Παρασκευή 10 Μαϊου 2024

Εκδήλωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων στη Χίο με θέμα “100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης”

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκδήλωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων στη Χίο με θέμα “100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης” FREEPIK

Με την παρουσία του τέως Πρωθυπουργού και Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Σαρμά, του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γ. Φλωρίδη, του Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιω. Μπούγα, του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρρών και Οινουσών κ. Μάρκου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης , των τοπικών φορέων και αρχών, Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δικαστών και πλήθους δικηγόρων και πολιτών, έλαβε χώρα την Παρασκευή στη Χίο η εκδήλωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με θέμα “ 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης – Συμφωνία σταθερότητας και εθνικού στοχασμού”.

Όπως έγραψε και το dikastiko.gr, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας κ. Δημ. Βερβεσός, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου κ. Ανθίππη Ζανάρα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους για την ουσιαστική συμβολή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής και όλους τους παρευρισκομένους, στην εισαγωγική του ομιλία , τόνισε ότι η μόνη ασφαλιστική δικλείδα για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων, είναι η διαρκής εθνική εγρήγορση. Γι’ αυτό διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε, στο όνομα της δήθεν επίτευξης συμβιβαστικών λύσεων καλής γειτονίας, ή της υπογραφής οποιουδήποτε συνυποσχετικού, καμία απολύτως συζήτηση περί «υποχωρήσεων». Η εθνική γραμμή πρέπει να είναι σαφής: μόνη επιλογή για την επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, άνευ άλλου τινός. Το να ανοίξει οποιοδήποτε άλλο θέμα συνιστά στάση καταφανώς αντίθετη στα εθνικά συμφέροντα.

Όταν από την απέναντι πλευρά γίνεται υπέρβαση των άκρων ορίων της νομιμότητος και της εθνικής ανοχής και αντοχής, πρέπει να επιδείξουμε και να αποδείξουμε -με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας- την ισχύ του δικαίου. Αυτή η στάση υπεύθυνου διεκδικητικού πατριωτισμού είναι η ηχηρή απάντησή στην τουρκική προκλητικότητα.

Η επιλογή αυτή βεβαίως απαιτεί θυσίες και υπέρβαση των κομματικών, πολιτικών και ιδεολογικών αγκυλώσεων. Πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί, με ενιαίο μέτωπο και πραγματικά εθνική κοινή εξωτερική πολιτική. Το πετύχαμε στη Λωζάνη όταν ευθυγραμμίστηκαν οι προτεραιότητες στο εσωτερικό με την εξωτερική πολιτική και συνέπλευσαν επιτυχώς η επαναστατική κυβέρνηση και ο διαπραγματευόμενος Ελευθέριος Βενιζέλος. Ευχή όλων είναι να μη χρειαστεί ξανά μια καταστροφή για να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της κοινής, ανυποχώρητης και αρραγούς στάσης στην προάσπιση των εθνικών δικαίων.

Εκδήλωση της Ολομέλειας στη Χίο

dikastiko.gr

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί κομβικό σταθμό στη συνεπή δημόσια δράση μας για τα εθνικά θέματα, (Καστελόριζο,Κύπρος,Ορεστιάδα,Αστρος,Τίρανα ), τα οποία αντιμετωπίζουμε υπό το διττό πρίσμα αφ’ ενός του οφειλόμενου ιστορικού στοχασμού και αφ’ ετέρου του ισχύοντος διεθνούς δικαίου και της σύγχρονης γεωπολιτικής πραγματικότητας. Απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και την απαράδεκτη αμφισβήτηση και υπονόμευση του διεθνούς δικαίου από τη γείτονα, το δικηγορικό σώμα έχει συνειδητά επιλέξει να συντηρεί στο δημόσιο διάλογο τα ζητήματα αυτά και να αναδεικνύει, με μαχητικό τρόπο, τα εθνικά μας δίκαια. Τιμούμε, έτσι, τη βαριά κληρονομιά εκείνων που θυσιάστηκαν «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», αλλά και την ιστορική παράδοση του δικηγορικού σώματος που διαχρονικά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εθνικού αγώνος”, επεσήμανε ο κ. Βερβεσός.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας κατέληξε: “ Στη Χίο σήμερα έχουμε τα πόδια μας σε Ελληνική αλλά συνάμα και Ευρωπαϊκή γη, αλλά το βλέμμα,η ψυχή και η καρδιά μας είναι στραμμένα απέναντι στην Ιωνία”

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης, εισηγητές ήταν η Μαρία Γαβουνέλη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γενική Διευθύντρια ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Πέτρος Λιάκουρας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Γιάννης Μακριδάκης, Συγγραφέας, ο Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και ο Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Sciences Po, Παρίσι, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ παρέμβαση έκανε ο Γεώργιος Μικρούδης, Πρόεδρος Εφετών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ