Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Αντιμέτωποι με την εισαγγελική πρόταση οι Ν. Παππάς – Χρ. Καλογρίτσας

Οι δύο κατηγορούμενοι έκαναν χρήση των δικαιωμάτων τους να μην απολογηθούν. Η δήλωση Παππά στο Δικαστήριο λίγο πριν την πρόταση: “Είναι μία υπόθεση πολιτική και την αντιμετωπίζω πολιτικά”

NEWSROOM
Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Αντιμέτωποι με την εισαγγελική πρόταση οι Ν. Παππάς – Χρ. Καλογρίτσας

Αντίστροφη μέτρηση στην ετυμηγορία από το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες θα σημάνει με την σημερινή ανακοίνωση της πρότασης της εισαγγελέως Όλγας Σμυρλή για την ενοχή ή μη των Νίκου Παππά και Χρήστου Καλογρίτσα.

Μετά την πρόταση της εισαγγελέως, ακολουθούν οι αγορεύσεις των δικηγόρων και η τελική απόφαση του Δικαστηρίου. Ωστόσο, παρά την απόφαση να μην απολογηθεί, λίγο πριν την εισαγγελική πρόταση οι συνήγοροί του ανέγνωσαν μία δήλωση για τα όσα διαδραματίστηκαν.

«Είναι μία υπόθεση πολιτική και την αντιμετωπίζω πολιτικά” ανέφερε στη δήλωσή του, προσθέτοντας πως: «Άμα τη γενέσει της κατέστη πασίδηλο ότι η παρούσα υπόθεση ήταν και είναι μία προσπάθεια των πολιτικών μου αντιπάλων να πλήξουν εμένα προσωπικά καθώς και το Κόμμα, στο οποίο ανήκω. Η θέση μου αυτή έχει εμφατικά επιβεβαιωθεί».

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας και ο λεγόμενος «κόκκινος εργολάβος» βρέθηκαν στο εδώλιο του 5ου μετά τη Μεταπολίτευση Ειδικού Δικαστηρίου κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος και συνέργεια στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.

Και οι δύο επέλεξαν να ασκήσουν το κατά νόμο δικαίωμα τους να μην απολογηθούν ενώπιον του Δικαστηρίου. Από την αρχή της διαδικασίας οι Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλος, συνήγοροι υπεράσπισης του Ν. Παππά ενημέρωσαν το δικαστήριο ότι ο πρώην υπουργός θα εκπροσωπείται από αυτούς στο δικαστήριο και πρόσθεσαν ότι δεν θα υποβληθούν ενστάσεις καθώς πρόθεση του εντολέα τους είναι να αθωωθεί επί της ουσίας.

Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς σε δήλωσή του κατά την έναρξη του Ειδικού Δικαστηρίου είχε κάνει λόγο για πολιτική δίκη. «Με τη δίκη που αρχίζει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης προσβάλλει βάναυση με πρωτοβουλία και ευθύνη του τη Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα. Ο βασικός υπεύθυνος του θεσμικού ξεπεσμού της πατρίδας μας εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη. Σεβόμενος σε κάθε περίπτωση την ανεξαρτησία της δεν θα συμβάλλω σε αυτήν την εργαλειοποίηση. Η δίωξή μου είναι πολιτική. Η στάση μου συνεπώς δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Ως Υπουργός της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, συνέβαλα ώστε να μπει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, να εφαρμοστεί το Σύνταγμα, να μπει τέρμα στην ασυδοσία και για πρώτη φορά να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Αυτήν την αλήθεια, καμία δίωξη δεν μπορεί να την κρύψει» σημείωνε.

eurokinissi

Παρά τις αρχικές εμφανίσεις στο Δικαστήριο, ακολούθησε και η απόφαση του Χρήστου Καλογρίτσα να μην απολογηθεί. «Από την πρώτη μέρα της έναρξης της διαδικασίας σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα είχα δηλώσει ότι θα «είμαι παρών στο Δικαστήριο Σας για να πω την αλήθεια. Η αλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό Σας» είχα πει. «Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια». Από αυτή τη θέση είμαι αμετακίνητος. Και με αυτή τη θέση πορεύτηκα εγώ και οι συνήγοροι μου έως σήμερα ενώπιόν σας. Είναι απόφαση ακριβής τιμής για μένα. Στη διάθεση του σεβαστού Σας Δικαστηρίου υπάρχουν οι μαρτυρίες, υπάρχουν τα έγγραφα, υπάρχουν όλα όσα έχω πει στην ανάκριση, υπάρχουν όλα όσα έχω πει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Πάνω απ’ όλα υπάρχουν τα ίδια τα πραγματικά περιστατικά, των οποίων την ύπαρξη κανένα επικοινωνιακό τερτίπι δεν είναι ικανό να αμφισβητήσει» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο επιχειρηματίας, η οποία αναγνώστηκε στο δικαστήριο από τους συνηγόρους του Ανδρέα Λοβέρδο και Άγγελο Καραχάλιο.

eurokinissi

Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Οι “βαλίτσες με τα χρήματα”, τα SMS και η πολιτική αντιπαράθεση

Τσουνάμι αντιδράσεων προκάλεσε η κατάθεση στο Ειδικό Δικαστήριο της ιδιαιτέρας γραμματέως του «κόκκινου εργολάβου» Ευθαλίας Διαμαντή. Το περιεχόμενο της κατάθεσης απασχόλησε τους παράγοντες της δίκης, η οποία ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι «έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)».

Παρ’ ότι η συγκεκριμένη αποστροφή δεν τον αφορά προσωπικά, η πλευρά των συνηγόρων του κ. Παππά ανέφερε ότι έχει εντολή και προτίθεται να καταθέσει μήνυση σε βάρος της κυρίας Διαμαντή για το περιεχόμενο της κατάθεσης, όπως και έγινε.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των δυο συνηγόρων του κ. Καλογρίτσα αφού αναφέρθηκε στα όσα είπαν οι συνήγοροι του κ. Παππά, μετέφερε στο δικαστήριο δήλωση του εντολέα του. «Ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν για να ακούσουν και αυτά που δεν έχουν ακουστεί» είπε.

Μετά τη μήνυση κατά της γραμματέως, οι συνήγοροι του Χρήστου Καλογρίτσα επανήλθαν με νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός θα έπρεπε να έχει κατηγορηθεί και για κακούργημα.

«Εφόσον ο κ. Παππάς, όπως ο ίδιος δήλωσε, κατέθεσε μήνυση κατά της κυρίας Διαμαντή είμαι αναγκασμένος να υπενθυμίσω μια χαρακτηριστική φράση από την κατάθεσή της: «Κακώς ο κ.Παππάς κατηγορείται μόνο για πλημμέλημα. Θα έπρεπε να κατηγορηθεί και για κακούργημα». Τόσο επ’ αυτού όσο και επί άλλων θεμάτων η συνέχεια θα δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, αποκλειστικά με δική του ή δική τους ευθύνη» τονιζόταν.

Η πλευρά Παππά, δια του Γιάννη Μαντζουράνη υπέβαλε ενστάσεις κατά των μηνυμάτων (sms) που προσκομίστηκαν από τον Χρήστο Καλογρίτσα με ηλεκτρονικούς διαλόγους μεταξύ του επιχειρηματία και του Νίκου Παππά αφενός για παραβίαση προσωπικών δεδομένων (δημοσιοποίηση χωρίς έγκριση ενός από τα μέρη) και αφετέρου για πλαστότητα των μηνυμάτων αυτών: «αν έχει κάποιος το κινητό κάποιου μπορεί να φτιάξει όσα μηνύματα θέλει», είπε ο κ. Μαντζουράνης και πρόσθεσε ότι «τα μηνύματα είναι πλαστά και είναι παραποιημένα. Κάποιος έχει βάλει το χεράκι του».

Eurokinissi

Προς τούτο προσκομίστηκε πραγματογνωμοσύνη από το γραφείο Δημητρίου Καλατζή και υιού προς υποστήριξη της άποψης ότι είναι εύκολο να «φτιαχτούν» διάλογοι μεταξύ συνομιλητών από κινητά τηλέφωνα. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Επικρατείας σε ανάρτησή του ανέφερε: «Η υπεράσπισή μου κατέθεσε πραγματογνωμοσύνη, η οποία βεβαιώνει ότι έχει γίνει αλλοίωση στα κατατεθειμένα sms. Άλλοι είναι εκβιαζόμενοι, όχι εγώ».

Η διαδικασία προκάλεσε “πόλεμο” ανακοινώσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τα όσα κατέθεσε στη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες, η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλία Διαμάντη, αλλά και τα sms.

Eurokinissi

Θα γίνει έρευνα;

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης από το Ειδικό Δικαστήριο στην εισαγγελία προκειμένου να γίνει ποινική διερεύνηση για τα όσα ανέφερε η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα περί χρημάτων που έφευγαν από τον επιχειρηματία προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Σμυρλή ζήτησε τη διαφύλαξη του κύρους του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο κατά την άποψη της πρέπει να ζητήσει τον έλεγχο όσων ειπώθηκαν στην ακροαματική διαδικασία. «Πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος του Ειδικού Δικαστηρίου. Δεν πρέπει να γίνει εδώ στίβος πολιτικών αντιπαραθέσεων, για να μη πω αρένα. Οτιδήποτε συνεισφέρεται στην υπόθεση για βαλίτσες και χρήματα, είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε αναλόγως. Γι’ αυτό εγώ θα ζητήσω τα πρακτικά να σταλούν στην εισαγγελία να ελεγχθούν» ανέφερε η εισαγγελέας.

Η τελική βέβαια κρίση ανήκει στους δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου, οι οποίοι μετά την έκδοση της απόφασης τους για την υπόθεση θα ανακοινώσουν και το εάν τελικά θα ανοίξει προκαταρκτική έρευνα.

Σε θετική περίπτωση πάντως, η εισαγγελική έρευνα που θα ελέγξει αρχικά τη βασιμότητα των ισχυρισμών της κ. Διαμαντή και μόνο εφόσον προκύψουν ενδείξεις ότι πράγματι όσα υποστήριξε έχουν βάση αλήθειας, θα προχωρήσει στη διερεύνηση διάπραξης άλλων αδικημάτων, όπως η παράβαση του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, η φοροδιαφυγή και δωροδοκία αλλά και σε έλεγχο προέλευσης των χρημάτων αυτών.

Σημειώνεται ότι, με πρόταση της προς το δικαστήριο η Όλγα Σμυρλή ζήτησε να απορριφθούν οι ενστάσεις της πλευράς του Νίκου Παππά, τόσο για παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, όσο και για την πλαστότητα του εγγράφου που παρουσιάστηκε με τα μηνύματα μεταξύ των δυο κατηγορουμένων.

«Είμαι της άποψης ότι όλα τα στοιχεία πρέπει να τίθενται στη διάθεση του δικαστηρίου και να αξιολογούνται» είπε σχετικά με την παραβίαση απορρήτου και συμπλήρωσε σχετικά με την πλαστότητα των sms: «δεν υπάρχει σφραγίδα εγκυρότητας γι’ αυτό θα αξιολογηθούν ελευθέρως. Σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν με αυτή την παράμετρο».

EUROKINISSI

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Παππά

Κυρίες και κύριοι Δικαστές,

Η διαδικασία ενώπιον Σας ολοκληρώνεται σε σύντομο χρόνο και με πολλές παραδοξότητες. Είναι η πρώτη φορά στην Ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία, που συγκροτήθηκε Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούμενο από 21 Ανώτατους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς, για να εκδικάσει μία υπόθεση πλημμελήματος.

Είναι η πρώτη φορά που ένα Ειδικό Δικαστήριο εκδικάζει ενέργειες Υπουργού που όχι μόνο δεν προξένησαν οικονομική ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά πολύ περισσότερο του απέφεραν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που κατηγορούμενος είναι κάποιος που με τις ενέργειές του συνέβαλε αποφασιστικά να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και όχι αυτοί που αδράνησαν κατά τα προηγούμενα χρόνια να τα εισπράξουν.

Είναι η πρώτη φορά που κατηγορούμενος είναι κάποιος που με τις ενέργειές του συνέβαλε αποφασιστικά να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και η νομιμότητα και όχι αυτοί που αδράνησαν κατά τα προηγούμενα χρόνια να το εφαρμόσουν. Είναι δηλαδή η πρώτη φορά που ένα Ειδικό Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί εάν η είσπραξη για το Ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και η εφαρμογή της νομιμότητας ήταν ή έγιναν με παράνομο τρόπο.

Οι παραδοξότητες και οι αντιφάσεις ωστόσο δεν σταματάνε εδώ. Πρώτον. Η παρούσα υπόθεση ξεκίνησε με Μήνυση του συγκατηγορουμένου μου, ο οποίος υποστηρίζει την αθωότητα του αλλά ταυτόχρονα και την «αλήθεια» των ισχυρισμών του, που τον κατέστησαν κατηγορούμενο.

Δεύτερον. Συνήγορος του συγκατηγορούμενού μου, ο οποίος εκ θέσεως πρέπει να υπερασπίζεται την αθωότητα του πελάτη του, είναι μέλος του Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα όμως, το ίδιο μέλος του Κοινοβουλίου έχει ψηφίσει στην Ελληνική Βουλή υπέρ της δίωξης μου και κατ’ αποτέλεσμα και του πελάτη του. Ο ασκήσας τη δίωξη μου αγωνίζεται για την αθωότητα του συγκατηγορούμενου μου. Όντας και παραμένοντας πολιτικός αντίπαλός μου.

Και τρίτον ο αρχικά μηνυτής μου και στο Δικαστήριο Σας συγκατηγορούμενος μου ισχυρίζεται ότι αδικήθηκε, ενώ την ίδια στιγμή οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και διώκτες μου αλλά και η σε βάρος μου κατηγορία διατυπώνουν τον ισχυρισμό ότι ευνοήθηκε. Είναι αυτονόητο ότι δε μπορεί να ισχύουν και τα δύο.

Η διαδικασία ενώπιόν Σας ήταν σύντομη. Οι περισσότεροι μάρτυρες ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους σε πολύ σύντομο χρόνο. Υπό το βάρος της ένορκης κατάθεσης ενώπιον του Δικαστηρίου σας, άλλοι μετρίασαν  τις καταθέσεις τους ή ακόμα και ανέτρεψαν όσα είχαν γράψει και πει δημοσίως. Άλλοι πάλι κατέθεσαν ότι δεν μπορούν να βεβαιώσουν δική μου παράνομη εμπλοκή, ή ακόμα περισσότεροι βεβαίωσαν ότι δεν έχουν καμία γνώση για δική μου παρέμβαση υπέρ του συγκατηγορούμενου μου.

Κυρίες και κύριοι Δικαστές,

Θεωρώ χρέος μου να καταθέσω ενώπιον σας την εκτίμηση μου. Η θέση μου για την παρούσα υπόθεση είναι από την αρχή της ξεκάθαρη. Είναι μία υπόθεση πολιτική και την αντιμετωπίζω πολιτικά. Άμα τη γενέσει της κατέστη πασίδηλο ότι η παρούσα υπόθεση ήταν και είναι μία προσπάθεια των πολιτικών μου αντιπάλων να πλήξουν εμένα προσωπικά καθώς και το Κόμμα, στο οποίο ανήκω. Η θέση μου αυτή έχει εμφατικά επιβεβαιωθεί.

Κατηγορήθηκα από τους πολιτικούς μου αντιπάλους μέχρι και για δωροληψία σε ένα διαγωνισμό που φρόντισα να φέρει στο Ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ελάμβαναν οποιοδήποτε ποσό για ένα δημόσιο αγαθό. Και για πρώτη φορά στην Κοινοβουλευτική Ιστορία οι πολιτικοί διώκτες μου αναγκάστηκαν να αποσύρουν την εν λόγω ατιμωτική κατηγορία, που οι ίδιοι κατασκεύασαν.

Ήδη από το στάδιο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής οι πολιτικοί μου αντίπαλοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις καταθέσεις των μαρτύρων, με την χρήση αποσπασμάτων τους και την διαστρέβλωση του περιεχομένου τους, ώστε με την συνδρομή των ουκ ολίγων φιλικά προσκείμενων σε αυτούς μέσων μαζικής ενημέρωσης να με κατασυκοφαντήσουν και να εξυπηρετήσουν τις μικροπολιτικές τους επιδιώξεις.

Μάρτυρες αυτής της προσπάθειας κυρίες και κύριοι Δικαστές υπήρξατε ιδίοις όμμασι και ωσίν και εσείς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης ενώπιον του Δικαστηρίου Σας διαπιστώσατε τις διαστρεβλώσεις, που υπήρξαν σε μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης για όσα έγιναν και όσα ειπώθηκαν ενώπιόν Σας, αλλά και την ετοιμότητα των πολιτικών μου αντιπάλων και διωκτών γι’ αυτό. Πριν καν ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων, λες και ήταν έτοιμοι από καιρό, εξέδιδαν ανακοινώσεις, ακόμη και διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, με περιεχόμενο τις διαστρεβλώσεις των καταθέσεων μαρτύρων αλλά και τις στρατευμένες όψιμες καταθέσεις άλλων ή/και των ίδιων μαρτύρων.

Δυστυχώς η Δικαιοσύνη εργαλειοποιήθηκε από τους πολιτικούς μου αντιπάλους ήδη από το στάδιο της Προανακριτικής Επιτροπής και η εργαλειοποίησή της συνεχίσθηκε και συνεχίζεται με επίταση και στην παρούσα δίκη. Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι επιδίωξη τους ήταν και είναι να εξυπηρετηθούν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες τους, η δημιουργία πολιτικής αντιπαράθεσης και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά πολιτικά και νομικά σκάνδαλα που κυριαρχούν και η δημιουργία ψευδών πολιτικών συμψηφισμών σε αυτά, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Σε αυτή την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης αρνήθηκα εξαρχής να συμμετάσχω. Η παρουσία μου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου αποτελούσε την πολιτική ονείρωξη και την κυρίαρχη επιδίωξη των πολιτικών διωκτών μου. Γιατί η παρουσία μου ενώπιόν Σας θα νομιμοποιούσε την μικροπολιτική προσπάθεια τους. Έτσι, κυρίες και κύριοι Δικαστές η μη φυσική παρουσία μου ενώπιον Σας, παρότι αποτελεί δικαίωμα μου,δεν αποτελεί ούτε οφείλεται σε έλλειψη σεβασμού και πολύ περισσότερο δεν αποτελεί περιφρόνηση προς Εσάς. Αντιθέτως, αποτελεί την απόδειξη του σεβασμού μου πρώτ’ απ’ όλα σε Εσάς και στον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης. Ενδεχομένως με την φυσική μου παρουσία κάποιοι να κέρδιζαν μερικά λεπτά δημοσιότητας παραπάνω. Δε θα εξυπηρετούσε όμως την αλήθεια αλλά και την ομαλή διεξαγωγή της δίκης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω καλείστε να αποφανθείτε. Και μάλιστα υπό το φως της ανωτέρω προκλητικής προσπάθειας πολιτικής εργαλειοποίησης της παρούσας δίκης. Ωστόσο, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σε μία αμιγώς πολιτική δίκη θα αποφασίσετε αμιγώς νομικά. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι, όπως οι πολιτικοί μου αντίπαλοι δικαστικοποίησαν την πολιτική ζωή, Εσείς θα νομικοποιήσετε την πολιτική ζωή.

Καλείστε να αποφανθείτε, για μία υπόθεση κατά την οποία το δημόσιο εισέπραξε για πρώτη φορά χρήματα τα οποία  θα έπρεπε να εισπράττει από το 1989 και μετά. Δεν δαπάνησε χρήματα όπως συνέβη στις υποθέσεις της NOVARTIS και της SIEMENS. Δεν βρέθηκαν σε μένα αδιευκρίνιστα ποσά, δεν χάθηκε το όνομά μου στη μετάφραση.

Κυρίες και κύριοι Δικαστές,

Έχω κάνει το καθήκον μου. Υπερασπίστηκα το δημόσιο συμφέρον. Το Δημόσιο κάθε άλλο παρά ζημιώθηκε στην υπόθεση, για την οποία δικάζετε. Η Κυβέρνηση της οποίας είχα την τιμή να είμαι μέλος έδωσε μία τιτάνια μάχη και επέβαλλε την τήρηση του Συντάγματος. Μια μάχη η οποία δεν είχε δοθεί ποτέ από το 1989 και μετά.

Eurokinissi

Ανδρέας Λοβέρδος: «Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια»

Αμέσως μετά την ανάγνωση της δήλωσης το λόγο έλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δεν παρέλειψε να σχολιάσει όσα ακούστηκαν, τονίζοντας πως η δήλωση αυτή “δεν είναι αρκετή για να παραμερίσει τις ποινικές του ευθύνες”, συμπληρώνοντας ότι “μόνο αρμόδιο να αποφασίσει είναι το παρόν Ειδικό Δικαστήριο”. 

“Στην αγόρευσή μου θα εξηγήσω με λεπτομέρειες για το πόσο προσπάθησα από το 2020 να κλείσει αυτή υπόθεση με συμβιβασμό ανάμεσα στον πελάτη μου κ. Χ. Καλογρίτσα και τη γνωστή εταιρεία που κατέστη τελικά αντίδικός του. Προσπάθησα δηλαδή να μην οδηγηθεί η όλη υπόθεση στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και στη συνέχεια στην Επιτροπή Ποινικής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής και κατά συνέπεια στο Ειδικό Δικαστήριο. Άλλοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή τη διαδρομή και θα αναφερθώ στην αγόρευση μου.

Σε ότι με αφορά απέφυγα να μιλήσω τόσο στη Βουλή όσο και τα στα ΜΜΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Και το έκανα με μεγάλη προσοχή και προσήλωση. Δεν συμμετείχα ούτε καν στις συνεδριάσεις της ΚΟ του Κόμματός μου που έγιναν σχετικά με αυτή την υπόθεση. Και αυτό διότι δεν θέλω να εκμεταλλεύομαι τη μία μου ιδιότητα υπέρ της άλλης. Την δικηγορική εν προκειμένω υπέρ της πολιτικής, αλλά και το αντίθετο. Από την πρώτη στιγμή, όμως, ο πρώην υπουργός και νυν κατηγορούμενος Ν. Παππάς χρησιμοποιεί το όνομά μου για να δηλώνει εμμέσως ότι το θέμα του είναι πολιτικό και όχι ποινικό. Η σημερινή του δήλωση, που αποτελεί και μια εξ αποστάσεως απολογία, δεν είναι αρκετή για να παραμερίσει τις ποινικές του ευθύνες, για τις οποίες ωστόσο μόνο αρμόδιο να αποφασίσει είναι το παρόν Ειδικό Δικαστήριο. Η σημερινή του δήλωση αποτυπώνει αυτό που λέει πολύ εύστοχα ο λαός μας «όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια»”, ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά την ανάγνωση της δήλωσης Παππά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ