Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Εκλογοδικείο καλεί “Σπαρτιάτες”: Οι ενστάσεις κατά του κόμματος – Οι πιθανές αλλαγές στη σύνθεση της Βουλής και ο ρόλος Κασιδιάρη

Η συζήτησή τους έχει προσδιοριστεί για το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου. Η παραγγελία του Αρείου Πάγου για τις αναφορές Στίγκα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκλογοδικείο καλεί “Σπαρτιάτες”: Οι ενστάσεις κατά του κόμματος – Οι πιθανές αλλαγές στη σύνθεση της Βουλής και ο ρόλος Κασιδιάρη (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κρίσιμη συνεδρίαση με το Εκλογοδικείο να καλεί “Σπαρτιάτες” όπου θα εξετάσει τις τρεις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2023.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr την πρώτη ένσταση την κατέθεσαν ο Δ.Π. και η Φ.Α. και στρέφονται κατά την εκλογή του βουλευτή Β΄ Πειραιά των Σπαρτιατών Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου κατά το μέρος που  αφορά την ανακήρυξη των βουλευτών.

Η δεύτερη ένσταση κατατέθηκε από τον Κ.Π. ο οποίος στρέφεται κατά:

1) Βασίλη Στίγκα, πρόεδρου του κόμματος Σπαρτιάτες και βουλευτή Β3 εκλογικής περιφέρειας Νότιου τομέα Αθηνών,

2) Πέτρου Δημητριάδη, βουλευτή  Β’ Θεσσαλονίκης και

3) Ακριβής  Πετροπούλου,  αναπληρωματικής  βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης

Η τρίτη ένσταση κατατέθηκε από τον Η.Β. και στρέφεται κατά της χρήσης και διατήρησης του εθνικού προσδιορισμού του εμβλήματος του κόμματος των Σπαρτιατών.

Όπως έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Εκλογοδικείου αναμένεται άνευ απροόπτου να ξεκινήσει στην αίθουσα της Ολομέλειας του ΣτΕ την Τετάρτη στις 15:00.

Εκλογοδικείο καλεί “Σπαρτιάτες”: Οι εξελίξεις για τη Βουλή

Σε περίπτωση που το Εκλογοδικείο κάνει δεκτές τις ενστάσεις θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να κηρυχθούν έκπτωτα τρία κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος των «Σπαρτιατών», γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές για την κοινοβουλευτική ομάδα και θα αλλάξει πιθανά και τη σύνθεση της υπάρχουσας Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση σε μία από τις ενστάσεις που αναμένεται να εξεταστεί από το Εκλογοδικείο, στο σχετικό δικόγραφο αναφερόταν χαρακτηριστικά πως «η ανακήρυξή τους ήταν παρακολούθηµα της ανακήρυξης του συνδυασµού µε τον οποίο κατήλθαν ως υποψήφιοι, του κόµµατος “Σπαρτιάτες”, η ανακήρυξη του οποίου ως υποψηφίου, για τη συµµετοχή του στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, ήταν παράνοµη, καθώς έλαβε χώρα κατά παράβαση του νόµου, αφού την πραγµατική ηγεσία του εκλογικού συνδυασµού ασκεί ο κύριος Κασιδιάρης Ηλίας, καταδικασθείς για ένταξη και διεύθυνση της εγκληµατικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”».

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες του ίδιου του προέδρου του κόμματος Βασίλη Στίγκα περί “Greek Mafia” και “ομάδα εκβιαστών”, που καθοδηγούνται από τον καταδικασθέντα Ηλία Κασιδιάρη και τις οποίες ανακάλεσε στη συνέχεια.

Εκλογοδικείο καλεί “Σπαρτιάτες”

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ωστόσο, οι δηλώσεις Στίγκα οδήγησαν σε παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, όπου κάλεσε τους 10 βουλευτές του κόμματος των «Σπαρτιατών» και τον ανεξάρτητο Κωνσταντίνο Φλώρο να καταθέσουν για την υπόθεση.

Κατά την εισαγγελέα του Άρειου Πάγου οι 11 βουλευτές θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις «σχετικά με το ότι στις βουλευτικές εκλογές της 25-6-2023 φέρεται ότι εξαπάτησαν από κοινού τους εκλογείς, με τον πιο κάτω τρόπο για να αλλάξουν το εκλογικό τους φρόνημα, δηλαδή να ψηφίσουν, αντί άλλης επιλογής, υπέρ αυτών και του κόμματός τους. Συγκεκριμένα παρέστησαν από κοινού ψευδώς στους εκλογείς, προκειμένου οι τελευταίοι να ψηφίσουν τους ίδιους και το κόμμα τους ότι είναι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες με αρχηγό τον Βασίλειο Στίγκα και ακολουθούν τις αρχές του συγκεκριμένου κόμματος, του οποίου η οργάνωση και η δράση πληροί τις προϋποθέσεις της εκλογικής νομοθεσίας και εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η αλήθεια όμως ήταν ότι αυτοί είχαν επιλεγεί από τον Ηλία Κασιδιάρη και όχι από τον Βασίλειο Στίγκα, ότι χάρη στη στήριξη του πρώτου είχαν εκλεγεί βουλευτές και ότι αναγνώριζαν ως πραγματικό τους αρχηγό τον ανωτέρω, ο οποίος τους καθοδηγούσε από τις φυλακές».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ