Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Εισαγγελική εγκύκλιος προς την ΕΛΑΣ: Λήψη άμεσων μέτρων και αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων

Εισαγγελική εγκύκλιος για την προστασία των ζώων και την λήψη μέτρων από την ΕΛΑΣ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελική εγκύκλιος προς την ΕΛΑΣ: Λήψη άμεσων μέτρων και αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων eurokinissi

Με εγκύκλιό της προς την Α’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία – Σοφία Μέρη ζητά την λήψη άμεσων μέτρων και την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων στο νησί σε περιπτώσεις που σημειωθούν περιστατικά κακοποίησης και σκληρής συμπεριφοράς σε βάρος τους αλλά και την προστασία τους από την έκθεση στον ήλιο.

Στην εγκύκλιό της, η κ. Μέρη, υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης εποπτείας για την τήρηση του νόμου και την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Στην εγκλύκλιο του Τμήματος Προστασίας Ζώων και Περιβάλλοντος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, αναφέρονται τα εξής:

«Ενόψει των ιδιαίτερα αυξημένων θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, εφιστούμε την προσοχή σας στην ανάγκη συνεχών ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των διατάξεων των άρ. 9 Ν. 4830/202, ήτοι υποχρεώσεις ζώων συντροφιάς. Περαιτέρω, ακόμα και για ζώα τα οποία δεν συνιστούν ζώα συντροφιάς (βλ. άρ. 2§3 Ν. 4830/2021), η συνεχής έκθεση στον ήλιο, η έλλειψη νερού (η παροχή νερού πρέπει να είναι διαρκής), η έλλειψη τροφής καθώς και το δέσιμο (παστούρωμα) ή δέσιμο με πολύ κοντό σχοινί/σύρμα ώστε να εμποδίζεται η φυσική κίνηση αυτών, συνιστά κακοποίηση κατά την έννοια του άρ. 24§1α του προαναφερόμενου νόμου για τη διαπίστωση του οποίου δεν απαιτείται ούτε κτηνιατρική έκθεση ούτε γνωμάτευση άλλης ειδικότητας.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις θα πρέπει να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία (άρ. 417 επ.) και να ειδοποιείται σε κάθε περίπτωση ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας καθώς και ο Εισαγγελέας Προστασίας Ζώων και Περιβάλλοντος.

Η Εισαγγελέας

Αιμιλία – Σοφία Μέρη».

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ