Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022

Εισαγγελική έρευνα για την ΜΚΟ HumanRights 360 προκάλεσε το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος – “Παγώνουν” λογαριασμοί

Στο στόχαστρο διαδρομές μεγάλων ποσών όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr, που παρουσίασε το πολυσέλιδο πόρισμα της Αρχής που κατατέθηκε στην Εισαγγελία και άνοιξε την έρευνα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελική έρευνα για την ΜΚΟ HumanRights 360 προκάλεσε το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος – “Παγώνουν” λογαριασμοί Freepik

Την ανάθεση σε εισαγγελέα η έρευνα για τις οικονομικές δραστηριότητες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης HumanRights 360 προκάλεσε μετά το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Την έρευνα θα διεξάγει η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου, που θα εξετάσει το ενδεχόμενο τέλεσης αδικημάτων, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστία.

Η Αρχή προχώρησε ήδη σε “πάγωμα” λογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων της ΜΚΟ καθώς από το πόρισμα της φαίνεται πως χρήματα που έφταναν στη ΜΚΟ κατέληγαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα και δεν χρησιμοποιήθηκαν για εξυπηρέτηση των σκοπών της.

Σε ένα ογκώδες πόρισμα που αποκάλυψε το dikastiko.gr, περιγράφεται ένα πολυπλόκαμο δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με ενασχόληση με τους μετανάστες, που συνδέονται μεταξύ τους με στόχο την αφαίμαξη κονδυλίων από χώρες που στηρίζουν τη δράση τους και τα οικειοποιούνται συγκεκριμένα πρόσωπα.

Το πόρισμα κατατέθηκε στην Εισαγγελία και στα συναρμόδια υπουργεία από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος (Αρχή για το Ξέπλυμα), υπό τον επικεφαλής της, ε. τ Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  Χαρ. Βουρλιώτη.

HumanRights 360

Freepik

HumanRights 360: Οι 38 μετανάστες του Έβρου

Βασική οργάνωση που ήταν η κινητήριος για την «μόχλευση» κατά το πόρισμα, των χρημάτων, ήταν η ΜΚΟ Human Rights 360 που ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας μετά τις καταγγελίες της Οργάνωσης πως οι ελληνικές αρχές άφησαν στη «τύχη» τους 38 μετανάστες στον Έβρο τον δεκαπενταύγουστο, αν και βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, με αποτέλεσμα να πεθάνει ένα παιδί. Καταγγελίες που σχεδόν ένα μήνα μετά σε ανακοίνωσή του ο ιδρυτής της Οργάνωσης πήρε πίσω κάνοντας λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι οι 38 βρίσκονταν στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδρυτής της ΜΚΟ Human Rights 360, ζητείται να ερευνηθεί για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης (με ποσά άνω των 120.000 ευρω) με βασικό αδίκημα την απιστία, ενώ ηδη έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί τόσο του ιδίου όσο και προσφιλούς του ατόμου, της ΜΚΟ αλλά και άλλων προσώπων.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο πόρισμα της Αρχής το συγκεκριμένο πρόσωπο με συνεργούς τους άλλους, φέρεται να είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση με στόχο να ιδιοποιηθεί μεγάλα ποσά απο τον Ευρωπαικό Οικονομικό Χώρο (όχι την ΕΕ) στον οποίο συμμετέχουν χώρες όπως π.χ η Νορβηγία που χρηματοδοτούν τέτοιες οργανώσεις για μετανάστες.

HumanRights 360

freepik

Η απάντηση της HumanRights 360

Η οργάνωση κάνει λόγο για “πλήθος ανακριβών στοιχείων και ψευδών ισχυρισμών” τα οποία διαστρεβλώνουν “τα πραγματικά στοιχεία που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας, ως Ετήσιος Απολογισμός της Δράσης μας”.

Όπως λέει “για τα συγκεκριμένα, όπως και για το σύνολο των προγραμμάτων μας λογοδοτούμε έμπρακτα και επιδιώκουμε τη διαφάνεια με κάθε μέσο. Έχουμε θεσπίσει αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως η ετήσια ανάθεση σε εξωτερικούς ορκωτούς λογιστές του ελέγχου των οικονομικών μας στον τομέα των προγραμμάτων και της διαχείρισής τους. Οι αναφορές που συνοδεύουν την ανάπτυξη των έργων μας δημοσιεύονται κάθε χρόνο και η Ετήσια Αναφορά Δράσης μας όπως επίσης και οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις και αυτές των ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών αποστέλλονται σε όλη τη βάση των δωρητών μας, σε κρατικούς και μη φορείς, και είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα μας όπως και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ