Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Εκδικητική πορνογραφία: Η σεξουαλική κακοποίηση στο Διαδίκτυο είναι ποινικό αδίκημα σε άλλες χώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Συμβουλές για το πώς μπορούν να προστατευθούν τα θύματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκδικητική πορνογραφία: Η σεξουαλική κακοποίηση στο Διαδίκτυο είναι ποινικό αδίκημα σε άλλες χώρες – ΒΙΝΤΕΟ freepik

Εκδικητική πορνογραφία: Το φαινόμενο της εκδικητικής πορνογραφίας, της σεξουαλικής κακοποίησης στο Διαδίκτυο, το οποίο είναι ποινικό αδίκημα σε άλλες χώρες λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και στη χώρα μας.

Για την κυκλοφορία ευαίσθητου προσωπικού υλικού στα social media και σε ειδικές ψηφιακές πλατφόρμες μίλησαν στην ΕΡΤ και στην εκπομπή  «Συνδέσεις» η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη και η Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, επισημαίνοντας ότι τα θύματα πρέπει να μιλάνε στις αρχές για να κατεβεί το παράνομο υλικό από το Διαδίκτυο. Εκδικητική πορνογραφία

«Το πρόβλημα ξεκινάει από διεθνείς πλατφόρμες που λειτουργούν νόμιμα το υλικό και στις οποίες δεν παρεμβαίνουν οι Αρχές. Στις πλατφόρμες αυτές ανεβάζει οποιοδήποτε, χωρίς κανένα έλεγχο γυμνές φωτογραφίες γυναικών και αντρών», περιέγραψε στην ΕΡΤ η δικηγόρος, η οποία έχει χειριστεί περιπτώσεις «διαδικτυακού βιασμού», όπου το θύμα εν αγνοία του/της είδε τις προσωπικές του στιγμές να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.

Περιγράφοντας στην ΕΡΤ τη νέα μορφή σεξουαλικής, ψηφιακής, κακοποίησης, που είναι γνωστή ως «εκδικητική πορνογραφία» ή πιο ορθά ως «τεχνολογική σεξουαλική βία», η κ. Λεγάκη ανέφερε ότι εξαιτίας αυτού του παράνομου γεγονότος νεαρά κορίτσια και αγόρια έχουν οδηγηθεί ακόμη και στην αυτοκτονία.

«Είναι συγκλονιστικός ο τρόπος που συμβαίνει αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή η εκδικητική πράξη κατατρέχει το θύμα για χρόνια που ζει με το φόβο μην εκτεθεί στα μάτια του κοινωνικού του περίγυρου.

Η μη συναινετική διανομή σεξουαλικού υλικού ή τεχνολογική σεξουαλική βία είναι η κυκλοφορία ευαίσθητου προσωπικού υλικού χωρίς τη συναίνεση του θύματος. Φαινόμενο που πλέον έχει πάρει διαστάσεις στη χώρα μας και στα σχολεία.

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου ο ορισμός «εκδικητική πορνογραφία είναι λάθος γιατί θυματοποιεί παραπάνω τα θύματα». Η μη συναινετική διανομή προσωπικού υλικού, όπως είναι πιο σωστό, σε άλλες χώρες αποτελεί ποινικό αδίκημα. Εκδικητική πορνογραφία

«Μιλάμε για μια κουλτούρα. Είναι ένα είδος τεχνολογικής σεξουαλικής βίας η οποία δυστυχώς βρίσκει θύματα κυρίως γυναίκες. Η γυναικεία σεξουαλικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιοδήποτε σαν ένα μέσο εκβιασμού και εξευτελισμού» ανέφερε η κ. Ιωάννου.

Και όπως τόνισε, «ζητούμενο είναι η κουλτούρα του βιασμού που υπάρχει στην κοινωνία μας. Πώς μεγαλώνουμε τους γιούς μας; Πώς μεγαλώνουμε τις γυναίκες μας; Τι γίνεται στα σχολεία; Βγάλαμε την κοινωνιολογία από τα σχολεία. Δίνουμε βάση στα μαθηματικά, αλλά δεν μαθαίνουμε στα παιδιά μας να είναι άνθρωποι» ανέφερε ζητώντας από τους εν δυνάμει δράστες, «να μην κάνουν τον πόνο του άλλου γέλιο τους».

Συμβουλεύοντας τα νεαρά άτομα που επικοινωνούν διαδικτυακά με τους φίλους τους, ιδίως την περίοδο της πανδημίας, η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) τους προέτρεψε να μην στέλνουν φωτογραφίες των προσώπων τους και να κρατούν ως αποδεικτικό το στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) με τις απειλές που δέχονται.

ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ: ertnews.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ