Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Εκτός “βάθρου” η Ελλάδα για τις ατομικές ελευθερίες – Τι αναφέρει η νέα έκθεση του ΚΕΦΙΜ

Η Ελλάδα στην 25η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ στον Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών βάσει των δεδομένων του 2021.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκτός “βάθρου” η Ελλάδα για τις ατομικές ελευθερίες – Τι αναφέρει η νέα έκθεση του ΚΕΦΙΜ Unsplash

Εκτός “βάθρου” η Ελλάδα για τις ατομικές ελευθερίες, όπως αποδεικνύεται βάσει των πιο πρόσφατων διαθέσιμων δεδομένων που αφορούν το 2021 παρουσιάζει το νέο Κείμενο Πολιτικής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).

Στη μελέτη παρουσιάζονται και αναλύονται τα στοιχεία του Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών (Personal Freedom Index), ο οποίος δημοσιεύεται από τους διεθνείς συνεργάτες του ΚΕΦΙΜ Cato Institute και Fraser Institute, και μετρά τη συνολική ελευθερία του ατόμου, με βασικά πεδία τη νομοκρατία (κράτος δικαίου), την ασφάλεια και την προστασία· την ελευθερία της μετακίνησης· τη θρησκευτική ελευθερία, την πρόσβαση στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και στην κοινωνία των πολιτών την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης και την ελευθερία στις ανθρώπινες σχέσεις.

Εκτός “βάθρου” η Ελλάδα για τις ατομικές ελευθερίες: Τα βασικά πορίσματα του ΚΕΦΙΜ

Σύμφωνα με την έρευνα του ΚΕΦΙΜ:

* Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ στον Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών του Cato Institute και του Fraser Institute βάσει των δεδομένων για το 2021 (έτος με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα), ψηλότερα μόνο από τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

* Η κατάταξη της Ελλάδας στον Δείκτη σημείωσε σημαντική κάμψη από την 41 η θέση το 2009, στην 52 η θέση το 2021, σημειώνοντας στην τελευταία έκδοση του Δείκτη τη χαμηλότερη βαθμολογία από το 2000.

* Οι μεγαλύτερες αδυναμίες της χώρας μας σημειώνονται στα πεδία της νομοκρατίας (κράτος δικαίου), της ελευθερίας στις ανθρώπινες σχέσεις, και της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης.

*  Στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης, η χαμηλή επίδοση οφείλεται κυρίως στον υποδείκτη που μετράει τον βαθμό που μεμονωμένοι δημοσιογράφοι παρενοχλούνται (π.χ. απειλούνται με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, συλλαμβάνονται, φυλακίζονται, ξυλοκοπούνται ή σκοτώνονται) από κυβερνητικούς ή μη κυβερνητικούς φορείς ενώ ασκούν θεμιτές δημοσιογραφικές δραστηριότητες.

* Η μεγαλύτερη απόσταση από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφεται στο πεδίο της ελευθερίας στις ανθρώπινες σχέσεις, όπου η Ελλάδα υπολείπεται 2,13 μονάδες στα 10 από τον μέσο όρο της ΕΕ.

* Η καλύτερη επίδοση σημειώνεται στα πεδία της ασφάλειας και προστασίας, και της πρόσβασης στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και στην κοινωνία των πολιτών.

Ο Δείκτης Ατομικών Ελευθεριών δημοσιεύεται στη μελέτη Δείκτης Ανθρώπινης Ελευθερίας 2023, από τους διεθνείς συνεργάτες του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Cato Institute και Fraser Institute, η οποία αντικατοπτρίζει τη συνολική εικόνα της ανθρώπινης ελευθερίας.

Ν. Ρώμπαπας: «Η χώρα μας συνεχίζει να βαθμολογείται χαμηλά και αυτό δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό»

Αν και καταγράφεται πρόοδος σε ορισμένους δείκτες, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ Νίκος Ρώμπαπας επεσήμανε πως «η επίδοση της χώρας μας στον Δείκτη Ατομικών Ελευθερίων αποδεικνύει ότι έχουμε ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουμε σ’ αυτό το κρίσιμο πεδίο».

Εκτός “βάθρου” η Ελλάδα για τις ατομικές ελευθερίες

kefim.org

Όπως πρόσθεσε «μολονότι πρόσφατα καταγράφεται πρόοδος σε ορισμένους δείκτες, όπως ο Δείκτης Δημοκρατίας του Economist, εξακολουθούν να υπάρχουν πεδία όπως αυτό της Ελευθερίας του Τύπου, στα οποία η χώρα μας συνεχίζει να βαθμολογείται χαμηλά και αυτό δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό.

 Στο ΚΕΦΙΜ πιστεύουμε ότι η δημοσίευση διεθνών δεικτών και η συζήτηση γύρω από τα πορίσματά τους μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία μιας ευρείας συναίνεσης, στην κοινωνία και τη Βουλή, ως προς τον προσανατολισμό και τις βασικές προτεραιότητες της δημόσιας πολιτικής, κάτι που είναι τόσο αναγκαίο, όσο και εφικτό, όπως η πρόσφατη σημαντική μεταρρύθμιση της νομικής αναγνώρισης του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών κατέδειξε».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ