Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Εκδόθηκε η νέα ΚΥΑ που ισχύει από 24/5 – Ποιες επιπλέον δίκες θα γίνονται

Να ανοίξουν όλες οι υποθέσεις ζητάνε οι δικηγόροι, ανεξάρτητα από τον χρόνο παραγραφής των πράξεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκδόθηκε η νέα ΚΥΑ που ισχύει από 24/5 – Ποιες επιπλέον δίκες θα γίνονται dikastiko.gr

Τα νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων από 24 έως 31 Μαϊου 2021 περιγράφει η υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου. Σύμφωνα με αυτήν διευρύνεται ο κύκλος εκδίκασης υποθέσεων που ισχύει έως σήμερα για τα δικαστήρια της χώρας, όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr.

Σε κάθε περίπτωση οι δικηγόροι ζητούσαν να ανοίξουν όλα τα ποινικά δικαστήρια και να ισχύσει παραγραφή έως το 2024. «Όλες οι ποινικές υποθέσεις πρέπει, συνεπώς, να ξεκινήσουν να εκδικάζονται άμεσα, αδιακρίτως χρόνου παραγραφής των πράξεων, με υποχρεωτικό χρονικό επιμερισμό των υποθέσεων και τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας εντός των δικαστικών αιθουσών» τόνιζαν οι δικηγόροι.

Η νέα ΚΥΑ, η οποία μετά την πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης και την πρόταση των λοιμωξιολόγων, η οποία θα ισχύει από την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021, στις υποθέσεις που ήδη εκδικάζονται, προσθέτει την εκδίκαση ποινικών δικών, που παραγράφονται είτε πρόκειται για πλημμέλημα είτε για κακούργημα στις 31/12/2024, αναμένεται να επιτρέψει σήμερα η επιτροπή λοιμοξιολόγων μετά από σχετική πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η νέα ΚΥΑ, η οποία θα ισχύει από την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021, στις υποθέσεις που ήδη εκδικάζονται, προσθέτει:

1) Την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων νομής, με εξέταση μαρτύρων και

2) την διεύρυνση εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων και συγκεκριμένα θα εκδικάζονται πλημμελήματα και κακουργήματα με χρόνο παραγραφής έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Επιπλέον, αίρεται η αναστολή προθεσμιών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας.

Η αντίδραση των δικηγόρων

Με στοχευμένες κινητοποιήσεις ετοιμάζεται να απαντήσει ο δικηγορικός κλάδος. Όπως ανακοίνωσε  ο ΔΣΑ θεωρεί πρόσφορο το μέτρο των δικών με όριο παραγραφής, αλλά δεν αποκλείει κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του: «…Μετά την επαναλειτουργία του συνόλου σχεδόν των οικονομικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την περαιτέρω συνέχιση της αναστολής της λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων. Το δικηγορικό σώμα δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλη παράταση της αναστολής. Η μη πραγματοποίηση ποινικών δικών, που δεν ενέχουν αυξημένο υγειονομικό κίνδυνο, συνιστά προκλητικό εμπαιγμό για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, εν ονόματι των οποίων απονέμεται, και των δικηγόρων.

Είναι πρόδηλο ότι ο χρόνος παραγραφής είναι εντελώς απρόσφορο και αλυσιτελές κριτήριο, που ουδόλως συνδέεται με την υγειονομική προστασία των παραγόντων της δίκης. Αντιθέτως, η συνεχιζόμενη αναστολή της λειτουργίας των Ποινικών Δικαστηρίων, που έχει οδηγήσει ήδη στην συσσώρευση υπερβολικού αριθμού εκκρεμών υποθέσεων, παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της δικαστικής προστασίας του πολίτη και καταλήγει κατ’ ουσίαν σε αρνησιδικία.

Όλες οι ποινικές υποθέσεις πρέπει, συνεπώς, να ξεκινήσουν να εκδικάζονται άμεσα, αδιακρίτως χρόνου παραγραφής των πράξεων, με υποχρεωτικό χρονικό επιμερισμό των υποθέσεων και τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας εντός των δικαστικών αιθουσών».

Και καταλήγει πως: «Εάν η Κυβέρνηση δεν στέρξει στο ομόθυμο αίτημα του δικηγορικού κόσμου για άμεση επαναλειτουργία της ποινικής δικαιοσύνης και εισαγωγή εμβόλιμων δικασίμων εντός του Σεπτεμβρίου 2021 για τον προσδιορισμό (μη εισέτι προσδιορισθεισών) υποθέσεων, το ΔΣ, θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στοχευμένες δράσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΥΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ