Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023

Έκρηξη στην Άγκυρα: «Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» λέει ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους τρομοκράτες – “Πυρά” κατά της Ε.Ε – ΒΙΝΤΕΟ

"Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι'', τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έκρηξη στην Άγκυρα: «Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» λέει ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους τρομοκράτες – “Πυρά” κατά της Ε.Ε – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

«Η ενέργεια κατά την οποία εξουδετερώθηκαν σήμερα το πρωί δύο εγκληματίες είναι οι τελευταίες προσπάθειες της τρομοκρατίας. Οι αχρείοι δεν πέτυχαν τον σκοπό τους και ποτέ δεν θα τον πετύχουν», ήταν οι πρώτες λέξεις του Τούρκου πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την έκρηξη στην Άγκυρα.

«Δεν πρέπει να φεύγει από τα αυτιά μας η φράση “μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά”», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος από τη βουλή που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της μετά τις θερινές διακοπές.

«Πιστεύω ότι το κοινοβούλιό μας, το οποίο έχει επιβιώσει από πολλές κακουχίες, από χτυπήματα μέχρι χούντες, έχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε όλα τα κοινοβούλια ως ένας θεσμός που κατάφερε πάντα να σταθεί στο πλευρό του έθνους παρά τις επιβολές κηδεμονίας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το κοινοβούλιό μας, το οποίο έζησε ένα έπος, όπως ο Εθνικός Αγώνας, η νίκη απέναντι στη φτώχεια, η προδοσία και οι σκοτεινοί υπολογισμοί, θα φωτίσει ξανά τον ορίζοντα του σημερινού αιώνα της Τουρκίας.

Σήμερα, από τις τουρκικές δημοκρατίες μέχρι την Αφρική, από τα Βαλκάνια μέχρι τον Κόλπο, από όλα αυτά τα μέρη μέχρι τις τέσσερις γωνιές του κόσμου, τα μάτια των ανθρώπων γεμίζουν δάκρυα και οι καρδιές τους γαληνεύουν και αισθάνονται εμπιστοσύνη όταν ακούνε τη λέξη “Τουρκία”».

Ερντογάν προς ΕΕ: “Να μην έχουν προσδοκίες από εμάς”

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε πυρά κατά της ΕΕ ξεκαθαρίζοντας πως η Τουρκία δεν διατηρεί προσδοκίες, πλέον από την Ένωση.

«Η ύπαρξη 100 εκατομμυρίων ανθρώπων αποτελεί μοναδικό επίτευγμα για εμάς. Για το λόγο αυτό, πάντα δίναμε μεγάλη σημασία στην εξωτερική πολιτική. Φυσικά, υπήρξαν καταστάσεις όπου οι θυσίες που κάναμε μερικές φορές δεν απέδωσαν. για παράδειγμα, οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία από αυτές.

Έχουμε τηρήσει κάθε υπόσχεση που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτοί δεν έχουν εκπληρώσει σχεδόν καμία από τις υποσχέσεις που μας έδωσαν. Παρόλο που οι κυβερνήσεις έχουν αλλάξει, δεν έχει αλλάξει η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη χώρα μας, η οποία είναι άδικη και δεν συνάδει με την αρχή της πίστης. Αδικούν τη χώρα μας με μια προσέγγιση που αγνοεί τις αρχές που έθεσαν στα χαρτιά, τους κανόνες και τις διαδικασίες.

Ως Τουρκία, δεν έχουμε καμία προσδοκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο κατώφλι της οποίας περιμένουμε εδώ και 60 χρόνια. Αν παραδεχτούν τις αδικίες τους, ειδικά στο θέμα της βίζας, την οποία χρησιμοποιούν ως κεκαλυμμένη κύρωση εναντίον μας, τότε θα διορθώσουν τα δικά τους λάθη. Αν όχι, θα χάσουν εντελώς το δικαίωμα να έχουν οποιεσδήποτε προσδοκίες από εμάς πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και στρατιωτικά.

Εάν έχουν την πρόθεση να τερματίσουν τη διαδικασία πλήρους ένταξης, η οποία έχει πλέον γίνει απλή συζήτηση, αυτό είναι δική τους υπόθεση. Εμείς θα εκπληρώσουμε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αν χρειαστεί, και τα κριτήρια της Άγκυρας όσον αφορά τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τις ελευθερίες και θα συνεχίσουμε την πορεία μας.

Όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε τα τελευταία 21 χρόνια όσον αφορά στα δικαιώματα και τις ελευθερίες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως Σιωπηλή Επανάσταση, δεν έγιναν επειδή κάποιος το ήθελε, αλλά επειδή το έθνος μας αξίζει το καλύτερο και το πιο προηγμένο. Θα ήθελα να δηλώσω και πάλι από εδώ ότι δεν ανεχόμαστε νέες επιβολές και νέους όρους στη διαδικασία πλήρους ένταξής μας, την οποία περιμέναμε υπομονετικά μέχρι σήμερα».

Έκρηξη στην Άγκυρα: “Θα αντισταθούμε σε κάθε μορφή κηδεμονίας”

O Τούρκος Πρόεδρος από το βήμα της εθνοσυνέλευσης υπογράμμισε με αφορμή την έκρηξη στην Άγκυρα: «Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης και οι υποστηρικτές τους που ενθαρρύνονται από αυτή την απόφαση, μάταια ελπίζουν. Τα ήδη καταδικασμένα καθάρματα της Feto δεν θα επωφεληθούν από αυτή την απόφαση. Η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε εκατοστό πίσω από τον αγώνα της εναντίον αυτής της συμμορίας προδοτών και δεν θα επιτρέψει καμία υποχώρηση ή επιστροφή στο παρελθόν.

Η εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι ένα σημάδι ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί μας δεν έχουν τον παραμικρό σεβασμό για το τίμημα που έχει πληρώσει η Τουρκία για την ανεξαρτησία και το μέλλον της».

«Η Ευρώπη προετοιμάζει το τέλος της με την ανοχή των τρομοκρατών»

«Αυτοί που μας κάνουν διαλέξεις περί δημοκρατίας παίζουν τις τρεις μαϊμούδες μπροστά στην ισλαμοφοβία που τυλίγει τα ίδια τους τα σώματα σαν δηλητηριώδης κισσός. Όσοι ευλογούν την ισλαμοφοβία, όσοι υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όσοι επιδοκιμάζουν τα εγκλήματα μίσους κατά των Τούρκων και των μουσουλμάνων, προετοιμάζουν το δικό τους τέλος.

Δεν υπάρχει καμία χώρα, καμία κοινωνία, καμία οργάνωση που να ακολουθεί εχθρική πολιτική απέναντι στην Τουρκία και να κερδίζει στο τέλος της ημέρας. Ομοίως, όλοι οι αδελφοί και οι αδελφές μας από το Καραμπάχ μέχρι τη Συρία και τη Σομαλία γνωρίζουν πολύ καλά πόσο πολύτιμη και κρίσιμη είναι η φιλία της Τουρκίας.

Είμαστε στη διαδικασία μίας ειλικρινής προσπάθειας να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας. Θα χαρούμε να βαδίσουμε προς την κατεύθυνση των κοινών συμφερόντων με οποιονδήποτε αρπάξει το χέρι φιλίας που του απλώνουμε. Δεν βλέπουμε κανένα πρόβλημα, όσο ακανθώδες και αν είναι, που να μην μπορεί να λυθεί όταν ο χώρος είναι ανοιχτός. Στην πραγματικότητα, έχουμε κάνει με επιτυχία πολλά σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση προσφάτως. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στο στόχο μας να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης και ηρεμίας γύρω από τη χώρα μας. Έχουμε προσπαθήσει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας μέσω σχεδίων περιφερειακής ολοκλήρωσης. Είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε νέα σε αυτά τα σχέδια. Θα πάμε τρέχοντας σε όσους κάνουν βήμα προς τα εμάς. Όσο βέβαια γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, τα κέρδη που έχει πετύχει πληρώνοντας μεγάλο τίμημα, οι κόκκινες γραμμές της και η αρχή win-win. Όταν αυτά είναι δεδομένα, δεν υπάρχουν θέματα αδιαπραγμάτευτα με κανέναν.

Θα αντισταθούμε σε κάθε μορφή κηδεμονίας, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, και θα το κάνουμε και στο μέλλον, αν χρειαστεί. Δεν θα διστάσουμε μπροστά σε τίποτα, ενώ θα υπερασπιστούμε θαρραλέα την Τουρκία και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους στην παγκόσμια σκηνή», κατέληξε.

ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ: ΕΘΝΟΣ/ΟΡΕΝ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ