Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Εκδικάστηκε (η πρώτη στη Ρόδο) υπόθεση παραβίασης του άρθρου του Ποινικού Κώδικα περί επικίνδυνης οδήγησης από οδηγό

Τι αποφάσισε το Δικαστήριο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκδικάστηκε (η πρώτη στη Ρόδο) υπόθεση παραβίασης του άρθρου του Ποινικού Κώδικα περί επικίνδυνης οδήγησης από οδηγό FREEPIK

Yπόθεση παραβίασης του άρθρου του Ποινικού Κώδικα περί επικίνδυνης οδήγησης από οδηγό εκδικάστηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο. Συγκεκριμένα αθώος κρίθηκε από το  Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ένας υπήκοος Ισραήλ κατηγορούμενος για επικίνδυνη οδήγηση με πρόθεση από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, εξ αμελείας σωματική βλάβη και οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Επικίνδυνη οδήγηση

Freepik

Επικίνδυνη οδήγηση: Το χρονικό

Πιο συγκεκριμένα ένας υπήκοος του Ισραήλ κατηγορήθηκε για το ό,τι την 10η Αυγούστου 2021, οδηγούσε αυτοκίνητο επί της οδού Δενδρινού, μολονότι δεν ήταν σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος και φθάνοντας στη διασταύρωση με την οδό Κοδριγκτώνος παραβίασε την πινακίδα ΣΤΟΠ, που υπήρχε στην πορεία του και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε ημεδαπός προκαλώντας σε αυτό υλικές ζημιές στο πίσω και στο πίσω δεξιό πλαϊνό μέρος του καθώς και στους δύο αριστερούς του τροχούς και στη συνέχεια συγκρούστηκε με δύο αυτοκίνητα, τα οποία ήταν σταθμευμένα επί της οδού Δενδρινού, προκαλώντας σε αυτά φθορές και υλικές ζημιές.

Επιπλέον από αμέλειά του, προξένησε με το όχημά του σωματικές βλάβες στην συνοδηγό – συνεπιβαίνουσα στο πρώτο αυτοκίνητο.

Επικίνδυνη οδήγηση

Freepik

Επικίνδυνη οδήγηση: Αρνήθηκε τις κατηγορίες

Ο ίδιος δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν ως νόμω και ουσία αβάσιμες, παντελώς αόριστες και αναφανδόν αναπόδεικτες. Επεσήμανε μεταξύ άλλων στους αυτοτελείς ισχυρισμούς που υπέβαλε ο συνήγορός του ότι για τη νομοτυπική θεμελίωση της αξιοποίνου πράξεως απαιτείται επικίνδυνη οδήγηση στους δρόμους, πρόκληση κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα, αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της συμπεριφοράς του δράστη που συνιστά επικίνδυνη οδήγηση κατά τη συγκοινωνία και της πρόκλησης κινδύνου σε ξένα πράγματα και δόλος οποιουδήποτε βαθμού, στο πρόσωπό του. Σημείωσε ότι όπως προκύπτει και από την έκθεση αυτοψίας της τροχαίας Ρόδου, είχε ήδη περάσει σχεδόν τη διασταύρωση, μετά δε τη σύγκρουση προσέκρουσε με το όχημά του, λόγω της παράσυρσης αυτού και όχι από δική του οδηγική ενέργεια στα έτερα δύο σταθμευμένα οχήματα.

Επικίνδυνη οδήγηση

Freepik

Η δε ποσότητα οινοπνεύματος, που ανευρέθη κατόπιν της μετρήσεως με συσκευή αλκοολομέτρου, ήτοι 0,63 κατά τη δεύτερη μέτρηση, πέραν του γεγονότος ότι τυγχάνει παντελώς οριακή και επουσιώδης, δεν συνδέεται αιτιωδώς με το επελθόν αποτέλεσμα της πρόκλησης κοινού κινδύνου, καθόσον η γενεσιουργός του αιτία, ήταν η λανθασμένη εκτίμησή του όσον αφορά στη σήμανση (ρυθμιστική πινακίδα ΣΤΟΠ) της οδού.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ