Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Ελεύθερος αφέθηκε ο αστυνομικός που σκότωσε τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ (Βίντεο)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελεύθερος αφέθηκε ο αστυνομικός που σκότωσε τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ (Βίντεο)

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος, καθώς κατέθεσε εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ο Τσάβιν συνελήφθη στις 31 Μαΐου και κατηγορήθηκε για δολοφονία δεύτερου βαθμού και ανθρωποκτονία, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που τον έδειχνε να πιέζει με το γόνατό του το λαιμό του Φλόιντ, “πυροδοτώντας” πλήθος αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο.

Το χρονικό της δολοφονίας

Όλα ξεκίνησαν την 25η Μαΐου στη Μινεάπολη της Μινεσότα, όταν ο Τζορτζ Φλόιντ πήγε να πάρει τσιγάρα και ο υπάλληλος του καταστήματος κάλεσε την αστυνομία, κατηγορώντας τον πως επιχείρησε να πληρώσει με πλαστό 20δόλαρο. 17 λεπτά αφού έφτασε το πρώτο περιπολικό στο σημείο, ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν δεμένος πισθάγκωνα, πεσμένος μπρούμυτα στο έδαφος, με τον αστυνομικό Νρέρεκ Τσάβιν να έχει το γόνατό του στο λαιμό του, άλλους δυο να του κρατούν τα πόδια και αναίσθητος πια.

Επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, ο Ντέρεκ Σόβιν, ο λευκός αστυνομικός που φαίνεται πιο καθαρά απ’ όλους στα βίντεο, πατούσε με το αριστερό του γόνατο το λαιμό του Φλόιντ. Δεν το πήρε ούτε όταν το θύμα τον παρακαλούσε, ούτε του φώναζαν οι πολίτες που έβλεπαν τα πάντα. Δεν το πήρε ούτε όταν ο 46χρονος δεν είχε πλέον τις αισθήσεις του. Δεν το πήρε, για ένα ολόκληρο λεπτό, αφού έφτασαν οι διασώστες στο σημείο.

Οι αστυνομικοί καλούν ασθενοφόρο και αναφέρουν τραυματισμό στο στόμα του 46χρονου. Παρά τις εκκλήσεις για βοήθεια, ο Σόβιν συνεχίζει να έχει το γόνατό του στο λαιμό του Φλόιντ για τουλάχιστον άλλα επτά λεπτά. «Τι θέλεις;» τον ρωτάει ο αστυνομικός. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Σε παρακαλώ, το γόνατο στο λαιμό μου. Δεν μπορώ να αναπνεύσω» απαντά ξανά ο Φλόιντ. «Ωραία, σήκω, σήκω και μπες στο αυτοκίνητο» του λέει ξανά, μάλλον ο Σόβιν. «Θα μπω» λέει ο Φλόιντ. Κι όταν του το ξαναλέει (ενώ συνεχίζει να τον πατά στο λαιμό!), ο Φλόιντ λέει «δεν μπορώ να κουνηθώ».

Σε δυο βίντεο, ο Φλόιντ ακούγεται να λέει στους αστυνομικούς πως δεν μπορεί να αναπνεύσει τουλάχιστον 16 φορές μέσα σε πέντε λεπτά! Αλλά ο Σόβιν δεν παίρνει ποτέ το γόνατό του από το λαιμό του 46χρονου. Ούτε όταν πια είναι αναίσθητος. Δεν το πήρε ούτε όταν έφτασε το ασθενοφόρο! Επί ένα λεπτό αφού έφτασαν οι διασώστες, ο 44χρονος είχε ακόμη το αριστερό του γόνατο στο λαιμό του Φλόιντ!

Το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο 20 λεπτά αφού ξεκίνησε η διαδικασία της σύλληψης του Τζορτζ Φλόιντ. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ένας από τους αστυνομικούς , ο Λέιν, ρώτησε τουλάχιστον δυο φορές στον Σόβιν αν έπρεπε να γυρίσουν ανάσκελα τον Φλόιντ. Και τις δυο φορές η απάντηση ήταν αρνητική. Το τράβηξε μόνο όταν του το είπε ο διασώστης. Συνολικά, ο Σόβιν πατούσε με το γόνατό του στο λαιμό του Φλόιντ επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ