Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Εκδήλωση e-Θέμις: Από το έτος 2019 που θεσπίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας έχουν λάβει χώρα περί τις 200 τροποποιήσεις του!

Τι καταγράφηκε από τους ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Δικαιοσύνη 2022 – Παρόν & Μέλλον». Απαιτείται Εθνικός Διάλογος για τη Δικαιοσύνη, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα τόνισε ο Δημήτρης Αναστασόπουλος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκδήλωση e-Θέμις: Από το έτος 2019 που θεσπίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας έχουν λάβει χώρα περί τις 200 τροποποιήσεις του! Pixabay

Οι συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας, οι ελλείψεις σε στελέχη, εξοπλισμό και υποδομές στα Δικαστήρια βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης, που πραγματοποίησε η Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Θέμις την Τρίτη, με θέμα «Δικαιοσύνη 2022 – Παρόν & Μέλλον», με αφορμή και τη γιορτή της Δικαιοσύνης την 3η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και στα θέματα κτιριακών υποδομών των Δικαστηρίων, στα ζητήματα επιτάχυνσης και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού ρόλου των Δικηγόρων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της E.Ε.Ν. e-Θέμις, σύμβουλος ΔΣΑ και επικεφαλής του συνδυασμού ΔΣΑ «ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ» Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Πρότεινε επίσης τη διενέργεια ενός Εθνικού Διαλόγου για τη Δικαιοσύνη, με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων σε αυτή, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα της.

Δικηγόροι

freepik

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Ιωάννης Παγώνας, Δικηγόρος και Γραμματέας της Ε.Ε.Ν. e-Θέμις, ενώ το συντονισμό ανέλαβε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης. Οι ομιλίες κινήθηκαν γύρω από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο νομικός κόσμος, τόσο σε υλικό όσο και σε ηθικό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς, αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα Διοικητικά Δικαστήρια, όπως είναι η ανάγκη επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης, η αξιοκρατία, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές. Εξέφρασε επίσης την αντίθεση του στην πλήρη ψηφιοποίηση των διασκέψεων των Δικαστηρίων.

e-Θέμις: 200 τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα σε 3 χρόνια

Εν συνεχεία, ο Γεώργιος Βούλγαρης, Εισαγγελέας Εφετών, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της πολυνομίας, ιδιαίτερα στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και στα ζητήματα που δημιουργεί η συνεχής αλλαγή των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από το έτος 2019 που θεσπίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας έχουν λάβει χώρα περί τις 200 τροποποιήσεις του μέχρι σήμερα!

Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Σπυρίδων Βλαχόπουλος, στην εισήγησή του, έθιξε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του τρόπου έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, ώστε να είναι κατανοητές από όλους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκατοντάδες δικηγόροι, εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, ακαδημαϊκοί, καθώς επίσης και ο τ.Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός, οι Σύμβουλοι ΔΣΑ Φώτης Γιαννούλας, Γιάννης Κάπος, Στέλιος Λεριός, Ζώης Σταυρόπουλος, οι τ.Σύμβουλοι ΔΣΑ Δημήτρης Χατζημιχάλης, Ελευθέριος Ράντος και Ιωάννης Δεληγιώργης, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Πειραιά Χρόνης Περιβολάρης και οι Σύμβουλοι Δ.Σ.Π. Βασίλης Πεταλάς και Διονύσης Πλέσσας, ο Πρόεδρος της ΕΑΝΔΑ Χρήστος Στυλιανουδάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων Ιωάννης Γλύκας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ