Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023

Εκλογές ΔΣΘ: Στο πειθαρχικό καταγγελία για αλλοίωση αποτελέσματος – Φέρεται να έβαζε σταυρούς στον εαυτό του

Το περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε μετά το τέλος της πρώτης εκλογικής διαδικασίας, όταν έκλεισαν οι κάλπες και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκλογές ΔΣΘ: Στο πειθαρχικό καταγγελία για αλλοίωση αποτελέσματος – Φέρεται να έβαζε σταυρούς στον εαυτό του EUROKINISSI/ΔΣΘ

Εκλογές ΔΣΘ: Στα χέρια του προέδρου των εφορευτικών επιτροπών των εκλογών, Αθανάσιου Καΐση βρίσκεται επίσημη αναφορά για πρωτοφανές περιστατικό παράνομης σταυροδοσίας η οποία φέρεται να έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου πρόεδρου και διοικητικού συμβουλίου στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του grtimes.gr, ο κ. Καΐσης έχει διαβιβάσει τη συγκεκριμένη αναφορά στο νυν πρόεδρο του ΔΣΘ Στάθη Κουτσοχήνα, ο οποίος την έχει παραπέμψει με τη σειρά του στον πρόεδρο του πειθαρχικού συμβουλίου, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο υποψήφιος σύμβουλος που φέρεται ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια, υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα.

Εκλογές ΔΣΘ: Τι αναφέρει η καταγγελία

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του GRTimes, το περιστατικό σημειώθηκε μετά το τέλος της πρώτης εκλογικής διαδικασίας, όταν έκλεισαν οι κάλπες και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο εν λόγω υποψήφιος σύμβουλος, εντοπίστηκε από αντιπροσώπους της εφορευτικής επιτροπής, να παραποιεί τουλάχιστον τα τρία από τα τέσσερα ψηφοδέλτια του συνδυασμού του, συμπληρώνοντας σταυρούς δίπλα από το όνομά του. Με αυτή την ενέργεια φέρεται ότι επιχείρησε να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, υπέρ του.

Όταν έγινε αντιληπτός, από τους εκπροσώπους της εφορευτικής επιτροπής που ήταν επιφορτισμένοι με την καταμέτρηση των ψήφων, απομακρύνθηκε άμεσα από τον χώρο, ενώ αμέσως ενημερώθηκε και ο υποψήφιος πρόεδρος του συνδυασμού του, Δημήτρης Φινοκαλιώτης που κέρδισε τελικά την εκλογική διαδικασία και είναι ο νέος πρόεδρος του ΔΣΘ, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του από την 1η Ιανουαρίου. Ο τελευταίος, φέρεται πως κλήθηκε και διαπίστωσε την παράβαση με τα ίδια του τα μάτια. Σύμφωνα με την αναφορά, ο υποψήφιος σύμβουλός, πρόσθεσε σταυρούς δίπλα στο όνομά του, χρησιμοποιώντας στυλό με μελάνι διαφορετικού χρώματος από αυτό που χρησιμοποίησαν οι δικηγόροι που ψήφισαν.

Όπως ήταν εύλογο το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έμεινε εκεί, καθώς η πράξη του συμβούλου έχει διπλή σημασία. Αφενός ηθικής καθώς επρόκειτο για προσπάθεια νόθευσης  του εκλογικού αποτελέσματος, αφετέρου για το γεγονός ότι πρόκειται για δικηγόρο. Ανήκει δηλαδή σε έναν επαγγελματικό κλάδο που αποτελεί εγγυητή και στυλοβάτη, της εκλογικής νομοθεσίας, όχι μόνο αυτών που αφορούν τον Δικηγορικό Σύλλογο, όπως αναφέρεται στην εν λόγω αναφορά.

Φινοκαλιώτης: Αν αποδειχθεί παράβαση διατάξεων να τιμωρηθεί ο εμπλεκόμενος

Αυτή τη στιγμή η υπόθεση έχει μεταβιβαστεί στο πειθαρχικό συμβούλιο και τηρείται απαρέγκλιτα η διαδικασία του απορρήτου, κάτι που επικαλείται και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου και εκλεγμένος πρόεδρος του ΔΣΘ, Δημήτρης Φινοκαλιώτης, ο οποίος ωστόσο τονίζει πως αν μέσα από τη διαδικασία αποδειχθεί πως πράγματι κάποιος από τους συμβούλους παραβίασε τις σχετικές διατάξεις, τότε να τιμωρηθεί παραδειγματικά. 

«Τεχνικά η αρμοδιότητα της πειθαρχικής δίωξης απαιτεί μια διαδικασία απορρήτου και στο πλαίσιο αυτό, εγώ δεν έχω καμία απολύτως ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα βάσει απορρήτου αν και με τον νυν πρόεδρο βρεθήκαμε μέσα στην εβδομάδα, δεν ενημερώθηκα επίσημα και ορθώς για μια τέτοια πράξη. Ό,τι έχουμε ακούσει, το έχουμε ακούσει προφορικά και με τη μορφή φημολογίας. Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος είναι αυτός που πρέπει να κινήσεις τις όποιες διαδικασίες και αν πράγματι αποδειχθεί ότι υπήρχε σύμβουλος που παραβίασε τις σχετικές διατάξεις, τότε ναι, ο εμπλεκόμενος να τιμωρηθεί παραδειγματικά», σημείωσε χαρακτηριστικά στο GRTimes, ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας και νέος πρόεδρος του ΔΣΘ από την 1/1, Δημήτρης Φινοκαλιώτης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ