Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023

Φυλακές: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τη χορήγηση Προσωρινού Αριθμού Υγειονομικής Περίθαλψης Κρατουμένου

Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο Π.Α.Υ.ΠΕ.Κ. εξαλείφει τους κινδύνους για την υγεία των ανασφάλιστων κρατουμένων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φυλακές: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τη χορήγηση Προσωρινού Αριθμού Υγειονομικής Περίθαλψης Κρατουμένου Unsplash

Την απρόσκοπτη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για όσους κρατούμενους δεν διαθέτουν και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις έκδοσης ΑΜΚΑ, εξασφαλίζει η δημιουργία του Προσωρινού Αριθμού Υγειονομικής Περίθαλψης Κρατουμένου.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκδόθηκε την Τετάρτη 17 Μαΐου η κοινή υπουργική απόφαση για τη χορήγηση Προσωρινού Αριθμού Υγειονομικής Περίθαλψης Κρατουμένου (Π.Α.Υ.ΠΕ.Κ.). .

Σύμφωνα με την ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο αριθμός αυτός θα παραμένει ενεργός και θα βρίσκεται σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησης του δικαιούχου στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.

επιστρέφονται άδειες οδήγησης

eurokinissi

Περίθαλψη για κρατούμενους: Αντιμετωπίζεται η μετάδοση νοσημάτων, διευκολύνεται η πιστοποίηση αναπηρίας

Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο Π.Α.Υ.ΠΕ.Κ. εκπληρώνει τόσο την υποχρέωση της Πολιτείας για την προστασία της υγείας του ατόμου, ως αναφαίρετο δικαίωμά του, όσο και εξαλείφει τους κινδύνους για την υγεία των ίδιων των ανασφάλιστων κρατουμένων.

Οι κίνδυνοι, μάλιστα, λόγω του εγκλεισμού σε κλειστές δομές, όπως είναι τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, πολλαπλασιάζονται, με την πιθανότητα να τίθεται σε κίνδυνο και η υγεία συγκρατουμένων των ανασφάλιστων ασθενών κρατουμένων σε περίπτωση κάποιας μεταδοτικής ασθένειας που δεν αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική αγωγή ή με την απαραίτητη νοσηλεία σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Επιπλέον, καταπολεμάται δυνητικά και η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων, εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, αφού το σύνολο των κρατουμένων θα έχει πρόσβαση στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, με κύριο σκοπό την καταστολή ή την εξάλειψη του εκάστοτε νοσήματος. 

Σημειώνεται ότι, πέραν της εξασφάλισης στους ανασφάλιστους κρατουμένους νοσηλείας, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, καθίσταται εφικτή και η πιστοποίηση τυχόν αναπηρίας τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ, καθώς και η εν γένει εξυπηρέτηση όλων των σκοπών του Α.Μ.Κ.Α. για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κράτησή τους.

Κ. Παπαθανασίου: “Διορθώνονται ελλείψεις παλαιότερων ετών, βελτιώνονται οι συνθήκες κράτησης”

Σε δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ανέφερε πως «επιτέλους γίνεται πράξη η καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας για όλους ανεξαιρέτως τους κρατούμενους των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της χώρας. Η υλοποίηση και αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας αντανακλά τον απόλυτο σεβασμό μας ως Πολιτεία προς τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων, ιδιαίτερα εκείνο της υγείας, διορθώνοντας ελλείψεις παλαιότερων ετών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βελτιώνοντας αισθητά τις συνθήκες κράτησης. Πλέον, όλοι οι κρατούμενοι ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκείας ή εθνικότητας, θα έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν χρόνιες παθήσεις και νοσήματα, μέσω της κατάλληλης διάγνωσης και θεραπείας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ