Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Εισαγγελική έρευνα για τον “Δράκο” των Εξαρχείων: Η παραγγελία του Εφετείου Αθηνών για τυχόν ευθύνες μη τήρησης των περιοριστικών όρων από τις αστυνομικές αρχές

Νέα παρέμβαση του Εφετείου μετά την ανακοίνωση πως το Συμβούλιο έκρινε βάσει των νομοθετικών διατάξεων. Ζητά να ερευνηθούν ευθύνες του αρμόδιου Α.Τ. Ωρωπού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελική έρευνα για τον “Δράκο” των Εξαρχείων: Η παραγγελία του Εφετείου Αθηνών για τυχόν ευθύνες μη τήρησης των περιοριστικών όρων από τις αστυνομικές αρχές MEGA

Εισαγγελική έρευνα παρήγγειλε η εισαγγελία εφετών προς την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να ερευνηθούν οι ευθύνες εκείνων που δεν ενημέρωσαν πως ο 23χρονος «Δράκος» των Εξαρχείων δεν τηρούσε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί για άλλη υπόθεση.

Όπως αναφέρεται από το Εφετείο Αθηνών «τυχόν ευθύνες αρμοδίων οργάνων ερευνώνται από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κατόπιν παραγγελίας μας». Ειδικότερα, τονίζεται πως «η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ενημέρωσε εγγράφως το αστυνομικό τμήμα, όπου όφειλε ο εν λόγω κρατούμενος να εμφανίζεται κοινοποιώντας προς τούτο και απόσπασμα του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Η Υπηρεσία μας ουδέποτε ενημερώθηκε καθ’ οιονδήποτε τρόπο για τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων από τον κατηγορούμενο».

Αναλυτικά η εισαγγελική έρευνα για τον “Δράκο” των Εξαρχείων

Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε, κατόπιν αποφυλακίσεως κατηγορουμένου για απόπειρα βιασμού, λόγω συμπληρώσεως ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης διευκρινίζουμε ότι:

Ο εν λόγω κατηγορούμενος κρατήθηκε προσωρινά για την αναφερόμενη πράξη και αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που έκρινε για νομικούς λόγους ότι συμπληρώθηκε το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης (δωδεκάμηνο). Με το ίδιο βούλευμα τέθησαν στον κατηγορούμενο οι εξής περιοριστικοί όροι: α) της υποχρέωσης διαμονής του στη δομή Μαλακάσας και β) της υποχρέωσης εμφάνισής του στο Α.Τ. του τόπου διαμονής του την 1η, 10ηκαι 20ηημέρα εκάστου μηνός τασσομένης.

Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ενημέρωσε εγγράφως το αστυνομικό τμήμα, όπου όφειλε ο εν λόγω κρατούμενος να εμφανίζεται κοινοποιώντας προς τούτο και απόσπασμα του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Η Υπηρεσία μας ουδέποτε ενημερώθηκε καθ’ οιονδήποτε τρόπο για τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων από τον κατηγορούμενο.

Τυχόν ευθύνες αρμοδίων οργάνων ερευνώνται από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κατόπιν παραγγελίας μας.

Όπως έγραψε το dikastiko.grείχε προηγηθεί από  το Εφετείο Αθηνών αιχμηρή απάντηση στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την απόφαση αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους  για τον 23χρονο Σύρο, που έγινε γνωστός ο “Δράκος” των Εξαρχείων.

Όπως αναφέρει ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και κατόπιν τούτου «το Συμβούλιο Εφετών κατά τη δικαιοδοτική του κρίση, έκρινε περί της αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του κατηγορουμένου, ο οποίος είχε ήδη συμπληρώσει δώδεκα μήνες προσωρινής κράτησης, με περιοριστικούς όρους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η προσωρινή κράτηση κατηγορουμένου, που διήρκησε ήδη δώδεκα μήνες, μπορεί να παραταθεί για έξι μήνες υπό εξαιρετικές περιστάσεις και με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμα, μόνο στην περίπτωση που η αποδιδόμενη κατηγορία «αφορά σε εγκλήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πρόσκαιρης κάθειρξης με ανώτατο όριο τα δεκαπέντε έτη».

Ωστόσο, τονίζεται πως «στην υπόθεση που αναφέρονται τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου καθώς και τα ειδησεογραφικά μέσα, ο αλλοδαπός υπήκοος αντιμετώπιζε την κατηγορία της απόπειρας βιασμού, το πλαίσιο ποινής της οποίας προσδιορίζεται για το δικαστήριο από τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 42 παρ. 1, 83 και 336 παρ. 1), όπως ισχύει από 1.7.2019 (Ν. 4619/2019), μεταξύ ποινής φυλάκισης δύο ετών (κατώτερη ποινή) και ποινής κάθειρξης οκτώ ετών (ανώτερη ποινή)».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ