Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Εκλογοδικείο για “Σπαρτιάτες”: Παράταση έκδοσης απόφασης μέχρι την ποινική δίκη- Παραμένουν βουλευτές καθώς αναμένουν την τελική απόφαση

Οι δικαστές έκριναν πως πρέπει να προηγηθεί η εκδίκαση της υπόθεσης των Σπαρτιατών σε ποινικό επίπεδο. Τι αποφάσισε για την έδρα της Ν.Δ. στα Γρεβενά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκλογοδικείο για “Σπαρτιάτες”: Παράταση έκδοσης απόφασης μέχρι την ποινική δίκη- Παραμένουν βουλευτές καθώς αναμένουν την τελική απόφαση freepik

Το Εκλογοδικείο ανέβαλε (χωρίς να έχει προσδιοριστεί η νέα ημερομηνία) την εξέταση δυο ενστάσεων, κατά δυο βουλευτών των Σπαρτιατών.

Ειδικότερα, η πρώτη ένσταση η οποία αναβλήθηκε είναι του εκλογέα Κωνσταντίνου Παπαστεργίου  ο οποίος στρέφεται κατά  των βουλευτών των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα (Β3 Νότιου τομέα Αττικής) και Πέτρου Δημητριάδη  (Β’ Θεσσαλονίκης) πρώην νομικού συμβούλου του Ηλία Κασιδιάρη, όπως  και κατά της αναπληρωματικής βουλευτού  Β΄ Θεσσαλονίκης Ακριβής Πετροπούλου.

Η δεύτερη ένσταση που αναβλήθηκε είναι του Δημήτρη Παράβολου και της Φιλάνθης Αυραμέας κατά του βουλευτή Β΄ Πειραιά των Σπαρτιατών Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου ως προς το μέρος που  αφορά την ανακήρυξη των βουλευτών.

Οι δικαστές έκριναν πως πρέπει να προηγηθεί η εκδίκαση της υπόθεσης των Σπαρτιατών σε ποινικό επίπεδο, με τη δίκη να έχει προσδιοριστεί για τις 19 Ιουνίου σχετικά με το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Μάλιστα δεν αποκλείεται η υπόθεση να τραβήξει σε μάκρος καθώς θα πρέπει ενδεχομένως να καταστεί αμετάκλητη σε ποινικό επίπεδο. Επoμένως, οι Σπαρτιάτες παραμένουν βουλευτές, παρά το ότι το κόμμα έχει εκπέσει των ευρωεκλογών, με βάση τη δίωξη που τους ασκήθηκε για εξαπάτηση εκλογέων.

Δίκη Σπαρτιατών

Eurokinissi

Απόφαση Εκλογοδικείου: Αλλάζει χέρια έδρα της Ν.Δ. στα Γρεβενά λόγω ασυμβίβαστου

Μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο απέκτησε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Σταυροπουλος που «πήρε» την έδρα από τον βουλευτή Ιωάννη Γιάτσιο, καθώς το Εκλογοδικείο έκανε δεκτή την ένσταση του σε βάρος του συνυποψήφιου του.

Η ένσταση βασίσθηκε στη σχετική συνταγματική διάταξη που προβλέπει ότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με εταίρου ή μετόχου ή μέλους Διοικητικού Συμβουλίου επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα». Ως λογίζεται και η εταιρία ΑΝΚΟ, από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας, ο κ. Γιάτσιος, σύμφωνα με την ένσταση, δεν παραιτήθηκε εμπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ