Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Έφυγε ο αγωνιστής και υπερασπιστής ανθρώπων και δικαιωμάτων, έγκριτος δικηγόρος Σπύρος Φυτράκης

Υπήρξε ένας εξαιρετικά μαχητικός, αταλάντευτος στις αρχές του και εξαιρετικά ευπρεπής νομικός και άνθρωπος. Αγωνιστής της δημοκρατίας, με φίλους σε όλο το φάσμα της ιδεολογικής προέλευσης, αλλά και κυρίαρχο στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αξιών. Έφυγε σε ηλικία 81 ετών αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη: Συνήγορος σε όλες τις μεγάλες δίκες της μεταπολίτευσης, ένας εξαιρετικά ευγενής άνθρωπος και διαπρεπής νομομαθής και ευρυγνώστης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έφυγε ο αγωνιστής και υπερασπιστής ανθρώπων και δικαιωμάτων, έγκριτος δικηγόρος Σπύρος Φυτράκης EUROKINISSI

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Σπύρος Φυτράκης, άλλος ένας από τους δικηγόρους που άφησε το στίγμα του κυριολεκτικά σε όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης μέχρι και πολύ πρόσφατα.

Ο αγαπητός δικηγόρος, υπερασπίστηκε με φοβερή συνέπεια το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα (πάντα σαν συνήγορος) όλων εκείνων που είτε παραβίασαν το νόμο, είτε τιμωρήθηκαν βαριά με ποινές -κατά την άποψή του- δυσανάλογες για τις πράξεις τους, είτε κατηγορήθηκαν ακόμα και με κατασκευασμένα στοιχεία λόγω της ιδεολογίας τους.

Τον Σπύρο Φυτράκη αποχαιρέτησε ο δικηγόρος και δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την “Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα”, Κώστας Παπαδάκης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους αγώνες του μέσα και έξω από τα δικαστήρια.

«Μια εμβληματική μορφή της ριζοσπαστικής υπερασπιστικής αριστερής δικηγορίας πέρασε σήμερα στην ιστορία. Ο Σπύρος Φυτράκης μας κληροδοτεί έναν σπουδαίο απολογισμό ηρωικών δικών που απάλλαξαν εκατοντάδες αγωνιστές από αστυνομικές και πολιτικές σκευωρίες. Δίδαξε για δεκαετίες την αντίσταση στον κρατικό αυταρχισμό και τις δικαστικές αυθαιρεσίες με αγώνες μέσα και έξω από τα δικαστήρια. Μια λαμπρή σελίδα στο βιβλίο των αγωνιστών δικηγόρων θα γράφει για πάντα τη συνεισφορά του. Δόξα και τιμή σε εκείνον, δύναμη και παρηγοριά στους δικούς του και ιδίως την κόρη του, τη Λυδία. Για όσους προσπαθούμε να βαδίσουμε στα χνάρια του η συγκίνηση είναι απερίγραπτη γιατί η απώλεια ενός δικηγορικού μας προγόνου δεν ξεπερνιέται. Θα τον τιμήσουμε όπως του άξιζε. Αθάνατος !»

Ποιος ήταν ο Σπύρος Φυτράκης

Από το 1965 που ξεκίνησε τη καριέρα του μαχόταν για το δίκαιο εντός και εκτός δικαστηρίων, ο ίδιος, συνήθιζε πάντα να λέει ότι «εφόσον ο πελάτης μου θέλει αυτή την υπερασπιστική γραμμή εγώ είμαι υποχρεωμένος να τον σεβαστώ και να κάνω το καλύτερο».

«Πρέπει να σκεφτόμαστε μήπως λέει και ο κατηγορούμενος καμιά φορά την αλήθεια», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών το 2013, δείχνοντας το ήθος του και την αντικειμενικότητά του στις υποθέσεις που αναλάμβανε.

Αμέτρητοι άνθρωποι πέρασαν από το γραφείο του και έμαθαν στο πλευρό του να υπερασπίζονται το δίκαιο.

Είχε κερδίσει τον σεβασμό στις αγορεύσεις του από το δικαστικό σώμα, ενώ εκείνος ποτέ δεν ξεπερνούσε τα όρια και κέρδιζε την προσοχή με την ευγένεια και την ευπρέπειά του.

Ο αείμνηστος Σπύρος Φυτράκης, ήταν από τους ανθρώπους που δεν τον ένοιαζαν οι μεγάλες αμοιβές, δεν ενδιαφέρθηκε στο να πλουτίσει από τις εκατοντάδες υποθέσεις που ανέλαβε. Ήταν από τους δικηγόρους που την πολιτική τους ιδεολογία, την αποτύπωσαν και στην προσωπική τους ζωή.

«Δεν μπήκα ποτέ στον σκληρό ιστό του καπιταλιστικού συστήματος, έμεινα παραδίπλα», είχε δηλώσει στην ίδια συνέντευξη.

Οι μεγάλες υποθέσεις

Από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που ανέλαβε αυτή των Πυρήνων της Φωτιάς ως συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων. Επίσης υπήρξε και συνήγορος του Νίκου Μαζιώτη, καταδικασμένου σήμερα για τη συμμετοχή του στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας.

Ενώ συμμετείχε και σε μία από τις σημαντικότερες δίκες της Μεταπολίτευσης, αυτή της 17 Νοέμβρη, υπερασπιζόμενος τον Γιάννη Σερίφη.

Τέλος, υπερασπίστηκε τον καλλιτέχνη Τζίμη Πανούση το 2001 όταν βρέθηκε κατηγορούμενος για προσβολή εθνικού συμβόλου, ο οποίος και αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ