Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2022

ΕΦΚΑ: Αρνήθηκε να παραλάβει αίτηση χορήγησης βεβαίωσης αναπηρίας – Υπάλληλοι ζητούσαν και παράβολο

 Με τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, η Κεντρική Υπηρεσία του φορέα έδωσε εντολή για την άμεση έκδοση .

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΕΦΚΑ: Αρνήθηκε να παραλάβει αίτηση χορήγησης βεβαίωσης αναπηρίας – Υπάλληλοι ζητούσαν και παράβολο

Μητέρα απευθύνθηκε σε Τοπικό Υποκατάστημα του ΕΦΚΑ προκειμένου να καταθέσει αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που να γνωστοποιεί την πάθηση του τέκνου της – είχε κριθεί με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% – με σκοπό να την χρησιμοποιήσει για την προβλεπόμενη εκ του νόμου απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας.

Ωστόσο, εκεί συνάντησε την άρνηση της υπηρεσίας να παραλάβει την αίτησή της, θέτοντας μάλιστα ως προϋπόθεση την καταβολή παραβόλου ύψους 46 ευρώ και παραπέμποντας σε ένα σχετικό γενικό έγγραφο – εγκύκλιο του ΕΦΚΑ.

Μετά την εξέλιξη αυτή προχώρησε σε προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη. Η Ανεξάρτητη Αρχή αντάλλαξε επιστολές με την αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ με τις οποίες τόνιζε ότι «η άρνηση αποδοχής της αίτησης στερείται νόμιμης αιτιολογίας και ότι σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας η διοικητική δράση στηρίζεται σε διατάξεις νόμου και γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου και όχι σε γενικά έγγραφα και εγκυκλίους που συχνά διαστρέφουν ή εξουδετερώνουν τις επιλογές του νομοθέτη».

Περαιτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε «να ενημερωθεί για τις διατάξεις που δικαιολογούν την εκ νέου είσπραξη παραβόλου για γνωμάτευση που έχει ήδη εκδοθεί και ισχύει και ζήτησε την τήρηση της νομοθεσίας με στόχο την άρση προσκομμάτων είτε γραφειοκρατικών είτε οικονομικών κατά την πρόσβαση των ΑμεΑ σε κοινωνικές ή οικονομικές παροχές».

Τελικά, ο e-ΕΦΚΑ, ανταποκρινόμενος στην παρέμβαση της Αρχής, απέστειλε έγγραφο στο Τοπικό Υποκατάστημα, με το οποίο ζητούσε να ανακαλέσει τα προηγούμενα απορριπτικά έγγραφα και τόνιζε ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, ο δημόσιος υπάλληλος υποχρεούται να παραλαμβάνει κάθε αίτηση που υποβάλλεται στην υπηρεσία του.

Για δε τη συγκεκριμένη διαδικασία έδωσε οδηγίες στο Τοπικό Υποκατάστημα με στόχο την αποφυγή επιπρόσθετης ταλαιπωρίας της ενδιαφερόμενης και του τέκνου της. Ειδικότερα, ανέφερε τις διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες ζητούσε από την υπηρεσία να εισαγάγει χωρίς φυσική παρουσία τον ιατρικό φάκελο στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΔΥΕ) και λόγω του ότι η πάθηση περιλαμβάνεται στις παθήσεις που δικαιούνται απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας μετά την ολοκλήρωση της κρίσης της ΔΥΕ, αυθημερόν να εκδώσει τη σχετική γνωστοποίηση πιστοποίησης ποσοστού αναπηρίας και να ενημερώσει την ενδιαφερόμενη για την παραλαβή αυτής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ