, διότι οι δύο αυτές κατηγορίες αστυνομικών υπαλλήλων τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες ως προς τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, τα ασκούμενα καθήκοντα, την υπηρεσιακή και προαγωγική τους εξέλιξη» αναφέρει το ΣτΕ.

Στην αρχική τους αίτηση, οι αιτούντες είχαν προβάλει ότι τα ζητήματα που τίθενται με την προσφυγή τους και αφορούν τη συνταγματικότητα ρυθμίσεων του νεότερου μισθολογίου των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας, είναι γενικότερου ενδιαφέροντος και αφορούν σε ευρύτερο κύκλο προσώπων, δεδομένου ότι θίγουν πλέον των 2.000 αστυνομικών υπαλλήλων (ανθυπαστυνόμων και αρχιφυλάκων).

Είχαν ζητήσει να εισαχθεί η επίδικη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αίτηση αυτή – όπως αναφέρεται – «απερρίφθη με την Πράξη 8/2018 της Επιτροπής του άρθρου 1 του ν. 3900/2010, με την αιτιολογία ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 1 του ν. 3900/2010, αφού ελήφθη υπόψη ότι εκκρεμούσαν προς εκδίκαση ενώπιον του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας συναφείς αιτήσεις ακυρώσεως στο πλαίσιο των οποίων ανέκυπταν, μεταξύ άλλων, παρόμοια ζητήματα ως προς την συνταγματικότητα των νεότερων μισθολογικών ρυθμίσεων του ν. 4472/2017 για τους υπαλλήλους της Ελληνικής Αστυνομίας με εκείνα που ετίθεντο και με την ως άνω προσφυγή.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΣτΕ «με την υπό κρίση αίτηση προβάλλεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι περί της αναγκαιότητας εφαρμογής του άρθρου 1 του ν. 3900/2010, των οποίων είχε γίνει επίκληση με την ως άνω από 7.3.2018 αίτηση, διότι με την  υπ’ αριθμόν 310/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επιλύθηκε το επίδικο νομικό ζήτημα».

Μετά τις εξελίξεις αυτές το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των πρώην συνοριοφυλάκων και νυν υπηρετούντων στην ΕΛΑΣ και θα εισάγει προς συζήτηση την υπόθεση, που εκκρεμεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται και αυτή η υπόθεση αποτελεί πρότυπη δίκη και κατά συνέπεια αναστέλλεται η εκδίκαση όλων των σχετικών εκκρεμών υποθέσεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ