Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Εισαγγελική παρέμβαση για το Σέιχ Σου – Οι καταγγελίες για ελλιπή προστασία του δάσους – ΒΙΝΤΕΟ

Κινήθηκε διαδικασία ποινικής δίωξης από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μετά τις επιστολές του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών Σίμου Δανιηλίδη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελική παρέμβαση για το Σέιχ Σου – Οι καταγγελίες για ελλιπή προστασία του δάσους – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Σε σφοδρές καταγγελίες για ελλιπή προστασία του Σέιχ Σου προχώρησε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, γεγονός που προκάλεσε την άσκηση ποινικής δίωξης από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Για «μπαρουταποθήκη που είναι έτοιμη να εκραγεί όσο παραμένουν στην καρδιά του δάσους τα αποξηραμένα κλαδιά-κατάλοιπα της υλοτόμησης», έκανε λόγο τονίζοντας την «ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο και διαρκές σχέδιο προστασίας του δάσους, για γενναίες χρηματοδοτήσεις και διαφανείς διαδικασίες». Εισαγγελική παρέμβαση για το Σέιχ Σου-Καταγγελίες για ελλιπή προστασία

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κίνησε τη διαδικασία ποινικής δίωξης, μετά τις επιστολές του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη για ελλιπή προστασία του Σέιχ Σου, που απέστειλε στον πρωθυπουργό, σε υπουργούς και αρμόδιους φορείς διαχείρισης και προστασίας του  δάσους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση – όπως ανέφερε η ΕΡΤ – που εξέδωσε ο Δήμος «η δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά σε ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος για υποβάθμιση περιβάλλοντος και παρεμπόδιση αποτροπής κινδύνου, με τον κύκλο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης να ανοίγει άμεσα με τις πρώτες καταθέσεις μαρτύρων».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης  βρέθηκε ενώπιον του Πταισματοδίκη την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, συνοδευόμενος από την επιστημονική συνεργάτιδα του δήμου και δικηγόρο Ελένη Λιανού και εξετάστηκε ως βασικός μάρτυρας. Στη σχεδόν δίωρη κατάθεσή του ο δήμαρχος ανέδειξε σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα με την πλημμελή προστασία του Σέιχ-Σου, όπως άλλωστε το περιέγραψε γλαφυρότατα στις επιστολές και τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Στην κατάθεσή του ο Σίμος Δανιηλίδης έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- για «μπαρουταποθήκη που είναι έτοιμη να εκραγεί όσο παραμένουν στην καρδιά του δάσους τα αποξηραμένα κλαδιά-κατάλοιπα της υλοτόμησης», τονίζοντας την «ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο και διαρκές σχέδιο προστασίας του δάσους, για γενναίες χρηματοδοτήσεις και διαφανείς διαδικασίες». Εισαγγελική παρέμβαση για το Σέιχ Σου-Καταγγελίες για ελλιπή προστασία

Και πρόσθεσε: «Η ιστορία των πυρκαγιών στη χώρα μας είναι άκρως διδακτική και δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να αδρανεί ούτε δευτερόλεπτο. Τα δάση είναι η ζωή μας και μια οργανωμένη και πλήρως συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει όχι μόνο να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δασών αλλά άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων και των πυρκαγιών. Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού οφείλει να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα όχι μόνο να επεμβαίνει έγκαιρα στην περίπτωση πυρκαγιών ή άλλων ακραίων φυσικών φαινομένων αλλά πρωτίστως να αναπτύσσει πολιτικές πρόληψης. Δυστυχώς στη χώρα μας όλα αυτά είναι υπό αμφισβήτηση και ίσως η δαμόκλεια σπάθη της Δικαιοσύνης μπορεί να αναδείξει τις ευθύνες του κάθε εμπλεκόμενου φορέα και Οργανισμού», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Τι έλεγε στην επιστολή του

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εστάλη στις αρχές του περασμένου Ιουνίου (13299/7.6.2021) και ταυτόχρονα στην πολιτική ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, στον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, στον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο-Ευάγγελο Αραβώση, στον υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, στους αρχηγούς των κομμάτων, στους βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, στον προϊστάμενο Δ/νσης Δασών Ν. Θεσσαλονίκης, στην προϊσταμένη Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, στους δημάρχους Ν. Θεσσαλονίκης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Εισαγγελική παρέμβαση για το Σέιχ Σου-Καταγγελίες για ελλιπή προστασία

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών με εμφατικό τρόπο τόνιζε για μια ακόμη φορά τον κίνδυνο της εκδήλωσης πυρκαγιάς και ζητούσε την άμεση απομάκρυνση των ξηρών υπολειμμάτων της υλοτόμησης και ενίσχυση των περιπολιών σε 24ωρη βάση. Λίγες ημέρες μετά την παραλαβή της επιστολής, και συγκεκριμένα στις 12.6.2021, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στο δάσος, ανακοινώνοντας την άμεση έναρξη των εργασιών καθαρισμού του δάσους σε έκταση 3.500 στρεμμάτων «σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές με πολύ προβληματικά χαρακτηριστικά», όπως είπε. Ακολούθησαν οι δηλώσεις παραγόντων και στελεχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (6.7.2021), σύμφωνα με τις οποίες ο καθαρισμός του Σέιχ-Σου από τα υπολείμματα υλοτόμησης θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, με έκτακτη χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ