Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Ελεγκτικό Συνέδριο: Η δικαίωση των συνταξιούχων δικαστών – Στα επίπεδα προ του 2012 επανέρχονται οι συντάξεις τους – Άνω του 60% των εν ενεργεία αποδοχών

Το Ελεγκτικό Συνέδριο με συντριπτική πλειοψηφία 28-3 δικαίωσε τους συνταξιούχους δικαστές (με βάση τις αποφάσεις του Μισθοδικείου και με αφορμή την προσφυγή του Ν. Αγγελάρα), οι οποίοι με κυβερνητική απόφαση αναμένεται να λαμβάνουν το 70- 80% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελεγκτικό Συνέδριο: Η δικαίωση των συνταξιούχων δικαστών – Στα επίπεδα προ του 2012 επανέρχονται οι συντάξεις τους – Άνω του 60% των εν ενεργεία αποδοχών EUROKINISSI

Δικαίωση ήρθε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών, καθώς σύμφωνα με απόφασή του οι συντάξεις τους επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012.

Με ευρύτατη πλειοψηφία (28 έναντι 3) οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου χαρακτήρισαν μη νόμιμη και ακυρωτέα τη σιωπηρή άρνηση των αρχών σχετικά με την προσφυγή, που είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νίκος Αγγελάρας στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο σχετικά με τον επανακανονισμό του συντάξιμου ποσού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την προσφυγή του αναφέρεται πως «όφειλε η Διοίκηση- Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο  ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου  4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών».

Τονίζεται παράλληλα πως «εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους  των συντάξεων των πρώην  δικαστών, εισαγγελέων  και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ)  είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016)».

Στην πράξη αυτό συνεπάγεται πως οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται  στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.

Απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου

EUROKINISSI

Συντάξεις δικαστών: Τι προβλέπει η απόφαση του Δικαστηρίου

Σύμφωνα με την απόφαση οι συντάξεις των αποχωρήσαντων δικαστικών λειτουργών θα πρέπει να ανέρχονται πάνω από 60% από τους εν ενεργεία συναδέλφους τους.

Δηλαδή, εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους  των συντάξεων των πρώην  δικαστών, εισαγγελέων  και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ)  είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Δηλαδή,  οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται  στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί   πριν το νόμο 4093/2012.

Στην ίδια απόφαση ορίζεται πως το καταβλητέο ποσό της σύνταξης υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως οι συντάξεις των δικαστών, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο.

Σε κάθε περίπτωση το ύψος των συντάξεων των δικαστών θα καθοριστεί μεταξύ  του 70-80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους, χωρίς όμως να έχει ληφθεί οριστική κυβερνητική απόφαση, λόγω του μεγάλου κόστους επιβάρυνσης που θα υπάρξει.

Συντάξεις δικαστών

EUROKINISSI

Ποιους αφορά η απόφαση

Όπως σημειώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο».

Επίσης, τονίζεται πως η συγκεκριμένη απόφαση καταλαμβάνει μόνο όσους έχουν  προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Για τους λοιπούς συνταξιούχους είναι θέμα της Κυβέρνησης τι θα πράξει, καθώς η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς για όλους τους συνταξιούχους δικαστές είναι  πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ