Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Υπογράφεται η ΚΥΑ τις επόμενες ώρες: «Μπραντεφέρ» με τους δικηγόρους που αξιώνουν ανοιχτά ποινικά ακροατήρια και δικαστές που θέλουν «κλείσιμο»

Αντιπαράθεση μεταξύ δικαστών και δικηγόρων φέρνει η νέα ΚΥΑ που αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ώρες για τη λειτουργία των δικαστηρίων εν μέσω πανδημίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπογράφεται η ΚΥΑ τις επόμενες ώρες: «Μπραντεφέρ» με τους δικηγόρους που αξιώνουν ανοιχτά ποινικά ακροατήρια και δικαστές που θέλουν «κλείσιμο»

Σε ένα ιδιότυπο (και άτυπο) «μπραντεφέρ» μεταξύ δικηγόρων και δικαστών- εισαγγελέων εξελίσσεται η διαδικασία της έκδοσης της ΚΥΑ – κυρίως- για τα ποινικά ακροατήρια της Αθήνας , για το να δηλαδή θα λειτουργούν με αυξημένους κανόνες υγειονομικής ασφαλείας ή θα κλείσουν και θα γίνονται κατ΄εξαίρεση δίκες.

Κι αυτό γιατί η αρχική διαφαινόμενη απόφαση για κλείσιμο συνάντησε , με την οποία συμφωνούσαν δικαστές και εισαγγελείς, συνάντησε την σφοδρή αντίδραση των δικηγόρων με αποτέλεσμα να προκληθούν δεύτερες σκέψεις. Πάντως όπως φαίνεται η εξίσωση  είναι δύσκολη, ενώ από αυτή ήδη βρήκαν τα άλλα μεγάλα (πολυπληθή) δικαστήρια της χώρας, αυτά της Θεσσαλονίκης που περνάει σε lockdown , συνεπώς αναστέλλεται η δικαστική δραστηριότητα.

Προηγουμένως το dikastiko.gr μετέδιδε:  

Προς την αναστολή των δικών στα ποινικά (και πιο πολυπληθή) δικαστήρια της χώρας, που βρίσκονται στο επίπεδο Β (κόκκινο) αυξημένου κινδύνου, κατατείνει ενδεχομένως η ΚΥΑ  βάσει των αποφάσεων της κυβέρνησης για τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Σε αυτές τις περιοχές συμπεριλαμβανομένων Βορείου Ελλάδος και Αττικής που καταλαμβάνουν ουσιαστικά το μεγαλύτερο ποσοστό των δικών στη χώρα – λόγω πληθυσμού- θα γίνονται ουσιαστικά ελάχιστες δίκες στα ποινικά ακροατήρια. Το γεγονός έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους δικηγόρους, αντίθετα με τους εισαγγελείς που βρίσκονται στην πλευρά του περιορισμού λειτουργίας.

Η ΚΥΑ θα χωρίζει το χάρτη σε κίτρινες και κόκκινες περιοχές.

Οι κίτρινες

Σε αυτές, τις λεγόμενες πλέον περιοχές στη ζώνη επιτήρησης (47 περιοχές) , η σκέψη είναι να  γίνονται δίκες με μέχρι τριάντα (30) άτομα στην αίθουσα , με τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου ενώ θα λαμβάνονται μέτρα σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για αποφυγή συγχρωτισμού στις γραμματείες.

Οι κόκκινες

Με αυτή , αναμένεται να διαταχθεί η «προσωρινή αναστολή των δικών ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων» σε 27 περιοχές «αυξημένου κινδύνου» με τις ίδιες εξαιρέσεις που ίσχυαν για τις μέχρι σήμερα κόκκινες περιοχές .

Με τις εξαιρέσεις να αφορούν

-εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων

-εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται, κατά περίπτωση, το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης

-εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης , ακύρωσης της διαδικασίας, ακύρωσης της απόφασης, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής, καθώς και των αιτήσεων που αφορούν στον καθορισμό συνολικής ποινής, στην απότιση της χρηματικής ποινής σε δόσεις και στην μετατροπή της χρηματικής ποινής ή του προστίμου σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

-ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2021, καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 30.6.2021. Το δικαστήριο αποφασίζει, κατά περίπτωση, για την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών.

-ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή αυτών, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω εξαιρέσεων.

Όρια στις κόκκινες

Τα όρια για αυτές τις περιοχές και τις κατ΄ εξαίρεση δίκες, πιθανόν θα αφορούν:

-Μέχρι δεκαπέντε (15) άτομα στην αίθουσα. Κατ’ εξαίρεση ο αριθμός των ατόμων μπορεί να υπερβεί τα δεκαπέντε, εάν κατά την κρίση του οργάνου διεύθυνσης της δικαστικής υπηρεσίας ή του διευθύνοντος την εισαγγελία ή του προεδρεύοντος του δικαστηρίου η παρουσία των ατόμων αυτών είναι αναγκαία για την διεκπεραίωση των δικαστικών ενεργειών.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας

– Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου

Αντίθετες απόψεις δικηγόρων – εισαγγελέων

Οι μεν δικηγόροι χθες το βράδυ αντέδρασαν με σφοδρότητα λέγοντας πως «δεν νοείται αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, όταν λειτουργούν όλες οι λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και σειρά επιχειρήσεων με πιθανό μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό. Υπάρχει, άλλωστε, και η σχετική εμπειρία με την λειτουργία των δικαστηρίων στις ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά για τα ποινικά δικαστήρια, η εκδίκαση των υποθέσεων θα πρέπει να γίνεται με ευθύνη του αρμοδίου Εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τα δεδομένα κάθε υπόθεσης, ποιές εξ αυτών  θα συζητηθούν ή θα αποσυρθούν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται  η έγκαιρη ενημέρωση των διαδίκων, η ασφαλής διεξαγωγή της δίκης και η αποφυγή συγχρωτισμού».

Αντίθετα οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από χθες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης περιορισμό της λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων. Επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα δικαστήρια είναι χώρος αθρόας συνάθροισης κοινού και οι κτιριακές τους υποδομές σε σχέση με την αριθμό των υποθέσεων που εισάγονται προς εκδίκαση, δεν ευνοούν την πιστή τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, αιτούνται περιορισμό στην εκδίκαση των υποθέσεων και στις άλλες υπηρεσιακές ενέργειες, στα απολύτως αναγκαία.

«…Η λειτουργία των δικαστηρίων να εξαντλείται στην εκδίκαση υποθέσεων κατεπείγοντος χαρακτήρα ή με προσωρινά κρατούμενους, αλλά και στις αναγκαίες υπηρεσιακές ενέργειες (λ.χ αυτόφωρα εγκλήματα) τις οποίες να διεκπεραιώνει ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, κατά την κρίση του διευθύνοντος», αναφέρουν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ