Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Ελλάδα: 5.000 νόμοι από την Μεταπολίτευση έως σήμερα – Είκοσι χρόνια θα χρειαστούν για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας!

Η Ειδική Επιτροπή με πρόεδρο τον επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Γεώργιο Σταυρόπουλο και υπό την εποπτεία του Γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Στέλιου Κουτνατζή, έχει αναλάβει το πραγματικά «τιτάνιο» έργο της κωδικοποίησης που ξεκίνησε ήδη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελλάδα: 5.000 νόμοι από την Μεταπολίτευση έως σήμερα – Είκοσι χρόνια θα χρειαστούν για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας! Freepik

Κωδικοποίηση νόμων: Το σύνολο των νόμων που εκδόθηκαν από τη μεταπολίτευση και μετά είναι περίπου 5000, ενώ αναρίθμητες είναι οι διοικητικές ή κανονιστικές αποφάσεις της ίδιας χρονικής περιόδου. Μόνο για την λειτουργία των σχολών χορού, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 27 νομοθετικές ρυθμίσεις!

Τα τελευταία 17 χρόνια έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή 37 φορολογικά νομοσχέδια, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου δύο κάθε χρόνο, όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν ψηφιστεί 60 φορολογικοί νόμοι από το 1861!

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τάξη στο χάος που δείχνουν και τα παραπάνω στοιχεία, με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, μια διαδικασία που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, διακόπηκε πολλές φορές, και τώρα πήρε φόρα για να ολοκληρωθεί, όπως λένε οι ειδικοί σε περίπου 20 χρόνια! Κωδικοποίηση νόμων

Οι εκτιμήσεις της ειδικής επιτροπής, που συγκροτήθηκε αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας απο τη ΝΔ το 2019, με πρόεδρο τον επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Γεώργιο Σταυρόπουλο και υπό την εποπτεία του Γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Στέλιου Κουτνατζή, έχει αναλάβει το πραγματικά «τιτάνιο» έργο της κωδικοποίησης καθώς εκτός από τους περίπου 5000 νόμους, αναρίθμητες είναι οι διοικητικές ή κανονιστικές αποφάσεις των τελευταίων 47 ετών.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και σημερινός γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος έχει υπολογίσει με ακρίβεια – και το έχει δηλώσει δημόσια σε σχετική επιστημονική εκδήλωση – πως κάθε τρεις ημέρες περίπου στη χώρα μας ψηφίζετε και ένας καινούριος νόμος!

Κωδικοποίηση νόμων: Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση στους εξής νομοθετικούς τομείς

Την νησιωτική πολιτική και την πολιτιστική κληρονομιά. Αυτοί οι δύο κώδικες έχουν τελειώσει. Προς το τέλος βρίσκονται η νομοθεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διοικητικές διαδικασίες της ελληνικής αστυνομίας και δύο ακόμα κωδικοποίησης της νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία και την τουριστική νομοθεσία. Κωδικοποίηση νόμων

Για το 2022 έχουν προγραμματιστεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Σταυρόπουλο, κωδικοποίηση της νομοθεσίας στα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου, Παιδείας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας. Αυτό που προσφέρει η κωδικοποίηση είναι ότι απαλείφονται οι νόμοι που δεν ισχύουν πια, εκείνη που έχουν καλυφθεί από νεότερες διατάξεις και το τελικό αποτέλεσμα φορά νόμους που προσφέρουν νομοθετικό πλαίσιο σταθερότητας.

Πάντως όπως επισημαίνεται και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, στο κάθε υπουργείο, όπου έχει οργανωθεί η κωδικοποίηση, το έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς οι νόμοι είναι πολλοί, οι διάσπαρτες διατάξεις σε άλλους νομούς πολύ περισσότερες, τα προεδρικά διατάγματα επίσης, ενώ οι υπουργικές αποφάσεις κλπ είναι αμέτρητες.

Πηγή: « Καθημερινή της Κυριακής»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ