Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Εισαγγελική παρέμβαση για την “πτώση” του server στις διαδικτυακές εξετάσεις του ΕΚΠΑ

Διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελική παρέμβαση για την “πτώση” του server στις διαδικτυακές εξετάσεις του ΕΚΠΑ eurokinissi

Τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας αποφάσισε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για το περιστατικό με την “πτώση” του server στο ΕΚΠΑ.

Τα ερευνώμενα αδικήματα ειναι μεταξύ άλλων αυτά της παρακώλυσης λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων και της φθοράς ψηφιακών δεομένων.

Από την έρευνα θα αναζητηθεί το εύρος της ζημιάς στη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος του ΕΚΠΑ αλλά και το ποια πρόσωπα είχαν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα.

"Πτώση" server στο ΕΚΠΑ

eurokinissi

“Πτώση” server στο ΕΚΠΑ: Ζητείται και αντίγραφο της ΕΔΕ που διενεργείται

Στο πλαίσιο της έρευνας που θα διενεργηθεί από Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπό την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού θα ζητηθούν καταθέσεις από εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών.

Επιπλέον, ζητείται και αντίγραφο της ΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ζήτημα.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι, η διενέργεια της έρευνας δρομολογήθηκε από όταν δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση. Οι εισαγγελικές αρχές σε πρώτο στάδιο ανέμεναν έγγραφη αναφορά για το θέμα, ωστόσο στην συνέχεια αποφάσισαν να κινηθούν αυτεπάγγελτα. 

Δήλωση του Αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Ε. Ευσταθόπουλου

“Ενημερώθηκα ότι ο συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ κ. Βαϊνάς, δήλωσε σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, σήμερα ότι εγώ «κατέβασα» τον server του Πανεπιστημίου τη Δευτέρα το πρωί. Αυτό είναι προδήλως ψευδές και καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Αντίθετα εγώ είμαι αυτός που έχω αναλάβει το συντονισμό της υλοποίησης των εξ αποστάσεως εξετάσεων στο ΕΚΠΑ. Επιπλέον, εγώ είμαι αυτός που έχω αναλάβει με εντολή του Πρύτανη τη διενέργεια της ΕΔΕ. Αυτό που έγινε με τον server το έχω ήδη χαρακτηρίσει ως δολιοφθορά και παράνομη ενέργεια σοβαρού βαθμού. Αν ο κ. Βαϊνάς δεν ανακαλέσει όσα ανυπόστατα δήλωσε για μένα, είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στη δικαιοσύνη”.

Τι είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο συνδικαλιστής Βαϊνάς

«Την Δευτέρα στο κέντρο Πληροφορκής του ΕΚΠΑ υπήρχε μια κινητοποιήση του συλλόγου Διοικητικών η οποία είχε δημοσιοποιηθει απο την Παρασκευή. Η κινητοποίηση δεν είχε στόχο να κάνει καμία δολιοφθορά. Είχε ένα αίτημα στο οποίο υπήρξε συνεννόηση να διακοπεί ο σέρβερ συμβολικά ώστε να δείξει την αντίθεσή της κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων. Οι φοιτητές δεν έπαθαν τίποτα που περίμεναν μία ώρα. Κάθε κινητοποίηση έχει ένα κόστος», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Το κτίριο ήταν κλειστό δεν μπήκε κανένας μέσα, παρουσία του προϊσταμένου του τμήματος ζητήσαμε να γίνει μία διακοπή. Με τον αντιπρύτανη συζητήσαμε σε ανοιχτή ακρόαση σε πλαίσιο διαπραγμάτευσης πόση ώρα θα «πέσει» ο σέρβερ, η διακοπή του σέρβερ έγινε από απόσταση. Ο κ. Ευσταθόπουλος συμφώνησε. Τη διακοπή την έκαναν σε συννενόηση ο προιστάμενος του τμήματος με τον κ. Ευσταθόπουλο. Υπάρχουν μάρτυρες και δημοσιογράφοι που ήταν μπροστά. Είχαμε μία ώρα διακοπή».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ