Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Ειδικό Δικαστήριο: Παπαγεωργίου και Ζαγοραίος δεν εντόπισαν παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου

Τι κατέθεσαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και Εφετών για το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειδικό Δικαστήριο: Παπαγεωργίου και Ζαγοραίος δεν εντόπισαν παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου eurokinissi

Με την κατάθεση του αρχαιότερου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργιου συνεχίστηκε το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορουμένους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

«Συνεργάστηκα με τους εισαγγελείς Διαφθοράς, τόσο με την κα. Ράικου, όσο και με την κα. Τουλουπακη. Η συνεργασία μου με όλους τους συναδέλφους μου ήταν πολύ καλή. Η ανακρίτρια κα. Αλεβιζοπουλου μου έθεσε τρία ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα ήταν με ποιο τρόπο ασκούσα την εποπτεία που μου είχε ανατεθεί. Είχαμε επαφές και συναντήσεις, όταν ανέκυπταν ζητήματα έπρεπε να τα λύσει ο εποπτεύων» ανέφερε ο μάρτυρας.

Σχετικά το εάν είχε αντιληφθεί παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε άλλες υποθέσεις, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά και αναφέρθηκε στο ζήτημα των μαρτύρων της Νοβαρτις. «Η δική μου εμπλοκή ήταν η έγκριση του χαρακτηρισμού των τριών μαρτύρων, ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Είχα εκδόσει και παραγγελία αργότερα μετά την υποβολή 16 εγκλήσεων σε βαρος τους, με την οποία ζητούσα την αποχή από την ποινική δίωξη σε βάρος τους, εφόσον είχα χαρακτηριστεί έτσι».

Ειδικό Δικαστήριο

eurokinissi

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι η Ελένη Ράικου δεν είχε αναφερθεί σε παρεμβάσεις του τότε αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης στο έργο της και σχολίασε πως «το αίτημα της να αντικατασταθεί με αιφνιδίασε κι εμένα. Όπως κοινολογήθηκε το αίτημα της δε φαινόταν να αφορά σε παρεμβάσεις. Αφορούσε άλλη δικογραφία και ένα ζήτημα με άλλη ανακρίτρια την κα. Ζαμανίκα».

Σχετικά με την υπόθεση της τράπεζας Πειραιώς και την καταγγελόμενη παρέμβαση από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο μάρτυρας διευψευσε τα όσα υποστήριξε ο τελευταίος σε δική του κατάθεση. «Ο κ. Αθανασίου μου είπε ότι δε θα βιαζόταν να ασκήσει διώξεις. Στις αρχές Απριλίου της επόμενης χρονιάς άσκησε διώξεις. Μιλώντας με τον κ. Αθανασίου θυμάμαι ότι μου είπε «ξέρω ότι για την πορεία αυτών των υποθέσεων θέλει να γνωρίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος. Όχι ότι άσκησε κάποια παρέμβαση ή του ζήτησε κάτι αντυπηρεσιακό. Δε δόθηκε συνέχεια στη συζήτηση. Οι προκαταρκτικές κατέληξε στο αρχείο».

Πρόεδρος: Ο Αθανασίου είπε ότι δε θα βιαζόταν να ασκήσει διώξεις. Πως σας το είπε;

Μάρτυρας: Το δικαιολόγησε από το γεγονός ότι επρόκειτο για σοβαρές υποθέσεις και τα πορίσματα ήταν μεγάλα και ήθελαν μελέτη. Εγώ το θεώρησα σωστό ως σκέψη. Ήθελε να το ψάξει περισσότερο.

Πρόεδρος: Καταλάβατε ότι ο ίδιος ήθελε να ερευνήσει καλά θύματα;

Μάρτυρας: Ναι, ακριβώς αυτό.

eurokinissi

Ειδικό Δικαστήριο: «Ποτέ δεν έκανε παρεμβάσεις σε εμάς ο κ. Παπαγγελόπουλος»

Αρνητική ήταν η απάντηση του αντιεισαγγελέα εφετών Ηλία Ζαγοραίου στην κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο, όταν ρωτήθηκε πολλές φορές για το εάν δέχτηκε παρεμβάσεις από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελοπουλο.

«Σε εμάς δεν έγινε καμία παρέμβαση από τον υπουργό. Σε καμία υπόθεση. Θα μπορούσε να με βρει οποιαδήποτε στιγμή ο κ. Παπαγγελόπουλος, αλλά δε με ενόχλησε ποτέ. Θα σας φέρω ως παράδειγμα μια προκαταρτική για τους Τσατάνη, Βγενοπούλο, Σοφό ή για την κα. Ζαμανίκα, υποθέσεις που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι θα είχε προσωπικό ενδιαφέρον ο κ. Παπαγγελόπουλος και δεν με ρώτησε ποτέ τίποτα» ανέφερε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Σάλα για την οποία ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου έχει καταγγείλει παρεμβάσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο μάρτυρας απάντησε: «Ο φάκελος για την υπόθεση Σάλα ήρθε την Παρασκευή και είπα να τη χρεώσω από Μ. Δευτέρα για να μη τρέχει προθεσμία για τον εισαγγελέα που θα τη χρεωνόταν. Τη Δευτέρα τη χρέωσα στον κ. Παπά. Με ενημέρωσε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον κ. Αθανασίου που του είπε να ασκηθεί δίωξη. Μου είπε οτι δεν μπορεί να το κάνει χωρίς να μελετήσει και του είπα ότι δεν υπάρχει θέμα. Τελικά άσκησε δίωξη έπειτα από πέντε εργάσιμες ημέρες» ανέφερε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι υπάκουσε τον κ. Αθανασίου;

Μάρτυρας: Έπαιξε ρόλο ότι τον πήρε τηλέφωνο, αλλά θέλω να σας πω ότι ο κ. Παπάς ήταν πολύ γρήγορος.

Πρόεδρος: Είχε κυκλοφορήσει δημοσίευμα πριν τη δίωξη;

Μάρτυρας: Έκπληκτος είδα στο Ντοκουμέντο ότι ασκήθηκε δίωξη. Δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Από την εισαγγελία Πρωτοδικών δεν κυκλοφόρησε τέτοιο πράγμα, δεν θα έλεγε κανείς για δίωξη που δεν έχει ασκηθεί. Ήταν κλειδωμένη στο γραφείο η δικογραφία. Δεν είχε κυκλοφορήσει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ