Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2023

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο διακεκριμένος καθηγητής της Νομικής, Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος

Υπήρξε συγγραφέας του «Εγχειριδίου Διοικητικού Δικαίου», συγγράμματος αναφοράς για φοιτητές, δικηγόρους και δικαστές.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο διακεκριμένος καθηγητής της Νομικής, Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, ο επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Αθηνών Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος από τα Μαζέικα Καλαβρύτων. Ήταν καθηγητής Διοικητικού Δικαίου και συνέγραψε μεταξύ άλλων και το σύγγραμμα αναφοράς για το νομικό κόσμο «Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου».

Ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος είχε γεννηθεί το 1925, ήταν γιος του αντιστράτηγου και υπουργού Παναγιώτη Σπηλιωτόπουλου. Αδελφός του ήταν ο Γεώργιος Σπηλιωτόπουλος, λοχαγός του ελληνικού στρατού, που σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 1948 στον εμφύλιο, σε μάχη με αντάρτες του ΔΣΕ στον Θεοτόκο Ιωαννίνων.

Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος: Το ψήφισμα της Νομικής Σχολής

Η Νομική Σχολή Αθηνών εξέδωσε ψήφισμα, το οποίο αναφέρει:

«Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκε την εκδημία του εκλεκτού και αγαπητού Συναδέλφου ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, Ομότιμου και Επίτιμου Καθηγητή Διοικητικού Δικαίου της Σχολής και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες νομομαθείς και καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, όπου δίδαξε έως το 1993, οπότε και αποχώρησε ως Ομότιμος Καθηγητής. Το 2005 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Καθηγητής.

Ο εκλιπών ενέπνευσε γενιές φοιτητών και επιστημόνων, περιβάλλοντας τους με αγάπη και καθοδηγώντας τα βήματά τους στην Επιστήμη. Θεμελίωσε τον κλάδο του Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία του σχετικού Τομέα. Υπήρξε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2001 και Πρόεδρος της Ακαδημίας το 2014, Πρόεδρος  της Eν Aθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας, του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινόπουλου και μέλος του Δ.Σ. άλλων ελληνικών και ξένων επιστημονικών Σωματείων.

EUROKINISSI

Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Aix-Marseille III, Paris II, Louvain, Lille II, Temple (H.Π.A.) και επίτιμος εταίρος του University College του Λονδίνου.

Είχε διδάξει επανειλημμένως στα Πανεπιστήμια Aix-Marseille III, Paris I, University College και Temple και είχε συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων. Συνέγραψε σημαντικό αριθμό αυτοτελών έργων, συγγραμμάτων, εγχειριδίων και μελετών στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα θεμάτων και αποτελούν σημείο αναφοράς για την ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου, από την πρώτη έως την 15η έκδοσή του ήταν και παραμένει σύγγραμμα αναφοράς για φοιτητές, δικηγόρους και δικαστές.

Η Σχολή τιμώντας τη μνήμη του αλησμόνητου και αγαπητού συναδέλφου, αποφάσισε ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης για το ακαδημαϊκό του ήθος, την προσφορά του στη νομική επιστήμη, στην ανώτατη παιδεία και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

* Να αναρτηθεί μεσίστια η Ελληνική σημαία στα κτήρια της Νομικής Σχολής.

* Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια της Σχολής στους συγγενείς του εκλιπόντος.

* Να αναρτηθεί η φωτογραφία του στη Νομική Σχολή.

* Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα της Νομικής Σχολής και στην ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Η ανακοίνωση του EPLO

Στο θάνατο του Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου αναφέρεται ανακοίνωση του European Public Law Organization (EPLO). Σύμφωνα με αυτήν:

«Με βαθιά λύπη σας ανακοινώνουμε τον θάνατο του Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου, στενού φίλου του EPLO, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, διακεκριμένου νομικού και πρώην προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών (2014).

Ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή χθες σε ηλικία 97 ετών. Υπήρξε μακροχρόνιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δημοσίου Δικαίου και τιμήθηκε στο Ετήσιο Reunion της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δημοσίου Δικαίου το 2014.

Υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες νομικούς και καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου ενέπνευσε γενιές φοιτητών και επιστημόνων. Ίδρυσε τον κλάδο Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή και συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του σχετικού Τομέα.

Θα θέλαμε να στείλουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ