Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Κύπρου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Κύπρου

Σε ηλικία 77 ετών άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραποείας ιδιωτικού νοσοκομείου στη Λευκωσία, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Αλέκος Μαρκίδης.

Ο Αλέκος Μαρκίδης έδωσε μάχη με τον καρκίνο, ο οποίος τελικώς τον νίκησε. Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές και νομικές προσωπικότητες της Κύπρου με σημαντική συμβολή στην διαδικασία ένταξης της Μεγαλονήσου στην ΕΕ.

Ο Αλέκος Μαρκίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 23 Ιανουαρίου 1943. Σπούδασε νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος. Την περίοδο 1979-1993 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Συναγερμού και την περίοδο 1993-1995 ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος.

Εξελέγη βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 1985 στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1991. Την 1 Φεβρουαρίου 1995 διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 23 Απριλίου 2003. Παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2003 ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Μέχρι το τέλος της ζωής του βρισκόταν στη μαχόμενη δικηγορία, ακόμα και όταν η υγεία του κλονίστηκε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ