Έκθεση Κομισιόν για το κράτος Δικαίου: Βήματα προόδου για την Ελλάδα – Γ. Φλωρίδης: “Η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας επικυρώνεται με τον πλέον επίσημο και έγκυρο τρόπο”
Στην Έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι οι προκλήσεις παραμένουν και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν- Ιδιαίτερη αναφορά στην καθιέρωση του γνωμοδοτικού ρόλου της δικαστικής εξουσίας στους διορισμούς στις ανώτερες θέσεις του δικαστικού συστήματος- Οι 4 συστάσεις

Βήματα προόδου στις επιδόσεις της Ελλάδας στο κράτος δικαίου το 2024, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη, διαπιστώνει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι προκλήσεις παραμένουν και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν.
Συνολικά, όσον αφορά στις συστάσεις στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει τα εξής βήματα:
– «Κάποια περαιτέρω πρόοδο» στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιστορικού διώξεων και τελεσίδικων αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς υψηλού επιπέδου.
– «Σημαντική πρόοδο» στην περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας υιοθέτησης νομοθετικών και μη νομοθετικών εγγυήσεων για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων, ιδίως όσον αφορά τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και την ασφάλειά τους, σύμφωνα με το εγκριθέν Μνημόνιο Συνεργασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων.
– «Κάποια περαιτέρω πρόοδο» στην ενίσχυση των προσπαθειών για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και έγκαιρης διαβούλευσης στην πράξη με τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τα νομοθετικά σχέδια, μεταξύ άλλων με την τήρηση του θεσμικού χρονοδιαγράμματος για τη δημόσια διαβούλευση.
– «Περιορισμένη πρόοδο» στην αξιολόγηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για την καταχώριση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και την καθιέρωση ενός διαρθρωμένου διαλόγου.

Freepik
Οι τέσσερις συστάσεις της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέτος απευθύνει τέσσερις συστάσεις προς την Ελλάδα, έναντι έξι συστάσεων πέρυσι. Οι συστάσεις αυτές είναι οι εξής:
Πρώτον, να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιστορικού διώξεων και τελεσίδικων αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς υψηλού επιπέδου.
Δεύτερον, να βελτιωθεί το πλαίσιο του «lobbying», μεταξύ άλλων με την αναθεώρηση του ορισμού του «lobbying» και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του.
Τρίτον, να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση των νομοθετικών και μη νομοθετικών εγγυήσεων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της προστασίας των δημοσιογράφων, ιδίως όσον αφορά στις καταχρηστικές αγωγές, σύμφωνα με το εγκριθέν Μνημόνιο Συνεργασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων.
Τέταρτον, να αναπτύξει έναν τακτικό και διαρκή δομημένο διάλογο με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και να απλοποιήσει τις απαιτήσεις εγγραφής για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό τη διατήρηση ενός ανοιχτού πλαισίου για τη λειτουργία τους.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη «Δικαιοσύνη», η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι, μετά από μια πρόσφατη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, η δικαστική εξουσία συμμετέχει στους διορισμούς στις ανώτερες θέσεις του δικαστικού συστήματος. Επίσης, προωθούνται από τη δικαστική εξουσία πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στο δικαστικό σύστημα. Eπισημαίνεται, επίσης, ότι «προχωρά με ικανοποιητικό τρόπο,» η εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη στην αστική και ποινική δικαιοσύνη, καθώς και έργα για τη βελτίωση της ψηφιοποίησης. Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι «η διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών εξακολουθεί να δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις» και, παρόλο που τα αρχικά σημάδια από την εφαρμογή πρόσφατων μεταρρυθμίσεων είναι ενθαρρυντικά, είναι ακόμη νωρίς για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα.
Γ. Φλωρίδης: “Η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας επικυρώνεται με τον πλέον επίσημο και έγκυρο τρόπο”
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε: «Η συστηματική προσπάθεια, που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση μέσω των μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας και την επιτάχυνση της ελληνικής δικαιοσύνης αποδίδει σταθερά καρπούς. Προωθεί περαιτέρω το Κράτος Δικαίου με την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και αυτή η εξέλιξη επικυρώνεται με τον πλέον επίσημο και έγκυρο τρόπο, από το κορυφαίο όργανο της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προσπαθούμε διαρκώς για τη θεσμική βελτίωση της Πολιτείας και της Δημοκρατίας στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των Ελλήνων πολιτών αλλά και της θεσμικής σύγκλισης της χώρας με την Ευρώπη».
Ι. Μπούγας: “Επιβεβαιώνεται η σταθερή πρόοδος της χώρας”
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας δήλωσε: «Η φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου επιβεβαιώνει τη σταθερή πρόοδο της Χώρας μας. Οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ενισχύουν τη διαφάνεια, διασφαλίζουν τη λογοδοσία και συμβάλλουν στην ανεξαρτησία των θεσμών. Για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν διατυπώνεται σύσταση για τη Δικαιοσύνη. Οι μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης, καθώς και η εμβληματική νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή του δικαστικού σώματος στην επιλογή της ηγεσίας του, αποτέλεσαν σταθμό για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την εδραίωση του Κράτους Δικαίου στη Χώρα μας. Προχωράμε σταθερά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας και στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών προκειμένου το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης να καταστεί πιο άμεσο και αποτελεσματικό. Παράλληλα, συνεχίζουμε αταλάντευτα τις παρεμβάσεις μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων. Παραμένουμε προσηλωμένοι στις ευρωπαϊκές και συνταγματικές επιταγές και κυρίως στον στόχο μας να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτούς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρώτο μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες από τη νέα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αναστασία Παπαδοπούλου: “Κυρίαρχος είναι ο νόμος και όχι ο άνθρωπος, ή αλλιώς, οι νομικοί κανόνες και όχι τα πρόσωπα” Γυναικοκτονία 33χρονης στο Ηράκλειο: “Έσπασαν” τα ισόβια για τον δράστη που σκότωσε με καραμπίνα τη σύζυγό του το 2019 Άρειος Πάγος: Ανακοίνωση για τον άνδρα που αυτοτραυμαυτίστηκε στη δικαστική αίθουσα Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: Ένταση στη δίκη με την κατάθεση της μητέρας του κατηγορούμενου – Ανέφερε απιστία του θύματος και αυτοκτονικό ιδεασμό του γιου τηςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr