Έκθεση για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι: «Δηλητηριάστηκε με τοξίνη βατράχου – Η Ρωσία είχε τα μέσα για να τον σκοτώσει»
Τι καταγγέλλουν Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία - Τι είναι η επιβατιδίνη
youtube Σε εκτενή έρευνα για το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, προχώρησαν οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας, οι οποίες ανέφεραν πως η δηλητηρίαση του 47χρονου Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε με τοξίνη που προέρχεται από τον δηλητηριώδη βάτραχο του Εκουαδόρ (dart).
Η επιβατιδίνη είναι μια τοξίνη που βρίσκεται σε δηλητηριώδη βατράχια της Νότιας Αμερικής. Δεν συναντάται φυσικά στη Ρωσία. «Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι ο Ναβάλνι πέθανε από φυσικά αίτια. Ωστόσο, δεδομένης της τοξικότητας της επιβατιδίνης και των αναφερόμενων συμπτωμάτων, η δηλητηρίαση ήταν πολύ πιθανό να είναι η αιτία του θανάτου του. Ο Ναβάλνι πέθανε ενώ βρισκόταν στη φυλακή, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία είχε τα μέσα, το κίνητρο και την ευκαιρία να του χορηγήσει αυτό το δηλητήριο» αναφέρεται στην κοινή δήλωση.
Αποκαλυπτικές οι έρευνες για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι: Τι ουσία του χορηγήθηκε
«Η τοξίνη αυτή χρησιμοποιείται από ιθαγενείς φυλές της Νότιας Αμερικής με βελόνα ή όπλα με φυσαλίδες αέρα για να κυνηγήσουν», εξήγησε η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ιβέτ Κούπερ. «Μόνο η κυβέρνηση Πούτιν είχε τα μέσα, το κίνητρο και την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει αυτήν την τοξίνη κατά του Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή και γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα, για να ρίξουμε φως στην βάρβαρη προσπάθεια της Κρεμλίνο να φιμώσει τη φωνή του».
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ μίλησε για τις επιπτώσεις της δηλητηρίασης από την τοξίνη του βατράχου του Εκουαδόρ, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιδιαίτερα ισχυρή» νευροτοξική ουσία. «Τα θύματα ασφυκτιούν», είπε.
Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, εξήγησε γιατί ήταν απαραίτητο να κατανοηθεί η πραγματική αιτία του θανάτου του Ναβάλνι. «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για να μπορέσουμε να καταστήσουμε τη Ρωσία υπεύθυνη για τις πράξεις της και να συνεχίσουμε να φέρνουμε στο φως τα συνεχή ψέματά της», είπε. «Τώρα θα προχωρήσουμε με αυτές τις πληροφορίες στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος για να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία».
Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη απαντήσει στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή της κατά το παρελθόν, χαρακτηρίζοντας το θάνατο του Ναβάλνι ως αποτέλεσμα «συνδυασμένων ασθενειών», περιλαμβανομένων ανωμαλιών στην καρδιά του.
Η κοινή δήλωση των πέντε χωρών «Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι πεπεισμένες ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με μια θανατηφόρα τοξίνη.
Αυτό είναι το συμπέρασμα των κυβερνήσεών μας με βάση τις αναλύσεις δειγμάτων από τον Αλεξέι Ναβάλνι. Οι αναλύσεις αυτές επιβεβαίωσαν με βεβαιότητα την παρουσία επιβατιδίνης.
Η επιβατιδίνη είναι μια τοξίνη που βρίσκεται σε δηλητηριώδη βατράχια της Νότιας Αμερικής. Δεν συναντάται φυσικά στη Ρωσία.
Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι ο Ναβάλνι πέθανε από φυσικά αίτια. Ωστόσο, δεδομένης της τοξικότητας της επιβατιδίνης και των αναφερόμενων συμπτωμάτων, η δηλητηρίαση ήταν πολύ πιθανό να είναι η αιτία του θανάτου του. Ο Ναβάλνι πέθανε ενώ βρισκόταν στη φυλακή, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία είχε τα μέσα, το κίνητρο και την ευκαιρία να του χορηγήσει αυτό το δηλητήριο.
Η επανειλημμένη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα από τη Ρωσία είναι προφανής.
Τον Αύγουστο του 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και οι εταίροι τους καταδίκασαν τη χρήση νοβιτσόκ από τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.
Αυτό συνέβη μετά τη χρήση νοβιτσόκ από τη Ρωσία στο Σάλισμπερι το 2018, η οποία οδήγησε στον τραγικό θάνατο μιας Βρετανίδας, της Ντον Στάργκες.
Και στις δύο περιπτώσεις, μόνο το ρωσικό κράτος είχε τα μέσα, το κίνητρο και την αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις.
Αυτά τα τελευταία ευρήματα υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την ανάγκη να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις επανειλημμένες παραβιάσεις της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα και, στην προκειμένη περίπτωση, της Σύμβασης για τα Βιολογικά και Τοξικά Όπλα.
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποί μας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων έστειλαν σήμερα επιστολή στον Γενικό Διευθυντή για να τον ενημερώσουν σχετικά με την παραβίαση της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα από τη Ρωσία.
Επιπλέον, μας ανησυχεί το γεγονός ότι η Ρωσία δεν κατέστρεψε όλα τα χημικά όπλα που διαθέτει.
Εμείς και οι εταίροι μας θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα πολιτικής που έχουμε στη διάθεσή μας για να συνεχίσουμε να ζητάμε λογοδοσία από τη Ρωσία.
Συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκεχειρία ζητεί ο Β. Ζελένσκι για τη διενέργεια εκλογών στην Ουκρανία Νέες ρωσικές επιδρομές με drones αφήνουν πίσω τους νεκρούς σε Οδησσό και Ζαπορίζια Ο Τραμπ προτρέπει τον Ζελένσκι να βιαστεί προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία Ρωσία: Πλήρης αποκλεισμός της πλατφόρμας WhatsAppΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

