Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023

Εκλογές στην Τουρκία: Η “μάχη των μαχών” για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου – Στον δεύτερο γύρο θα κριθούν όλα – ΒΙΝΤΕΟ

Προηγείται ο Ερντογάν με 49,5%, ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 44,49%, με σχεδόν το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκλογές στην Τουρκία: Η “μάχη των μαχών” για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου – Στον δεύτερο γύρο θα κριθούν όλα – ΒΙΝΤΕΟ MEGA

Μάχη “σώμα με σώμα” για την προεδρεία της Τουρκίας έδωσαν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, με τον πρώτο να επικρατεί έναντι του δεύτερου στον πρώτο γύρο των εκλογών με μικρή διαφορά. Στον δεύτερο γύρο για τις εκλογές στην Τουρκία, στις 28 Μαΐου θα κριθούν όλα, καθώς έκπληξη ήταν ο ακροδεξιός υποψήφιος, Σινάν Ογάρ που συγκέντρωσε ποσοστό 5% διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Ογάν είναι πιθανός ρυθμιστής του δεύτερου γύρου τον εκλογών.

Δεν πρόκειται ασφαλώς για νίκη, αλλά ούτε για καθαρή ήττα του κ. Ερντογάν, του ισλαμοσυντηρητικού αυταρχικού ηγέτη στην εξουσία τα τελευταία είκοσι χρόνια, που δήλωσε πεπεισμένος μπροστά σε μια θάλασσα υποστηρικτών του μέσα στη νύχτα πως «θα υπηρετήσει τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια».

Την πεποίθησή του ότι θα επικρατήσει εξέφρασε και ο αντίπαλός του, υποσχόμενος στους δικούς του υποστηρικτές πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».

Έπειτα από μια εκλογική διαδικασία με συμμετοχή άνευ προηγουμένου, παρά την κρίση, και τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα την 6η Φεβρουαρίου, αυτός που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «σουλτάνος», 69 ετών, διαβεβαίωσε πως είναι «καθαρά μπροστά», ότι έχει προβάδισμα 2,6 εκατομμυρίων ψήφων, πάντως δήλωσε έτοιμος να «σεβαστεί» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, αν απαιτείται.

«Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», δεσμεύτηκε.

Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του κράτους θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Εκλογές στην Τουρκία: Αμφισβήτηση

Απέναντί του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρώην δημόσιος λειτουργός, 74 ετών, υποψήφιος συμμαχίας χωρίς προηγούμενο έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης, φερόταν να προηγείται κατά τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, έστω οριακά.

Όμως, με βάση τα αποτελέσματα με το 95% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, λάμβανε μόλις το 45% των ψήφων ως τις 03:30 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας]. Η συμμαχία του αμφισβήτησε αμέσως τον αριθμό αυτό, υποστηρίζοντας πως αποκρύπτεται μέρος των ψήφων υπέρ του από τα συστήματα του ανώτερου εκλογικού συμβουλίου (YSK, η εθνική εφορευτική επιτροπή της Τουρκίας).

«Εμποδίζετε τη βούληση του λαού της Τουρκίας. Αλλά δεν θα μπορέσετε να εμποδίσετε αυτό που θα γίνει, δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα», προειδοποίησε ο κ. Κιλιτσντάρογλου.

Χθες βράδυ, οι δυο βασικοί υποψήφιοι αποδύθηκαν σε μάχη αριθμών, απαιτώντας οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των παρατάξεών τους να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα «μέχρι τέλους».

Εκλογές στην Τουρκία: Το πρώτο μήνυμα Ερντογάν πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση

Όπως έγραψε και το dikastiko.gr, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήρτησε το κάτωθι μήνυμα στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Ζητώ από όλους τους συναδέλφους και τους φίλους μου να μην εγκαταλείψουν τα εκλογικά κέντρα μέχρι να οριστικοποιηθούν επίσημα τα αποτελέσματα.

Το γεγονός ότι οι εκλογές της 14ης Μαΐου διεξήχθησαν σε μια μεγάλη δημοκρατική γιορτή με ειρήνη και ησυχία αποτελεί έκφραση της δημοκρατικής ωριμότητας της Τουρκίας. Ενώ οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η βιαστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα αποτελούσε σφετερισμό της εθνικής βούλησης.

Χαιρόμαστε που η εμπιστοσύνη του έθνους μας αντανακλάται στη συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων.Θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους συναδέλφους και τους φίλους μου να μην εγκαταλείψουν σε καμία περίπτωση τις κάλπες μέχρι να οριστικοποιηθούν επίσημα τα αποτελέσματα.

Συγχαίρω όλους τους συμπολίτες μου που ψήφισαν στο όνομα της δημοκρατίας και συμμετείχαν στο εκλογικό έργο και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον καθένα ξεχωριστά».

Χειραγώγηση αποτελεσμάτων από το Anadolu καταγγέλλει ο εκπρόσωπος Τύπου του  CHP

Για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων από το κρατικό πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του αντιπολιτευόμενου CHP, Φαΐκ Οζτράκ. Σύμφωνα με τον Οζτράκ, η εικόνα που έχει το κόμμα του για τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θετική, και πρόσθεσε ότι το κρατικό πρακτορείο χειραγωγεί τα αποτελέσματα που λαμβάνει.

«Το Anadolu προχωρά στην παραδοσιακή χειραγώγηση για τελευταία φορά», είπε και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι η συμμετοχή θα φτάσει σε ποσοστό ρεκόρ» ενώ κατέληξε ζητώντας από τους πολίτες να παρακολουθούν τις δηλώσεις του κόμματος.

Δένδιας για τις εκλογές στην Τουρκία: “Οι πιθανότητες να βρεθεί λύση που δεν βρέθηκε για δεκαετίες δεν είναι σπουδαίες”

«Εμείς θα θέλαμε μια δυτικόφιλη, δημοκρατική, ισχυρή οικονομικά, χωρίς οικονομικές κρίσεις Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» και συμπλήρωσε: «Το ποιος από τους δύο θα το υπηρετήσει αυτό, είναι κάτι που θα το αποφασίσει η τουρκική κοινωνία».

Όπως επισήμανε όμως με νόημα, «τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα από αυτό που φαίνεται αν πάρεις τα συνθήματα των κομμάτων».

Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία μετά τους σεισμούς, όπως επεσήμανε «δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας, που δεν υπάρχει ένταση, δεν υπάρχουν παραβιάσεις, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει επιθετική ρητορική, επεισόδια στη θάλασσα».

Εκλογές στην Τουρκία

eurokinissi

Αυτό, όπως υπογράμμισε «μας δίνει τη δυνατότητα μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες, οι δύο καινούριες κυβερνήσεις, μπορεί να είναι ίδιες με ανανεωμένη την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά θα είναι κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν το πολιτικό κεφάλαιο να κάτσουν να συζητήσουν τη διαφορά μας».

«Πιστεύουμε ότι έτσι μαγικά θα βρεθεί μια λύση που δε βρέθηκε επί δεκαετίες; Οι πιθανότητες δεν είναι σπουδαίες, όμως πρέπει να το προσπαθήσουμε. Και αυτό που μας δίνει αυτό το κλίμα είναι τη δυνατότητα να το δοκιμάσουμε χωρίς τη διαρκή ένταση που είχαμε μέχρι τώρα», ανέφερε και συμπλήρωσε  «Ούτως ή άλλως ένας από τους βασικούς όρους που έθετε η Ελλάδα μέχρι τώρα για να κάτσει να κουβεντιάσει είναι να μην υπάρχουν παραβιάσεις, να μην υπάρχουν υπερπτήσεις, να μην υπάρχει επιθετική ρητορική. Έγινε, είναι σπουδαίο που έγινε, πάμε από το μικρό παράθυρο να φτιάξουμε μια μεγάλη πόρτα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ