Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Εκλογές 2023: Σε “θέσεις μάχης” για την μετάδοση σε χρόνο… εξπρές των αποτελεσμάτων – Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών

Όλες οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν δήμοι, περιφέρειες και δικαστικοί αντιπρόσωποι για την ταχύτατη συγκέντρωση και διαβίβαση τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκλογές 2023: Σε “θέσεις μάχης” για την μετάδοση σε χρόνο… εξπρές των αποτελεσμάτων – Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών Eurokinissi

Στόχος είναι στις 9 το βράδυ της Κυριακής, δύο ώρες δηλαδή μετά το κλείσιμο της κάλπης, να μεταδοθούν σε χρόνο… εξπρές τα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ στις 11 να υπάρξουν και τα πρώτα ασφαλή στοιχεία σχετικά με τους σταυρούς των υποψηφίων.

Για το λόγο αυτό εξάλλου, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι όλων των εκλογικών τμημάτων της χώρας θα εξοπλιστούν με συσκευές ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT), ενώ με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών καθορίζει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου αφενός να υπάρξει ταχύτητα στη μετάδοση, αφετέρου να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

«Στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν από όλα τα εκλογικά τμήματα απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών, με χρήση των συσκευών ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT). Παράλληλα, θα αποστέλλονται σε έντυπη μορφή τους Δήμους και μέσω των Δήμων, με τη χρήση του Υποσυστήματος Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0, στις Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες θα τα μεταδίδουν τηλεφωνικά στο Υπουργείο Εσωτερικών» αναφέρει η εγκύκλιος.

εκλογικά αποτελέσματα

Eurokinissi

«Καμπανάκι» για διαρροές αποτελεσμάτων

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της εγκυκλίου του στο ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρροές πριν από την επίσημη μετάδοση των αποτελεσμάτων από εκείνο.

«Εφιστούμε και πάλι την προσοχή των αρμόδιων φορέων για την ταχύτατη συγκέντρωση και διαβίβαση των αποτελεσμάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών, απ’ όπου θα γίνεται η πανελλαδική μετάδοσή τους για την ενημέρωση των πολιτών όλης της χώρας» τονίζεται.

«Καθίσταται σαφές ότι, αμέσως μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα, αυτά μεταδίδονται αμελλητί στο Υπουργείο Εσωτερικών και σε κάθε περίπτωση έπεται τυχόν προώθησή τους σε τοπικά ή ευρύτερης εμβέλειας τηλεοπτικά ή και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης» σημειώνεται.

«Η μετάδοση των αποτελεσμάτων, που είναι αποκλειστική ευθύνη των γραφείων των Περιφερειακών Ενοτήτων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, αποτελεί κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα του κεντρικού φορέα, που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών» προστίθεται.

Με την εγκύκλιο γίνεται παραπομπή και σε σχετική υπουργική απόφαση «σύμφωνα με την οποία, δεν επιτρέπεται οι Περιφερειακές Ενότητες να ανακοινώνουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εκλογικά αποτελέσματα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιστοχώρους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το Υπουργείο Εσωτερικών».

Και επισημαίνεται: «Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν, για ενημέρωση των ιστοσελίδων τους και γενικότερα των ενδιαφερομένων, να λαμβάνουν τα αποτελέσματα υπέρ συνδυασμών και υπέρ υποψηφίων από το Υπουργείο Εσωτερικών, για τα εκλογικά τμήματα εντός και εκτός Ελληνικής Επικράτειας».

εκλογικά αποτελέσματα

eurokinissi

Eκλογικά αποτελέσματα: Η διαδικασία συγκέντρωσης και μετάδοσης

Τα αποτελέσματα καταχωρίζονται σε κάθε εκλογικό τμήμα από τον δικαστικό αντιπρόσωπο

α) στα έντυπα μετάδοσης αποτελεσμάτων και

β) στη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT)

Η καταχώριση γίνεται σε δύο στάδια:

1o στάδιο: Καταχώριση αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος καταχωρίζει το αποτέλεσμα υπέρ συνδυασμών στο τριπλότυπο έντυπο μετάδοσης αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών. Ειδικότερα, καταχωρίζει:

α) το συνολικό αριθμό των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στο εκλογικό τμήμα

β) το συνολικό αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν

γ) τον αριθμό των ψηφοδελτίων που αναγνωρίστηκαν ως έγκυρα

δ) τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων

ε) τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων και

στ) τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν κάθε συνδυασμός.

Στη συνέχεια, καταχωρίζει το αποτέλεσμα στη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) και το μεταδίδει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εάν διαπιστωθεί κατά την καταχώρηση στη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) οποιοδήποτε λάθος, θα πρέπει να διορθωθεί το τριπλότυπο έντυπο μετάδοσης.

Κατόπιν, παραδίδει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του δήμου (αγγελιοφόρο) (πριν την έναρξη καταμέτρησης των σταυρών υπέρ των υποψηφίων) το ένα αντίγραφο του εντύπου μετάδοσης αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών.

Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του δήμου παραδίδει στο οικείο δημοτικό κατάστημα τα έντυπα μετάδοσης αποτελεσμάτων, όπου αρμόδιος υπάλληλος τα ψηφιοποιεί (σκανάρει σε μορφή pdf με ελάχιστη ανάλυση 200dpi ασπρόμαυρο ή κλίμακα του γκρι χωρίς το μέγεθος του αρχείου να υπερβαίνει το 1mb και ελέγχει εάν το ψηφιοποιημένο έντυπο είναι ευανάγνωστο), αποδίδει ως όνομα τον αριθμό του εκλογικού τμήματος που αφορά το σχετικό αποτέλεσμα, τα εισάγει στο αφιερωμένο Υποσύστημα Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0 και το αποστέλλει στην Περιφερειακή Ενότητα και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το πρωτότυπο έντυπο αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών παραδίδεται στο οικείο Πρωτοδικείο μέσα στον εκλογικό σάκο.

2ο στάδιο: Καταχώριση αποτελεσμάτων υπέρ υποψηφίων (σταυροί προτίμησης)

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος καταμετρά τις ψήφους υπέρ υποψηφίων (σταυροί προτίμησης) και καταχωρίζει το αποτέλεσμα στο έντυπο μετάδοσης αποτελεσμάτων υπέρ υποψηφίων.

Στη συνέχεια, καταχωρίζει το αποτέλεσμα στη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) και το μεταδίδει στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το έντυπο μετάδοσης αποτελεσμάτων υπέρ υποψηφίων, παραδίδεται στο οικείο Πρωτοδικείο μέσα στον εκλογικό σάκο. Οι περιφέρειες ενημερώνονται για τα αποτελέσματα υπέρ υποψηφίων από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω διεπαφής που θα διατεθεί από το Υπουργείο.

Ειδικές οδηγίες δίνονται σχετικά με τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από αμιγή εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, καθώς και για τα μεικτά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.

Δείτε την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ