Δευτέρα 29 Μαϊου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Ανακοινώνει την απόφασή του για την ενοχή ή όχι των Ν. Παππά και Χρ. Καλογρίτσα – ΒΙΝΤΕΟ

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση μετά την εισαγγελική πρόταση της προηγούμενης εβδομάδος, που πρότεινε την απαλλαγή τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Ανακοινώνει την απόφασή του για την ενοχή ή όχι των Ν. Παππά και Χρ. Καλογρίτσα – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Την απόφασή του για τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον αποκαλούμενο “κόκκινο εργολάβο”, Χρήστο Καλογρίτσα, που κάθισαν στο εδώλιο για παράβαση καθήκοντος και συνεργεία στο ίδιο αδίκημα για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ανακοινώνει σήμερα το πρωί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που συνεδριάζει στον Άρειο Πάγο.

Σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέως Όλγας Σμυρλή κατά την τελευταία συνεδρίαση στο Ειδικό Δικαστήριο ζητήθηκε να απαλλαγούν από τις κατηγορίες που τους αποδίδονται οι δύο κατηγορούμενοι.

«Ο Νίκος Παππάς δεν διέπραξε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Ούτε ο Καλογρίτσας διέπραξε τη συνέργεια στο αδίκημα αυτό», ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή.

Κατά την κ. Σμυρλή η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες πραγματοποιήθηκε υπό πλήρη διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητας, ενώ -όπως είπε- δεν υπήρξε καμία παρέμβαση του Νίκου Παππά για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα που μετείχε στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Nίκος Παππάς

eurokinissi

«Από καμία πλευρά δεν προκύπτει οποιαδήποτε πράξη εκ μέρους του Νίκου Παππά για να ευνοηθεί ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ως το τέλος του διαγωνισμού, για παράδειγμα περισσότερες δόσεις για καταβολή τιμήματος η οτιδήποτε άλλο» είπε η εισαγγελέας.

«Μετά το τέλος του διαγωνισμού ως υπερθεματιστής μεταξύ των τεσσάρων ήταν και ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, (γιός του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα) ενώ η αρμόδια επιτροπή έλεγξε και πάλι τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό χωρίς να εντοπιστεί κάτι μεμπτό» ανέφερε στην πρότασή της.

Όπως υπογράμμισε η εισαγγελέας, το γεγονός ότι τελικά η εταιρεία Καλογρίτσα εξέπεσε του διαγωνισμού και δεν πήρε τηλεοπτική άδεια αποτελεί απόδειξη που καταρρίπτει το κατηγορητήριο. «Δεν όφειλε ο Νίκος Παππάς να διενεργήσει ο ίδιος τον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Αντίθετα είχε υποχρέωση να απέχει. Αν έκανε ο ίδιος τον έλεγχο θα ήταν κάτι εντελώς αντίθετο με την διαφάνεια του διαγωνισμού και θα κινούσε υπόνοιες μεροληψίας. Άλλωστε το γεγονός, ότι τελικά δεν έλαβε άδεια η εταιρεία Καλογρίτσα, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα καταρρίπτει πλήρως το κατηγορητήριο».

Η εισαγγελέας έκανε αναφορά και στα sms που προσκόμισε στο δικαστήριο η πλευρά Καλογρίτσα, υποστηρίζοντας ότι ο τύπος του εγγράφου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από το δικαστήριο γιατί δεν προέρχεται από τηλεφωνική εταιρία. Χαρακτήρισε δε αστική διαφορά μεταξύ του Χρήστου Καλογρίτσα και τον όμιλο Χούρι για τα 3 εκ. ευρώ την υπόθεση, καταλήγοντας ότι «δεν προκύπτει κάτι για σχέση Νίκου Παππά – CCC – Καλογρίτσα».

Σύμπραξη Παππά με Καλογρίτσα

eurokinissi

Ειδικό Δικαστήριο: Και οι δύο δεν απολογήθηκαν

Και οι δύο επέλεξαν να ασκήσουν το κατά νόμο δικαίωμα τους να μην απολογηθούν ενώπιον του Δικαστηρίου. Από την αρχή της διαδικασίας οι Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλος, συνήγοροι υπεράσπισης του Ν. Παππά ενημέρωσαν το δικαστήριο ότι ο πρώην υπουργός θα εκπροσωπείται από αυτούς.

Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς σε δήλωσή του κατά την έναρξη του Ειδικού Δικαστηρίου είχε κάνει λόγο για πολιτική δίκη. «Με τη δίκη που αρχίζει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης προσβάλλει βάναυση με πρωτοβουλία και ευθύνη του τη Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα. Ο βασικός υπεύθυνος του θεσμικού ξεπεσμού της πατρίδας μας εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη. Σεβόμενος σε κάθε περίπτωση την ανεξαρτησία της δεν θα συμβάλλω σε αυτήν την εργαλειοποίηση. Η δίωξή μου είναι πολιτική. Η στάση μου συνεπώς δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Ως Υπουργός της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, συνέβαλα ώστε να μπει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, να εφαρμοστεί το Σύνταγμα, να μπει τέρμα στην ασυδοσία και για πρώτη φορά να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Αυτήν την αλήθεια, καμία δίωξη δεν μπορεί να την κρύψει» σημείωνε.

τηλεοπτικές άδειες

(EUROKINISSI)

Παρά τις αρχικές εμφανίσεις στο Δικαστήριο, ακολούθησε και η απόφαση του Χρήστου Καλογρίτσα να μην απολογηθεί. «Από την πρώτη μέρα της έναρξης της διαδικασίας σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα είχα δηλώσει ότι θα «είμαι παρών στο Δικαστήριο Σας για να πω την αλήθεια. Η αλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό Σας» είχα πει. «Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια». Από αυτή τη θέση είμαι αμετακίνητος. Και με αυτή τη θέση πορεύτηκα εγώ και οι συνήγοροι μου έως σήμερα ενώπιόν σας. Είναι απόφαση ακριβής τιμής για μένα. Στη διάθεση του σεβαστού Σας Δικαστηρίου υπάρχουν οι μαρτυρίες, υπάρχουν τα έγγραφα, υπάρχουν όλα όσα έχω πει στην ανάκριση, υπάρχουν όλα όσα έχω πει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Πάνω απ’ όλα υπάρχουν τα ίδια τα πραγματικά περιστατικά, των οποίων την ύπαρξη κανένα επικοινωνιακό τερτίπι δεν είναι ικανό να αμφισβητήσει» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο επιχειρηματίας, η οποία αναγνώστηκε στο δικαστήριο από τους συνηγόρους του Ανδρέα Λοβέρδο και Άγγελο Καραχάλιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ