Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Είναι επίσημο: Η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται την Τρίτη του Πάσχα – ΒΙΝΤΕΟ

Το ανακοίνωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Είναι επίσημο: Η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται την Τρίτη του Πάσχα – ΒΙΝΤΕΟ (EUROINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Ξεκαθάρισε το τοπίο σε ό, τι αφορά στην αργία της Πρωτομαγιάς καθώς το πρωί της Δευτέρας έγινε γνωστό από τα πλέον επίσημα χείλη ότι η αργία μεταφέρεται την Τρίτη του Πάσχα.

Όπως ανακοίνωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ  η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, σήμερα θα εκδοθεί και σχετική υπουργική απόφαση.

Αργία Πρωτομαγιάς: Πώς αμείβεται

Σύμφωνα με το kepea.gr, η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, με απόφαση όμως του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68. 

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ. επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.

Ειδικότερα:

Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν. 

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα 2024

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και το Πάσχα 2024 είναι την Κυριακή στις 5 Μαΐου 2024.

Συνεπώς, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν μαθήματα μέχρι την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, και θα επιστρέψουν στα θρανία τη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ