Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: “Δεν χρωστάω σε κανέναν τους– Ο Καλογρίτσας καταστράφηκε οικονομικά μετά το διαγωνισμό” είπε ο Κ. Τόμπρας

Οι περιγραφές του για τις διαπραγματεύσεις με τη λιβανέζικη εταιρεία, που ήθελε συνεργασία με καναλάρχη ο οποίος θα είχε την έγκριση της κυβέρνησης. Αρνείται τις κατηγορίες ο Ν. Παππάς. Θα αποδειχτεί η αλήθεια, δήλωσε ο συνήγορος του Γ. Μαντζουράνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: “Δεν χρωστάω σε κανέναν τους– Ο Καλογρίτσας καταστράφηκε οικονομικά μετά το διαγωνισμό” είπε ο Κ. Τόμπρας eurokinissi
Τις κινήσεις και τις διαπραγματεύσεις που έγιναν πριν το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016 περιέγραψε ο πρώτος μάρτυρας στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο το πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα.
Τον κατάλογο των μαρτύρων άνοιξε ο Κυριάκος Τόμπρας ο οποίος εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Χρήστου Καλογρίτσα και της Λιβανέζικης εταιρίας CCC, της οικογένειας Χούρι. «Καλώς ή κακώς είμαι ο μόνος που έζησε την υπόθεση από πρώτο χέρι. Ξέρω ότι δεν θα είμαι ευχάριστος σε κανέναν από τους δύο κατηγορούμενους. Δεν χρωστάω σε κανέναν τους» είπε ο Κυριάκος Τόμπρας .
Ο μάρτυρας υποστήριξε πως τον πλησίασε η οικογένεια Χούρι αναζητώντας «συνεργασία» με έλληνα καναλάρχη που θα είχε την έγκριση της κυβέρνησης. «Δεν ήθελαν κάποιον από τους μεγάλους καναλάρχες, αλλά κάποιον μικρό να τον έχουν του χεριού τους. Αμέσως προσέγγισα τον Γιώργο Κουρή του Kontra Channel. Μου είπε δώσε μου 48 ώρες και μου είπε ότι «δεν με εμπιστεύονται αυτά τα μαλακισμένα». Σε δεύτερο χρόνο απευθύνθηκα στον Φίλιππο Βρυώνη μου είπε αρχικά ότι μπορεί μετά όμως μου είπε ότι δεν μπορεί. Από τους υφιστάμενους καναλάρχες δεν υπήρχε κάποιος που να μπορούσα να απευθυνθώ. Όμως εκείνο το διάστημα κυκλοφορούσε στην αγορά το όνομα του Καλογρίτσα, όλοι τον έλεγαν «κόκκινο εργολάβο», ήθελε να κάνει κανάλι αλλά δεν είχε έτοιμο κανάλι. Πήγα και του είπα να πάει να μου φέρει τη διαβεβαίωση από το ΣΥΡΙΖΑ, όμως του εξήγησα ότι ο Χούρι θέλει έτοιμο κανάλι και όχι μόνο ένα καταστατικό και ένα γραφείο».
Ο ίδιος προσέγγισε τον Καλογρίτσα, ο οποιος τον διαβεβαίωσε πως βρίσκεται σε… συνεννόηση με την κυβέρνηση, όποτε και το ραντεβού με τους Λιβανέζους κλείστηκε για τις 23-24 Αυγούστου. «Γύρω στις 23-24 Αυγούστου μου είπαν ότι με περιμένει μαζί με τον Καλογρίτσα στο σκάφος του στο Πόρτο Χέλι. Ήξερα ότι είναι σκληροί διαπραγματευτές. Σε όλη τη διαδρομή είχα άγχος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Φτάνοντας στο σκάφος τους γνωρίζω. Εγώ ήμουν συνεργάτης της πλευράς Χούρι και όχι Καλογρίτσα».
Ειδικό δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες

eurokinissi

Φτάνοντας στις επίμαχες ημέρες του διαγωνισμού και στην προσπάθεια να βρεθεί η εγγυητική επιστολή των 3 εκ. ευρώ που θα διασφάλιζε τη συμμετοχή Καλογρίτσα, ο μάρτυρας εξήγησε ότι κατέληξαν πως ο μόνος τρόπος να βρεθεί η επιστολή από την τράπεζα ήταν η υπεργολαβία. «Ο Φουάντ Χούρι επινοεί το εφεύρημα της υπεργολαβίας, ο μόνος νομιμοφανής τρόπος είναι να φτιάξουμε μια εικονική σύμβαση υπεργολαβίας και να έρθουν τα λεφτά. Η Κυριακή είναι εργάσιμη στα Εμιράτα. Εμβάστηκαν και η συναλλαγή εκκαθαρίστηκε από την HSBC Λονδίνου και κάπως έτσι κατάφερε να πάρει την εγγυητική στις 15:15 το μεσημέρι της Κυριακής και έτσι από τη CCC χρηματοδοτήθηκε ο ΤΟΞΟΤΗΣ και μπόρεσε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό» ανέφερε.
Όσα ακολούθησαν του διαγωνισμού κατέστρεψαν οικονομικά τον Καλογρίτσα, όπως είπε ο μάρτυρας, ενώ δεν υπήρξε στήριξη από την τότε κυβέρνηση. «Όλη αυτή η κατάσταση άρχισε να του δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνο για το κανάλι, αλλά και στην υπόλοιπη επιχειρηματική του δραστηριότητα. Καταστράφηκε οικονομικά και η υγεία όλης της οικογένειας» είπε και συνέχισε λέγοντας πως στη συνέχεια με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά «ο Καλογρίτσας επισκέφθηκε άλλους καναλάρχες, συγκεκριμένα τον Κοντομηνά και τον Μαρινάκη και ζητούσε χρήματα για να πάρει λεφτά για την καταβολή της πρώτης δόσης».
Σύμφωνα με τον Κυριακο Τόμπρα ο Καλογρίτσας δεν όφειλε να επιστρέψει τα 3 εκ. ευρώ, γιατί η CCC ήταν αφανής εταίρος και είχε υπαναχωρήσει. «Ο Καλογρίτσας μου είπε ότι δεν μπορώ να σου δώσω την αμοιβή σου γιατί τα έχω βάλει στο Documento. Άρχισαν οι οχλήσεις από την CCC να επιστρέψει ο Καλογρίτσας τα λεφτά. Ήθελαν να τον κοροϊδέψουμε με μια υπογραφή για να του πάρουν τα λεφτά».

Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Η δήλωση Καλογρίτσα

Κατά την ένταξη της συνεδρίασης ο συνήγορος υπεράσπισης του Χρήστου Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος ανέγνωσε μια δήλωση του εντολέα του: «Οι υπεύθυνοι της υπόθεσης που βρίσκεται υπό την κρίση σας με κατέστρεψαν οικονομικά, επέτρεψαν να διασυρθώ δημοσίως με αναλήθειες, ψεύδη και ανυπόστατες συκοφαντίες. Δυστυχώς κανένας από τους αυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς των σε βάρος μου εγκλημάτων δεν βρήκε το θάρρος, ως όφειλε, να διαψεύσει τα όσα εναντίον μου ελέγοντο. Και το χειρότερο απ’ όσα υπέστην, ήταν η καταστροφή της υγείας μελών της οικογενείας μου. Ενώ συνέβαιναν αυτά και έτρεχα σε γιατρούς, νοσοκομεία και δικηγόρους, επέλεγα συνειδητά να σιωπήσω. Η στάση μου αυτή της σιωπής ήταν πολιτική και μόνο πολιτική. Όσοι γνωρίζουν τους ηθικούς κανόνες της Αριστεράς και του χαρακτήρα μου καταλαβαίνουν. Μίλησα μόνο μπροστά στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό πότε; Μόνον όταν προσπάθησαν να την εξαπατήσουν εκείνοι (Samer Khoury και λοιποί) που μεθόδευσαν αυτή τη θλιβερή υπόθεση, επιχειρώντας να μετατρέψουν μια στημένη, σκοπίμως ψευδή και διάτρητη διαιτητική απόφαση σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, παραπλανώντας τον Έλληνα Δικαστή και, το κυριότερο, υποτιμώντας την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Ειδικό δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες

(EUROKINISSI)

Σήμερα είμαστε εδώ. Οι ίδιοι άνθρωποι στους οποίους αναφέρθηκα αγωνίστηκαν να μετατραπώ σε κατηγορούμενο. Επίσης σκοπίμως δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η προσπάθεια να μειωθεί η δικονομική αξία της κατάθεσής μου είναι καταφανής. Είμαι παρών στο Δικαστήριο Σας για να πω την αλήθεια. Αφού φτάσαμε ως εδώ πρέπει να πω όλη την αλήθεια και να την αποδείξω με τα στοιχεία που διαθέτω. Η αλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό σας. Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια».

Γ. Μαντζουράνης – Συνήγορος Ν. Παππά: Ελπίζουμε στη δίκαιη κρίση

Αντίστοιχα, μέσω του συνηγόρου του Γιάννη Μαντζουράνη, ο Νικος Παππάς αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται. «Θα αποδειχθεί η αλήθεια και στο τέλος ελπίζουμε στη δίκαιη κρίση σας» είπε ο συνήγορος του.

Κατα την 1η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, σε γραπτή δήλωση ο Νίκος Παππάς είχε κάνει λόγο για πολιτική δίωξη. «Με τη δίκη που αρχίζει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης προσβάλλει βάναυση με πρωτοβουλία και ευθύνη του τη Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα. Ο βασικός υπεύθυνος του θεσμικού ξεπεσμού της πατρίδας μας εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη. Σεβόμενος σε κάθε περίπτωση την ανεξαρτησία της δεν θα συμβάλλω σε αυτήν την εργαλειοποίηση. Η δίωξή μου είναι πολιτική. Η στάση μου συνεπώς δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Ως Υπουργός της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, συνέβαλα ώστε να μπει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, να εφαρμοστεί το Σύνταγμα, να μπει τέρμα στην ασυδοσία και για πρώτη φορά να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Αυτήν την αλήθεια, καμία δίωξη δεν μπορεί να την κρύψει» σημείωσε.

«Πλημμέλημα αρμοδιότητας μονομελούς Πλημμελειοδικείου» χαρακτήρισαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά Γιάννης Μαντζουράνης και Θεόδωρος Μαντάς το Ειδικό Δικαστήριο. «Η δημόσια διαδικασία στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου θα αποδομήσει και αποσαρθρώσει δημόσια την πολιτική μεθόδευση της ποινικής δίωξης του Νίκου Παππά και μάλιστα για ένα πλημμέλημα αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ